Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски СНИМКА: Фейсбук / Володимир Зеленський
Володимир Зеленски СНИМКА: Фейсбук / Володимир Зеленський

Двама украински служители по сигурността са задържани в Украйна по подозрение за участие в координиран от Русия заговор за убийство на президента Володимир Зеленски, предаде „Асошиейтед прес“.

Полковници от Националната гвардия на Украйна, която охранява висши държавни служители, са били задържани по подозрение, че са участвали в план, изготвен от Русия, се казва в изявление на украинската Федерална служба за сигурност.  

Според изявлението полковниците са били вербувани преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Смята се, че агентите на руското разузнаване, насочили се към Зеленски, са търсели членове на украинската армия, близки до охраната на президента, които биха могли да вземат държавния глава като заложник и по-късно да го убият.

Операцията е била ръководена от Москва, се казва още в изявлението, и се посочват имената на трима предполагаеми руски шпиони, които стоят зад заговора, предаде bTV. 

Планът е включвал и да се определи местоположението на висши украински служители и те да бъдат атакувани с ракети, последвани от безпилотни самолети и ракети.

Двамата украински полковници са арестувани по подозрение в държавна измяна, за което се предвижда доживотна присъда.