Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко по-бързо, ще се получи нещо, което прилича съмнително много на “Ако ти си отидеш за миг” (1984) на група “Импулс”.

Два хита на "Контрол" - една от най-известните ни пънк групи от края на 80-те, също често са обвинявани, че имат чужди аналози. Според някои един от хитовете им - "Бий хлапето", прекалено наподобява на Back in 71 на Toy Dolls, а друго тяхно изключително успешно парче - "Най-щастливият ден", напомняло стар хит на Ramones.

В свое интервю Владимир Попчев, басист, композитор и основен текстописец на група “Контрол”, категорично опровергава тази версия:

"Някои хора казваха, че "Бий хлапето" приличала на Toy Dolls, а аз през живота си не бях ги слушал. “Най-щастливият ден” пък приличала на The Ramones. Съжалявам, но и тях не съм ги слушал."

От обвинения в музикално плагиатство не е застраховано дори и киното. Така, въпреки очевидната разлика, навремето има слухове и за неслучайна прилика между музиката за филма “Осъдени души” и мелодията от филма “Кръстникът”.