Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма

Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара

Този януари в цял свят се честват 110 години от рождението на Шпионина на ХХ век Ким Филби. Човек-енигма, който дълго време бе истинска загадка за изследователите.

По време на Втората световна война той и приятелите му с риск за живота си провеждат брилянтни операции, за да ускорят победата над Хитлер. Оттогава досега Филби е една голяма загадка, тъй като приживе подава жокери, които да объркат публиката още повече. А те са много. Наистина ли е бил лоялен към Москва, или само е

играел ролята

на такъв, за да манипулира по-лесно Кремъл и КГБ? Защо толкова години е предан към съветското разузнаване, когато знае, че то ликвидира един след друг ръководителите му? Защо именно КГБ го предава и с това прекратява кариерата му – точно когато Филби е един от кандидатите за шеф на МИ6? Защо Филби се е правел на лоялен към Москва, съсипала по брутален начин комунистическата идея, в която той искрено вярвал? Защо той, приятелят му Виктор Ротшилд и групата около тях са манипулирали едновременно всички водещи политици в Европа и САЩ и разузнаванията им – от Хитлер и Сталин до Чърчил, Рузвелт, Труман и цяла поредица британски премиери и министри? Всички тези отговори ще откриете в книгата на издателство „Труд” „Истината за Ким Филби: Конспирацията „Ротшилд”. С документи и свидетелства от първо лице от много хора, които лично са познавали Шпионина на ХХ век. Разследването е резултат от 4-годишно проучване на разсекретени и неизвестни досега документи в Британския архив за дейността на Ким Филби. Тези материали, заедно със

спомените

на неговите ученици и съпругата му, интервюирани специално за книгата, както и разказите на хора, които са го познавали, разкриват един абсолютно непознат Филби. Човек, нямащ нищо общо с този, който е искал да си мислим, че е. Вероятно защото кредото му е, че врагът не бива да се улеснява, като му се подава дори минимум информация.

Учениците му и покойната му вече съпруга Руфина Пухова с разказите си пресъздават един нов образ на Филби, който разбива всички досегашни клишета. Човек, организирал сложна, многопластова партия шах на световно ниво, където суперинтелектът и мисленето с десетина хода напред са задължителни.

Разбира се, той наследява всичко това от учителя си – неговия баща, известния арабист Джак Филби, който също като сина си е манипулирал руското, английското и американското разузнаване, сочат новоразсекретените документи на Британския архив, публикувани в книгата. От тях става ясно, че и таткото е бил член на влиятелна глобална група, която се е борела за нов световен ред, като е преследвала и конкретни политически

и бизнесцели

Бащата на Филби е бил приятел с Уинстън Чърчил, с бъдещия легендарен шеф на ЦРУ Алън Дълес, с американския президент Франклин Д. Рузвелт, с краля на Саудитска Арабия, чийто първи съветник е до смъртта му, бил е на ти с британския и американския бизнеселит като шеф на най-голямата американско-арабска петролна компания.

По време на десанта D-Day на 6 юни 1944 г. Филби и приятелите му провеждат най-бляскавата си операция. Целта е освен да бъде разгромен Хитлер и да не се допусне Сталин да превземе Европа. Той настъпва с армията си към Берлин и всички знаят какво означава това. Ако съюзниците не обединят цялата си мощ, ако САЩ не изпращат солидни подкрепления, Сталин е могъл спокойно да предяви своите законни претенции не само към Източна Европа, а и към Западна.

Как Филби води битката срещу Сталин и Хитлер, четете тук и тук