Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от интервютата на Лиза Хауърд с Фидел Кастро продължава от 00,45 през нощта до 5,30 сутринта. 
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Едно от интервютата на Лиза Хауърд с Фидел Кастро продължава от 00,45 през нощта до 5,30 сутринта. СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
  • Лиза Хауърд става опасно близка с кубинския лидер след ракетната криза и опитва да го сдобри с Джон Кенеди 
  • "Почувствахме нещо между нас, което не може да се развие. За нас в този момент от историята нищо лично не може да се реализира", пише тв журналистката на кубинския лидер 
  • ЦРУ анализира дума по дума 10-часовите разговори между двамата

В предишния брой ви разказахме за опасните пробиви на кубинското разузнаване в САЩ. В този брой ще проследим историята на Лиза Хауърд, която се опита да посредничи между Фидел Кастро и Джон Кенеди, но умира при мистериозни обстоятелства месеци след разстрела на американския президент.

Едни от най-мистериозните епизоди по време на тайните контакти между Фидел Кастро и Че Гевара с американските президенти Джон Кенеди и Линдън Джонсън са свързани с красивата журналистка Лиза Хауърд. Разсекретени документи разкриват, че тя е била интимна приятелка на вожда на кубинската революция, опитала се е да го превърне в съюзник на Кенеди, противопоставила го е на най-яростните комунисти. Месеци по-късно американският президент е застрелян от Лий Харви Осуалд, който е женен за рускиня, чийто баща е офицер от КГБ.

Лиза Хауърд умира няколко месеца след Кенеди при неизяснени обстоятелства. На 39 години тя си отива точно като Мерилин Монро - от барбитурати. Дали се е самоубила, или са й помогнали, все още не може да се каже със сигурност.

Лиза Хауърд и Мерилин Монро имат сходна съдба. Двете са връстнички, родени през 1926 г. В края на 40-те години на миналия век нахлуват във филмовата индустрия и са обявени за секссимволи. Разликата е, че Лиза е привлечена не само от киното, а и от телевизията. И именно там тя е обявена от списанието People Today за "Първата дама на греха". И докато Монро става безспорната номер едно на големия екран, Лиза в края на 50-те вече е

омагьосала всички

след поредица тв шоута и филми и решава да направи изненадващ обрат в кариерата си. С устрем се впуска в журналистиката, успявайки да вземе интервю от съветския лидер Никита Хрушчов.

Разговорът й с него предизвиква такъв интерес, че ABC news моментално й отправят щедра оферта и я канят да стане първата дама кореспондент, която ще отрази срещата на върха във Виена между президента Джон Кенеди и Хрушчов. Напориста, умна и красива, Лиза след това прави сензационни интервюта с шаха на Иран, с Елинор Рузвелт, с ген. Бари Голдуотър.

Цялата тази блестяща поредица се развива малко преди да започне кубинската ракетна криза и Лиза Хауърд решава, че това е нейният шанс да си уреди разговор с Фидел Кастро.

Само няколко дни след като светът си отдъхва, че ядрена война няма да има, Лиза пише на Кастро: "Като се има предвид сегашното състояние на световната криза, това не би ли бил идеалният момент за Вас да говорите с американския народ? Надявам се, че ще ми позволите да дойда в Хавана и да проведа това интервю..., интервю, което, вярвам, може да бъде изключително важно", посочва още бившата актриса. Мисията на Куба към ООН е наясно с популярността й и енергично се заема с уреждането на виза за пътуването, тъй като предаването на Лиза се следи от огромен брой хора.Срещата й с Кастро е съдбоносна. Двамата прекарват едва няколко дни заедно, но на тръгване, на 27 април 1963 г., тя му изпраща едно многозначително писмо, което започва така: "Мой най-скъпи Фидел". В архивите са запазени черновите и оттам става ясно, че дамата е била поласкана от отношението на революционера към нея, от любезното му отношение и от красивите цветя, които й е подарил.

В отговор тя отбелязва, че също иска да му направи подарък, но с много голяма стойност - че тя вярва, че той е "мъж на честта". След което посочва, че не иска лидерът на революцията да бъде унищожен. Както и че всички, които го критикуват, грешат. "Вие не сте груб, циничен тиранин ... - пише тя. - Без всякакво съмнение вие сте мъж, притежаващ най-високите идеали,

мъж на честта

и изключителната отдаденост." След това тя продължава, че вече не вярва, че той би унищожил хиляди хора без причина, и че повече не може да го обвинява. Освен това тя изразява възхищението си от Кастро и от неговата загриженост за бедните, безпомощните, болните.

Лиза Хауърд по време на първото си интервю с Фидел Кастро. 
СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН
Лиза Хауърд по време на първото си интервю с Фидел Кастро. СНИМКА: ПУБЛИЧЕН ДОМЕЙН

В една от черновите на писмото журналистката загатва, че може би именно тогава е припламнала някаква искра: "Разочарована съм, че не се видяхме още веднъж, преди да тръгна, но бе невъзможно, знам. Ние се срещнахме, тръгнахме заедно и почувствахме нещо между нас, което не може да отиде по-нататък. Аз съм тази, която съм, а ти си Фидел Кастро и за нас в този момент от историята нищо лично не може да се реализира. Няма значение... нашите лични желания не са важни." Впоследствие на черновата се вижда, че тя задрасква тази част, оставяйки само P.S.: "Вероятно ние няма да се видим отново, но аз ще пазя като съкровище в сърцето си цял живот пътуването ми в Куба през април 1963 г. и моите срещи с теб, мой най-скъпи Фидел. "Тази авантюра, изглежда, е приковала вниманието на ЦРУ и зам.-директорът Ричард Хелмс кани на среща журналистката в кабинета си. След нея, на 1 май, Хелмс праща до директора на разузнавателната агенция подробна докладна за

"прелюбопитната" визита

на Лиза. В нея той посочва, че разговорите й само с Кастро са продължили около десетина часа, като е имало "сесия" на 22 април "от 12,45 вечерта до 5,30 сутринта".

Според Хелмс по всичко личи, че Кастро търси начин да се сближи с правителството на САЩ, тъй като икономиката на Куба е в хаос заради блокадата покрай кризата. Според разузнавача Лиза била директна с кубинеца, като боравела с откровени и честни термини. "Кастро има малко възможности да чуе подобен тип разговор", отбелязва зам.-шефът на ЦРУ. Според него кубинският лидер показал, че ако президентът Кенеди поиска сближаване, той

би направил

първата крачка

И тук Хелмс отбелязва нещо много интересно, че когато разговорът се върнал на оригиналните цели на революцията, Кастро посочил, че вероятно Кенеди и Никита Хрушчов биха могли да ги дискутират. "Лиза Хауърд каза, че смята, че тази тема е по-вероятно да се дискутира между Кастро и Кенеди - пише Хелмс. - Но самият Кастро изразил съмнение, че Кенеди би говорил с него без Хрушчов. Освен това Лиза го информирала, че е готова да започне разговори с Кастро за евентуално сближаване и да уреди да се срещне с представители на американското правителство.

Според Хелмс Лиза определено искала да впечатли Белия дом с това, че Кастро е готов да дискутира сближаване и че тя може да разговаря с него, ако това бъде поискано от Белия дом. Дали по съвет на ЦРУ, или не, но Лиза пише лично на президента Кенеди, подчертавайки, че въпреки съюза на Фидел с комунистите и пътуването му до Москва, "аз не мисля, че Кастро се доверява на Хрушчов или че се чувства спокойно в такъв алианс".

Според нея "Кастро на този етап е готов да дискутира всичко - от оттегляне на военните до това да се сложи "край на износа на революция".

Лиза пише още, че по време на 8-часов разговор с Кастро не са обсъждали марксизма, а демокрацията, американската конституция, Декларацията за правата на човека, Томас Джеферсън и

"провала на революцията"

Тя отбелязва още, че Кастро бил много заинтересован какво мисли Кенеди за него и на няколко пъти я попитал какво иска от него, "какво казва за него в частни разговори".

"Аз му отговорих: Всички Ваши атаки срещу САЩ не Ви правят услуга, обслужват само враговете на Кенеди, които са Вашите най-големи врагове - пише до президента красавицата. - Той, изглежда, разбра това добре." Тя му казала, че все още в САЩ има "елементи", които искат да проведат инвазия в Куба, и затова добавила: "Защо искате Кенеди да бъде хвърлен в бездната, той не е най-лошият ви враг." 

Джон Кенеди със съпругата си и децата Каролайн и Джон. Кастро се интересувал защо изглежда толкова остарял. За Джаки казал, че е "много елегантна".
Джон Кенеди със съпругата си и децата Каролайн и Джон. Кастро се интересувал защо изглежда толкова остарял. За Джаки казал, че е "много елегантна".

"Тогава се случи най-необичайното нещо - отбелязва още Хауърд в писмото си до президента. - През нощта в университета в Хавана Фидел изнесе реч и цитира почти дословно каквото му бях казала за Вас следобеда. Той отбеляза: "Враговете на Кенеди искат да го пуснат в бездна". След което продължи да говори за стъпките, които сте направили към мира... опитвайки се да спрете пиратските атаки и т.н."

Според нея всички около Кастро са праволинейни комунисти, убедени в марксистката теория, но не и той.

"Кастро е изпълнен със съмнения,

той е уязвим,

чувствителен и се тревожи", пише тя. Според нея той се притеснявал, че не може да смени курса на революцията без помощта на САЩ. Изводът на Лиза е, че ако Кенеди започне преговори с Кастро, може да постигне всичко, което иска.

Накрая красивата журналистка посочва, че кубинският лидер изненадващо я попитал дали Кенеди е добре, защото му изглеждал доста остарял, интересувал се дали нещо не се е случило. "Очевидно Ви следи отблизо - констатира Лиза. - Аз се пошегувах: "Вие не можете да помогнете много." Той се засмя и каза: "Не, не мога". Кастро дори искаше да поговорим за Джаки. Попитах го какво мисли за нея и неговият отговор не ми прозвуча като отговор на марксист диалектик. Той каза: "Мисля, че тя е много елегантна."

Същевременно Лиза споделя с Кенеди, че е имала неприятности с противниците му в Куба. Тя тъкмо монтирала своя филм с разговора с Кастро, където той лансирал идеята за евентуално сближаване със САЩ, когато

на вратата й почукали

някакви мъже

и й го взели. Обещали, че ще й го върнат, но това така и не се случило. Тя лаконично само отбелязва, че се наложило да мине през ада в продължение на няколко дни, докато си го получи обратно. Впоследствие разбрала, че лентата била иззета от твърдолинейните комунисти, които не искали филмът да напусне страната.

Дали в изземването е имал нещо общо Че Гевара, не е ясно, но веднага след като описва на Кенеди неприятностите си покрай филма, тя споменава как го е срещнала. Двамата се видели точно преди тя да напусне Хавана. Вероятно затова тя го попитала дали е видял интервюто й с Кастро и Че Гевара отбелязал, че въпросите й били доста враждебни, но че Фидел се е справил. След което революционерът добавил, че той не би се съгласил тя да го интервюира. Лиза обаче бързо отговорила: "Защо,

Вие сте брилянтен,

можете да се справите с всеки въпрос." "Мислите се за много добра и умна, нали?", отвърнал Че Гевара. 

Лиза Хауърд подозира, че хора на Че Гевара са опитали да й конфискуват филма с Кастро.
Лиза Хауърд подозира, че хора на Че Гевара са опитали да й конфискуват филма с Кастро.

"Той не ме харесваше като цяло, затова му казах: "Мисля, че сте много по-добър комунист от Фидел", но той отрече: "О, не, Фидел е най-добрият комунист, тъй като е най-добрият мъж." Аз му отговорих, че Хрушчов не би се съгласил с това. Че Гевара ме погледна и се разбрахме един друг чудесно. Фидел е един вид, а мъжете около него - друг."

Какви са приключенията на красавицата в "интимната дипломация" и защо едва на 39 г. е застигната от мистериозна смърт, четете в следващия брой.