Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Бил съм свидетел как представители на различни институции дават частична, непълна, а даже и невярна информация пред парламентарни комисии. Недопустимо е!“. Това заяви министър Атанас Славов на конференция „Актуална съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация“, организирана от Програма „Достъп до информация“ (ПДИ).

Доц. д-р Славов бе категоричен: въпреки много успехи в последните десетилетия – изработването на основната правна рамка, последващото й развитие и усъвършенстване, за които голям принос имат именно от ПДИ, предизвикателствата пред конституционното право на гражданите на достъп до информация не са изчерпани. „Голяма тема е публичността, по-скоро секретността в работата на прокуратурата и органите на досъдебното производство. Проблеми, с които се сблъскваме вече системно и то по дела от висок обществен интерес. Недопустимо е висши ръководители на прокуратурата просто да жонглират с нормата на чл. 198 НПК (следствената тайна). Когато е удобно, да изнасят сериозна информация, включително от специални разузнавателни средства, а в други случаи да казват: нямам разрешение от наблюдаващия прокурор!“ Затова на институциите у нас предстои да намерят верния баланс между защитеното гражданско право на достъп до информация, от една страна,  и възможността държавата да ограничава този достъп в някои случаи.

„Правото на достъп до информация е базисно право, то гарантира прозрачността в различните сектори на управлението“, каза посланикът на Нидерландия Симон ван дер Бург, гост на форума.

На него присъстваха също председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова, председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, магистрати от Върховния административен съд, преподаватели.

На конференцията, на която бе представена съдебната практика по Закона за достъп до обществена информация 2013-2023 г., бяха разисквани понятието „обществена информация“, мълчаливите откази, баланса на достъпа до информация – защитата на търговската тайна и др.