Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Петров - Ицо Хазарта КАДЪР: Фейсбук/Ицо Хазарта
Христо Петров - Ицо Хазарта КАДЪР: Фейсбук/Ицо Хазарта

Аз влязох като пълен аматьор в политиката и успях за две години да свърша неща, които професионални политици не успяха за 20 години. Това каза в предаването "120 минути" Христо Петров от коалиция "ПП-ДБ", който отново ще се бори за депутатско място, но този път в Европейския парламент.

"Има хора, които избират своите политици първо и преди всичко, за да изберат виновен. Докато съм част от това, винаги ще бъда виновен. Иронията е, че според мен има и неща, за които съм виновен", каза Петров.

"Последните две години и половина се опитах да бъда обратното на това, което ме е дразнело у политиците, които съм гледал преди това", посочи той.

"Опитах се да помагам в социалната сфера. Успях да помогна на едни деца с едни летни лагери. Но през тези години разбрах, че от човешка гледна точка това, че успях да осигуря тези лагери на тези деца е много готино, но от политическа гледна точка е една нула", заяви Петров.

"Не се прави така. Истинското политическо действие се прави на институционално ниво. ЕС дава милиарди всяка година за какво ли не. Начинът това да се направи не е да го правиш на мускули, а да го направиш институционално", коментира той.

По отношение на съвместното управление в парламента през последните месеци, Петров коментира, че разбирателство между ПП и останалите участници никога не е имало.

"Причината е важна. Поради ред обстоятелства мнозинството трябваше да спазва нашата управленска програма. Това не им беше много приятно, но бяха принудени да го направят. До момента, до който това не застраши тяхната лична сигурност. Но ни излезе на нас през носа", каза още Христо Петров.

"Трябваше да вземем това ужасно решение, защото пред нас нямаше много възможности. Бяхме в положение да избираме между боб и леща. Голяма част от обществото искаше пържола. А това беше ресторант, в който пържола няма", категоричен бе депутатът от "Продължаваме промяната".

По отношение на обвинения и компромати срещу негови политически партньори той каза: "Аз се отнасям безкрайно подозрително, когато една теза и една новина започва през някоя медия, макар че част от глупостите излязоха от места, които не бих нарекъл медии. Ако някой е виновен, хайде осъдете го накрая. Нали затова има прокуратура, има съд. А не всеки път да гледаме едни филми, да минават избори и филмът да приключва", заяви той.

Петров много се гордее с приноса си относно промените по член 105 и отпадането на тайната на осиновяването.

"Обаждат ми се много хора да ми благодарят. Дори ще разкажа една случка. Пътувах в един самолет. Седях до прозореца и бях със слушалки. Потупа ме някой и се стреснах. Обърнах се. Беше пилотът. Той ми каза: "Извинявайте, исках само да ви благодаря за това, което направихте с член 105, защото аз съм осиновен. Извинявам се, но трябва да отивам да карам." Това са съдби. Това трябваше да стане. Това трябваше да се реши. Без мен нямаше да стане. И без колегите ми в парламента, разбира се", каза още Петров.

За пътят пред своята партия той коментира: "Иска ми се бъдещето на ПП да бъде определяно от хора като Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев. Искаме да сме европейска партия, за нас европейските ценности са важни".