Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Ковид и малшанс пречат на милиардера да консултира БНБ за златния резерв на България през 2020 г.
  • Войната в Газа му причинала неимоверен стрес да гледа как всичко построено започва да рухва

На 87 г. си отиде един от най-влиятелните в света евреи, допринесъл за създаването на Израел и за поддържането както на мира в Близкия изток, така и на глобалния мир. Но докато името му вечно се е свързвало с всевъзможни конспиративни теории за световния ред, оказва се, че заради нашия златен резерв във фокуса на вниманието му е била и България.

„Джейкъб Ротшилд бе изключителен човек, на когото Израел дължи мира години наред и има невероятен принос към изграждането на държавата", коментира пред „24 часа - 168 истории" финансистът Кольо Парамов.

Досегът на Парамов с него е от времето, когато е главен ревизор на БНБ, за да следи златните запаси на България.

През 90-те години на миналия век от тях 36 тона се съхраняват у нас, а 4,8 тона са в Швейцария. „Преди световният стандарт ни задължаваше да сертифицираме златото и на няколко пъти посещавахме третата по големина фирма в света „Енгелхарт" в Лондон, която бе собственост на Джейкъб Ротшилд – спомня си Парамов. - Когато в периода 1997 - 1998 г. бях там с управителя на БНБ Тодор Вълчев, бяхме решили да търся връзка с Джейкъб Ротшилд и да помоля генералния директор да ми помогне. Тогава не успяхме да се видим."

Според Парамов идеята била да се консултират с могъщия финансист за оценката на българското злато, защото цената му се била повишила. 

През всички тези години Парамов общува с хора, запознати с делата на Джейкъб Ротшилд, и така научава, че между лондонски клон на фамилията и тези в Париж и Цюрих има напрежение. 

Кольо Парамов с директора в "Енгелхард" Ричард Уотсън. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Кольо Парамов с директора в "Енгелхард" Ричард Уотсън. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Започват контакт през хората на милиардера и стигат до уговорка двамата с Джейкъб Ротшилд да се видят през 2020 г. Тя е направена на един от ежегодните декемврийски приеми на кмета на Ситито, на който Парамов присъства. Въпросният кмет не се избира, а се назначава от кралицата за една година, тъй като на тази малка територия е концентрирано цялото национално богатство на Великобритания.

Кольо Парамов на новогодишния бал с кмета на Ситито проф. Майкъл Майнели. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Кольо Парамов на новогодишния бал с кмета на Ситито проф. Майкъл Майнели. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Срещата е отменена заради пандемията. Контактът продължава и на декемврийския прием на шефа на Ситито отново е направена уговорка да се видят. Но отново малшанс проваля срещата - на коктейла Парамов вижда само племенниците му. Според него самият Джейкъб Ротшилд бил впечатлен от Парамов заради факта, че на въпросните приеми той бил единственият източноевропеец, а присъствието му било гарантирано от генералния директор на „Енгелхарт". Именно той изпращал и писмата му до Джейкъб Ротшилд.

„Джейкъб Ротшилд продължи делото на своя баща Виктор, който помогна за основаването на държавата Израел", коментира още Парамов. Както и за създаването на разузнаването МОСАД – факт, който Виктор Ротшилд никога не е крил.

Според Парамов Джейкъб е бил сред стожерите, които стриктно са следели да се поддържа глобалният мир и много трудно изживял старта на войната в Газа.

Според Парамов между Ротшилд и другия известен милиардер с еврейски произход Джордж Сорос възникнал конфликт и заради Украйна, тъй като Ротшилд прогнозирал още през 2014 г., че всичко това може да доведе до световна война.

Историята на далновидния Джейкъб Ротшилд е прелюбопитна. Известен е като бунтаря в семейството, който повдигна завесата за участието на фамилията в създаването на Израел. Той е роден на 29 април 1936 г. в Кеймбридж, Англия, и има блестяща кариера във финансите, като първоначално работи в семейната банка NM Rothschild & Sons в Лондон.

Прочутото семейство е спрягано от любителите на конспирациите като едно от най-влиятелните в света, но въпреки това то се слави и със своята дискретност. През последните 250 години отделните негови клонове, въпреки че са заемали висши позиции в различни държави, почти винаги са се държали доста встрани от обществото. По традиция се женят помежду си - за своите братовчеди и братовчедки, което, изглежда, е подчинено на принципите им да не разпиляват имуществото. Затова вероятно не само баснословните им богатства, а и начинът им на живот са станали причина за тях да се разпространяват всякакви невероятни истории. Включително и небивалици - дори че са „рептилии, работещи с извънземни крокодилоподобни".

На пръв поглед и съдбата на лорд Джейкъб, който бе 4-ти барон Ротшилд, не се различава от тази на роднините му. Но заради загадъчен семеен спор през 1980 г. той подава оставка от фамилната банка и създава своя собствена финансова империя, основавайки Rothschild Investment Trust.

Покойният Джейкъб беше женен за Серина Мери Дън, с която заедно имаха четири деца: Хана Мери, Бет Матилда, Емили Магда и Натаниел Филип Виктор Джеймс. Безспорният им усет към финансите и приходите, които трупат, става причина и да отделят огромни суми за филантропия. Ротшилд и неговото семейство са най-големите акционери в RIT Capital Partners Plc. Но дори с 1 мрлд. долара в сметката си, Джейкъб далеч не е сред най-заможните представители на Ротшилдови. Все пак част от богатството му идва от наследство, което той получава след смъртта на своята братовчедка Дороти през 1988 г. На стойност 76 млн. паунда, то се води най-голямото към онзи момент в историята на Великобритания.

По наследство той беше поел и отговорността да управлява операциите, свързани с Waddesdon Manor – имение от XIX век, построено от един от неговите богати предшественици - барон Фердинанд, с цел в него да бъдат излагани произведения на изкуството. В наши дни то вече е забележителен музей. Заобиколен от гледки към Оксфордшър и хълмовете Чилтърнс и само на час с влак или кола от Лондон, Waddesdon: A Rothschild House & Gardens се е превърнал в любима туристическа атракция.

Четвъртият барон Ротшилд беше прочут и с отдадеността си на Израел, като ненапразно беше един от само 24-те носители на Ордена за заслуги на тази страна.

По този повод Исак Херцог, президентът на държавата Израел, направи изявление в Twitter/X , в което се казва: „Дълбоко съм натъжен да чуя за кончината на лорд Джейкъб Ротшилд. Със смъртта му се сбогувахме с един велик човек, който носеше историческото наследство на семейството си с гордост и смирение, работейки винаги за благосъстоянието на Великобритания, Израел и еврейските общности по целия свят. Чрез „Яд Ханадив" (организация, посветена на напредъка на Израел) неговата щедрост и визия доведоха до изграждането на две бижута в короната на Йерусалим – великолепната сграда на Върховния съд и красивата нова Национална библиотека, която той за съжаление не доживя да посети." По ирония на съдбата, заради войната след атаката от 7 октомври библиотеката беше принудена да отложи официалното си откриване, което беше насрочено за 17 октомври 2023 г.

Но може би най-интересното е, че той пръв от фамилията преди 7 години до голяма степен повдигна булото около „решаващата роля на семейството за създаването на Израел". Според интервю за Times of Israel, тогава 80-годишният банкер разкрива как точно неговите предци са проправили пътя за основаването на еврейската държава, принуждавайки британското правителство да подпише Декларацията на Балфур през ноември 1917 г.

Смята се, че Ротшилд са изчакали удобния момент, когато Великобритания показва признаци на проблеми в Първата световна война. След това обещават на кабинета в Лондон да убедят САЩ да влязат във войната и по този начин да осигурят победа над Германия и съюзниците й срещу предаване на контрола над Палестина. 

Така е създадена Декларацията на Балфур, която е официално писмо от министъра на външните работи на британското правителство Джеймс Балфур до барон Уолтър Ротшилд. В нея се посочва: „Правителството на Негово Величество определя Палестина за национален дом на еврейския народ и ще направи всичко възможно, за да улесни постигането на този проект."

По време на телевизионно интервю той съобщава, че братовчедка му Дороти, която в онези години е тийнейджърка, „отдадена на Израел", има огромни заслуги: „Това, което тя направи, беше от решаващо значение". Според него именно тя свързва ционисткия лидер и по-късно пръв президент на новосъздадената през 1948 г. държава Хаим Вайцман с висшите кръгове във Великобритания.

„Тя обясни на Вайцман как да се интегрира, как да се включи в живота на британския истаблишмънт и той го научи много бързо - описва Джейкъб Ротшилд. - Начинът, по който е изготвена Декларацията, е изключителен. Вайцман дойде при външния министър на империята и се случи нещо невероятно... той убеди лорд Балфур, министър-председателя Лойд Джордж и повечето министри, че тази идея - за национален дом на евреите, трябва да бъде реализирана."

Интервюто, в което Джейкъб разказва тези неизвестни подробности, е проведено от бившия израелски посланик Даниел Тауб в Waddeston Estate, където се съхранява историческата декларация, променяща хода на историята на Близкия изток. Освен това „Таймс" отбелязва, че според Ротшилд семейството му е било разделено по отношение на идеята за Израел по онова време, отбелязвайки, че някои членове "не смятали, че е добре да се създаде национален дом точно там".

Писмата на Дороти също се пазят в Waddeston и описват по-късни отношения с различни ционистки лидери и нейните съвети за организиране на ционистка конференция. Тогава Ротшилд разказа още, че Декларацията е преминала през пет редакции, преди най-накрая да бъде издадена на 2 ноември 1917 г. В същото време Алисън Уиър в книгата си - "Скритата история: Как Америка беше използвана за създаване на Израел" съобщава, че чернови на важния документ са изпращани и в САЩ за съгласуване с еврейските кръгове, преди той да бъде окончателно завършен.

Днес някои допускат, че с оглед на историческата му роля в създаването на държавата Израел, днес възрастният мъж не е могъл да понесе кошмарния конфликт в ивицата Газа, виждайки как всичко градено години наред може да рухне.