Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков Снимка: Велислав Николов
Васил Божков Снимка: Велислав Николов

Той изкара 8 месеца под домашен арест в офиса си на ул. "Московска". Сега трябва да внесе 130 хил. лв. гаранция

След 8 месеца под домашен арест бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хил. лева гаранция. Решението е на Софийския градски съд и все още не е окончателно. В случай че прокуратурата протестира, Софийският апелативен съд трябва да се произнесе на 14 май.

Справедливо, така Божков определи становището на СГС. То е по т.нар. хазартно дело. Той изтърпяваше домашния арест в офиса си на “Московска” 43 в центъра на София.

От Съдебната палата Божков директно се отправи към ЦИК, за да регистрира листите на партията си “Национално движение - център”, и съобщи, че ще води в 25-и МИР, известен като лидерския, тъй като по традиция водачи са повечето шефове на партии.

С регистрацията си за депутат той автоматично се сдоби с имунитет, който ще е в сила до изборите. А в случай че влезе в НС - и след това. За да бъде разследван и съден, имунитетът му трябва да бъде поискан от главния прокурор, а ЦИК да му го свали. Не е ясно обаче

дали имунитетът

ще забави някое

от трите дела

срещу него, защото по две от тях - хазартното и криминалното, разследванията са приключили, а третото - за антиките, е далеч от финал, защото чака експертиза.

Във вторник мярката му беше променена по хазартното дело. Според прокуратурата Божков и още девет души, сред които и бивши шефове на закритата вече комисия по хазарта, били в

група, която

е ощетила

бюджета с близо

560 млн. лева Той е подсъдим като подбудител в съучастие с длъжностните лица, допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер такси по Закона за хазарта. Така били нанесени щетите.

Това е първото дело срещу Божков. То беше образувано през януари 2020 г. По него беше обвинен задочно, защото след началото на разследването шефът на “Нове холдинг” замина за Дубай. Там остана до август м.г., откъдето се върна доброволно.

“Размерът на гаранцията трябва да е такъв, че да позволява да бъде внесена и да съответсва на тежестта на обвинение”, мотивира се съдия Иван Коев.

В залата стана ясно, че Божков не е платил гаранцията си от 500 хил. лева, наложена му през септември м.г. по делото за незаконно придобити културно-исторически ценности и пране на пари. Според адвоката му Георги Гатев въпреки молбите да се вдигнат възбраните и запорите, нищо не било направено.

Извън съда и Божков заговори за антиките. Той упрекна наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. “Знаете ли какво прави по делото за антиките? Той предлага бългаско национално културно-историческо наследство на съседните държави. С писма: “Елате, познайте си и си вземете каквото поискате”. Включително и Северна Македония, която се опитва да ни открадне историята, той им помага”, твърди Божков. От прокуратурата неведнъж са съобщавали, че антиките се съхраняват при изключителни мерки за сигурност в НИМ.

Третото дело срещу него е т.нар. криминално, по което е обвинен в подбудителство към убийство на бизнесмените Йордан Динов и Манол Велев и за опит за изнасилване. По него няма мярка.