Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лиза Хауърд по време на първото си интервю с Фидел Кастро. 
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Лиза Хауърд по време на първото си интервю с Фидел Кастро. СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
  • Той е антитезата му - не забравяйте Каин и Авел, казва любимата на Фидел Кастро Лиза Хауърд
  • Тя трябва да бъде премахната от канала за комуникация с Куба, категорични са в ЦРУ и Държавния департамент

В предишнана статия ви разказахме как в дните след като е преодоляна кубинската ракетна криза, една красива актриса, току що станала тв журналистка - Лиза Хауърд, смело се впуска да възстанови отношенията между американския президент Джон Кенеди и кубинския лидер Фидел Кастро. Докато блондинката провежда няколкочасови интервюта с Ел Команданте, между тях започва наситен с трагизъм любовен роман. Тя е омъжена с две деца, но иска да е с Кастро. На него са му омръзнали стотиците обожателки, защото той знае, че те не го харесват заради самия него, а защото е начело на Куба. Именно затова той е привлечен от опърничавата американка, която безпощадно го критикува и не му спестява нито една истина за управлението му. Лиза Хауърд е толкова убедителна и логична, че в един момент успява да внуши на Кастро, че за него и Куба има бъдеще само ако се съюзят с Кенеди. На свой ред президентът също й вярва и в един момент той и кубинският лидер започват да търсят начини как да си разменят секретни послания и основният им "канал" е Лиза Хауърд. 

Едно от интервютата на Лиза Хауърд с Фидел Кастро продължава от 00,45 през нощта до 5,30 сутринта. 
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Едно от интервютата на Лиза Хауърд с Фидел Кастро продължава от 00,45 през нощта до 5,30 сутринта. СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН

Сигнал, че журналистката има специална роля в отношенията между двамата, е филмът й интервю с Кастро, който е дързък и различен. Вторият човек след него в Куба Ернесто (Че) Гевара изпраща свои хора, за да го конфискуват. Той не желае Куба да прави завой към САЩ, защото това ще обезсмисли революцията. Но Че Гевара не може да се сравнява с Лиза като влияние пред Ел Команданте. Тя прави дори невъзможното, за да си върне филма, след което започва странна игра.

Смелата и красива тв журналистка Лиза Хауърд през ноември 1963 г. вече работи по конкретен план - как упълномощен от Джон Кенеди представител да се срещне с нейния любим - кубинския революционен лидер Фидел Кастро. Тя е успяла да убеди двамата, че могат да постигнат мир и да работят заедно, но

идеята е посрещната на нож от различни кръгове в двете страни

В САЩ срещу усилията на Хауърд е част от политическото статукво и ЦРУ. След зрелищния провал на Агенцията да свали режима в Куба и разгрома на атаката в Залива на прасетата през 1961 г. централата в Ленгли жадува за реванш.

Братът на Джон Кенеди - главният прокурор Робърт Кенеди, също е суперподозрителен към усилията на Лиза да помири президента с Кастро.

В Куба идеята на журналистката също среща яростна съпротива в лицето на Че Гевара, който, макар че заема различни държавни постове, е вторият човек след Кастро. Неговият основен враг са САЩ, убеден е, че те с политиката си са виновни за мизерията в Мексико и Южна Америка, и затова там трябва да се организират революции, подобни на тази в Куба. В това отношение неговият най-сериозен съюзник е СССР, който търси как да разпространи влиянието си. Вече има достатъчно данни, че именно

Че Гевара е убедил Хрушчов да разположи ракетите в Куба

и когато те са засечени от секретен американски сателит, през октомври 1962 г. избухва Кубинската ракетна криза. В продължение на 13 дни светът е на ръба на Трета световна война и именно това искат да предотвратят Лиза Хауърд, Кенеди и Кастро. 

В тази свръхлюбопитна история има още един противник на мира - Лий Харви Осуалд, чиято съпруга е рускиня, а баща й е офицер от КГБ.

Но да се върнем на основния сюжет. ЦРУ знае от самата Лиза, че тя е започнала тайни преговори с Кастро,

убеждавайки го, че Кенеди може да е най-добрият му съюзник. Както и че не бива да вярва на "старата хитра лисица" - съветския лидер Никита Хрушчов. В ЦРУ ръководството е против тв журналистката да се намесва в тези разговори с Кастро, защото това може да компрометира редица операции на Агенцията и че не трябва да се предприемат никакви стъпки за сближаване.

Едва по-късно от разсекретени документи ще стане ясно, че през 1963 г. разузнаването на САЩ решава да възобнови опитите за убийство на Ел Команданте, знаейки много добре, че Кенеди иска да се сближи с Кастро и да го "изтегли" от съветската орбита на влияние.

С Кенеди зад гърба си смелата тв журналистка подготвя статия, в която основното послание е, че Кастро има силно желание за преговори с Вашингтон, че е готов да обсъдят съветския персонал и военна техника на кубинска територия, както и компенсации за отнетите от американци земи и инвестиции. Материалът й завършва с призив

Кенеди да изпрати екип при Кастро и да стартират мирния процес

На 12 септември Уилям Атууд, който е съветник в мисията на САЩ към ООН, провежда разговор с Хауърд и така е задействан планът за тайните преговори с Куба. Атууд информира и Робърт Кенеди, който смята, че пътуването до Хавана ще е доста рисковано, че за него може да изтече информация, че може да започне разследване. С други думи, той е против, но тъй като е наясно с позицията на брат си, не смее да го изрази на глас. 

Самоубийството на Мерилин Монро все още предизвиква много въпроси.
Самоубийството на Мерилин Монро все още предизвиква много въпроси.
От разсекретена кореспонденция на съветника на Кенеди по националната сигурност Макджордж Бънди става ясно, че президентът настоява за "отваряне" към Куба, при това повече от Държавния департамент, като идеята му била "да ги измъкнем от съветската кошара" и да се тушира скандалът покрай "Залива на прасетата".

И "може би да се върнем към нормалното", надявал се Джон Кенеди.

И тъй като Бънди нямал друг избор, освен да се съобрази с волята на държавния глава, той определя своя сътрудник Гордън Чейс да контактува с Уилям Атууд. На свой ред

той вече работи с Лиза, за да организират тайни разговори

между Кастро и висши американски представители, които да подготвят срещата между него и Кенеди.

В разсекретените документи може да се открие докладна от 22 ноември, писана от Уилям Атууд до Гордън Чейс, че най-близкият сътрудник на Ел Команданте - Вайехо, се обадил на "мис Хауърд" и й казал, че Кастро би отишъл по-нататък с всички ангажименти, "които бихме искали да поеме".

Но двамата също така са обсъдили и как кубински или щатски самолет ще превози емисари на секретно място в Хавана, като Вайехо подчертава, че на срещата с американците ще присъстват само той и Кастро. Никой друг, като той специално отбелязва, че Че Гевара няма да участва.

Причината е, че Хауърд е убедена, че Че е твърдолинеен комунист, който може да издаде кубинския лидер на руснаците и да осуети плановете за мир.

Случайно или не, същия ден, 22 ноември, Лий Харви Осуалд решава, че Кенеди иска да попречи на кубинската революция, и стреля срещу него. Часове по-късно в болницата в Далас констатират смъртта на президента.

Кастро изживява тежко атентата, защото той го обрича завинаги да остане в съветската орбита. Освен това той много добре знае от Лиза колко мощни кръгове в САЩ работят за физическото му отстраняване. В момента, в който единственият му съюзник в Америка е убит, проницателният Ел Команданте знае, че това е краят. 

Мерилин Монро е заобиколена от президента Джон Кенеди (3-и отляво) и брат му Робърт Кенеди (1-и вляво) на благотворително събитие в Ню Йорк. Снимката бе изложена на търг през 2010 г.
Мерилин Монро е заобиколена от президента Джон Кенеди (3-и отляво) и брат му Робърт Кенеди (1-и вляво) на благотворително събитие в Ню Йорк. Снимката бе изложена на търг през 2010 г.

Лиза Хауърд обаче не се отказва. Тя поддържа интимна връзка с Кастро и го убеждава, че може да въвлече в опитите за мир и наследилия Кенеди Линдън Джонсън. Той обаче е по-консервативен и предпочита да се вслушва в съветите на ЦРУ и Държавния департамент, които не вярват в тази авантюра. Напористата дама стига дотам, че зимата на 1964 г.

за последен път се среща с любимия си Кастро,

след което урежда посещението на Че Гевара в централата на ООН.

Тъй като там смислени разговори на високо ниво са невъзможни, тя го кани в апартамента си, където организира коктейл с висши американски представители. Благодарение на това революционерът успява да побъбри уж случайно със сенатора Юджийн Маккарти и някои други. За съжаление, нито Че приема идеята за сближаване със САЩ, нито новият държавен глава в Белия дом е склонен на подобен завой. 

Фидел Кастро и Че Гевара
Фидел Кастро и Че Гевара

Лиза обаче не се отказва и съветникът по сигурността на Джонсън Гордън Чейс в строго секретна докладна отбелязва, че е много важно

Хауърд "да се премахне" от комуникацията с Куба

Тя обаче не само не се вслушва в този съвет, а става още по-напориста и яростно атакува Робърт Кенеди в момента, в който той се кандидатира за сенатор и има сериозни шансове да е следващият президент. Какво е знаела тя за него, никой не знае, но публично е цитирана, че Робърт е "самата

антитеза на своя брат...

безмилостен, реакционен и опасно авторитарен". Според нея, ако човек знае нещо подобно, той трябва да се изправи и да го каже. Заради скандала АВС я уволняват и тогава тя заявява нещо много странно за Робърт Кенеди: "Братята не са непременно еднакви... Имаше Каин и Авел". Това са първите двама синове на Адам и Ева и тъй като Каин завидял на брат си, го убил.

Какво намеква Лиза с това сравнение, до днес никой не може да каже, но е факт, че малко след това в медиите е съобщено, че тя умира при съмнителни обстоятелства. Точно както Мерилин Монро, която според много свидетелства също се е забъркала в

любовни афери с братята Кенеди

Може би също като нея и Лиза била отчаяна, тъй като направила спонтанен аборт, и се самоубила, като взела стотина хапчета фенобарбитол. Намерена е в замаяно състояние по обяд на паркинг от полицай.

В хода на разследването се установява, че тя е имала рецепта за сънотворни, но само за 10 таблетки. Впоследствие тя или някой друг е дописал още една нула и те станали 100. Разследващият полицай казва пред медиите, че ще проследи съдбата на партидата с медикамента и дали наистина от нея липсват въпросните хапчета, но този въпрос никога не е изяснен.

При Мерилин Монро също има подобна версия, че спонтанен аборт я довежда до отчаяние, но за разлика от Лиза тя няма деца. Журналистката е майка на две и не е ясно как един спонтанен аборт може да срине психиката й така, че да се откаже от грижата за тях.

Ако има нещо сигурно в тази история, то е, че съдбите на Лиза Хауърд и Мерилин Монро, които са били опасно близо до братята Кенеди, много си приличат. Второ, журналистката е пречела на твърде много хора, както в САЩ, така и в СССР, борейки се за мир. Както, междувпрочем и Джон Кенеди...