Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медицинските екипи по плажовете според новата наредба трябва да са снабдени с реаномобили. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Медицинските екипи по плажовете според новата наредба трябва да са снабдени с реаномобили. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Туристическият министър, социалният и здравният прецизират новата наредба за водноспасителните дейности

Новата наредба за водноспасителната дейност, която бе приета и влезе в сила дни преди встъпването на служебното правителство,

ще бъде прецизирана

и най-вероятно няма да се стигне до прогнозите на бранша, че лятото по морето е пред провал. Това стана ясно след среща в понеделник между туристическия министър Евтим Милошев, здравния Галя Кондева и социалния Ивайло Иванов.

Документът

предвижда двойно увеличение на медицинските екипи,

които да се разположат на плажовете, хотелските комплекси с басейни, минерални извори и водни атракциони.

Галя Кондева
Галя Кондева
Евтим Милошев
Евтим Милошев

Според досегашното изискване на всеки плаж трябваше да има един лекар, медицинска сестра, или фелдшер. С новата наредба обаче браншът се задължава да осигури през всеки пет поста медицински лица с реанимационен екип и реаномобил.

Според Иво Стефанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на концесионерите на морски плажове у нас, това е невъзможно, защото

няма толкова много подобни екипи

Медицински специалисти не може да бъдат внесени и от чужбина като сезонните работници, защото те трябва да притежават квалификация по българското законодателство, а и наредбата влезе в сила далеч след като концесионерите на плажовете започнаха да подготвят екипите за работа за това лято.

Плажният сезон по закон се открива на 1 юни, а в оставащия един месец няма как да бъдат осигурени толкова много медицински лица.

“Болниците не могат да намерят персонал, при положение че им осигуряват пълна заетост, а

ние им даваме работа само през сезона”, изтъкна Стефанов.

Наредбата създава допълнителни изисквания и за областните управители, тъй като на практика те трябва да организират всички спасителни дейности по неохраняемите плажове, за които не са били намерени концесионери или наематели.

Разглежда се вариант срокът на действие на наредбата да се изтегли за началото на 2025 г., за да не засегне този сезон. Ако това не е възможно, тъй като според юристи старата наредба е отменена и няма как да влезе отново в сила, може да се наложи само влизането на определени текстове в сила да се отложи за догодина.

На срещата между тримата министри бе обсъдена и възможността за по-доброто позициониране на страната ни на европейския туристически пазар с фокус върху целогодишния медицински, спа и уелнес туризъм и огромния, малко популяризиран потенциал на дестинация България.