Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мерилин Монро почина през 1962 г.
Мерилин Монро почина през 1962 г.

Тук свършва пътят ми, пише пророчески тя пред хасиендата си

Къщата бе спасена от събаряне благодарение на скандала, вдигнат от феновете ѝ

"Тук приключва моето пътуване”.

Този зловещ надпис стои на плочка до входната врата на къщата на Мерилин Монро в Лос Анджелис, която тези дни за малко да бъде съборена. Смята се, че кинолегендата го е поставила там с идеята, че най-накрая е намерила своя истински дом, но след смъртта ѝ, думите ѝ придобиват зловещ оттенък.

Мерилин Монро разказва, че е купила парцела в началото на 1962 г., след като

нейният психиатър настоял да намери своето място и да “пусне корени”

Това бил нейният опит да изгради едно по-щастливо бъдеще, но за съжаление, тя трагично умира в дома си 6 месеца по-късно - на 5 август, в резултат на свръхдоза пентобарбитал.

30-ина дни след 61-ата годишнина от трагичната кончина на известната актриса последният ѝ дом трябваше да бъде съборен. Настоящите собственици на резиденцията Glory of the Snow Trust бяха подали молба за разрешение да я разрушат. По-рано тази седмица Министерството на строителството и безопасността на Лос Анджелис даде зелена светлина за фазата “проверка на плана”, където са прегледани новите архитектурни проекти на фонда. С други думи, те означаваха, че емблематичната хасиенда трябва да бъде отстранена, за да може на атрактивния терен да израсне модерен билдинг.

Въпреки че в района често се строят нови сгради, почитателите на звездата бяха скандализирани.

Затова градският съвет на Лос Анджелис още в петък гласува да се започне процедура за обявяване на дома на актрисата за историческа и културна забележителност. Именно по този начин бяха блокирани плановете за разрушаването му.

Монро е купила едноетажната сграда за 75 000 долара след края на третия си брак с драматурга Артър Милър, в началото на февруари 1962 г. Актрисата искала там да се дистанцира от неуспешните си връзки и да има нещо свое. Смята се, че къщата е била 43-ото място, където е живяла. Любопитна подробност е, че когато я открили мъртва, все още на места в дома ѝ имало неразопаковани кашони.

Според изследователите на живота на холивудската звезда не е трудно да се разбере защо Монро е била впечатлена точно от тази къща. Сгушена на половин акър земя, в луксозния квартал “Брентуд” в Лос Анджелис,

имотът по-скоро прилича на хасиенда

Едноетажната къща има някакъв необясним архитектурен чар и се отличава с покрив от червени керемиди и кирпичени стени. Масивни порти крият гледката към двора. Извита алея води към входната врата на основната сграда. Отваряйки я, се вижда голяма всекидневна с теракотен под. Дървените греди са облицовали тавана, а камината със сини плочки придава уют на стаята. Отляво кабинетът ѝ осигурява гледка към задния двор и оттам може да се излезе точно на басейна. До нея има трапезария и кухня. Вдясно е една от спалните и гардеробната. Покоите на актрисата имат камина и широки прозорци, които гледат към покрита с дървета площ.

Именно там тя е открита мъртва.

До басейна има малка горичка с цитрусови дръвчета

Покрай тях има и къща за гости, намираща се между главния дом и гаража.

След смъртта на звездата имотът е претърпял няколко големи ремонта, а собствеността е сменяна многократно, но някои мебели все пак са запазени точно така, както ги е оставила Монро. В името на своя уют тя е предприела специално пътуване до Мексико, откъдето купува част от обзавеждането. Там избира декорите за дома си - огледалата, текстила и плочките в испански стил.

Само няколко седмици преди да почине, Мерилин поканила в дома си репортер на списание Life, на когото дала последното си интервю. Журналистът бил поразен от приятната хасиенда, сгушена в края на улицата. Опитал се да я заснеме, но Монро твърдо забранила.

“Избрах я заради уединението,

но не искам всички да виждат къде точно живея, как изглежда диванът ми или камината ми - обяснила актрисата. - Прекарах последните 7 години в бракове с високопоставени лица, затова сега съм се отдала на украсяването на този дом - нещо, което е само мое. Той ще е отворен за всички мои приятели, които са в някаква беда. Може би ще искат да живеят тук, където няма да бъдат притеснявани, докато нещата не се оправят за тях.”

Репортерът отбелязал, че Монро има буен, очарователен вкус, предвид обзавеждането на имението, а 36-годишната сексбомба описала жилището си като “сладка малка къща в мексикански стил с осем стаи”, която изглеждала като крепост, където се чувствала защитена от света. “Това е моето убежище”, заявила тя пред Life.

Разказала още, че това е било най-мъдрото решение, което е взела - да купи парцела, и то по препоръка на нейния психиатър. “С всеки, който харесва къщата ми, сигурна съм, че ще се разбирам”, посочила Монро.

Всъщност сградата била построена за първи път през 1939 г. Имението е с изглед към необятната шир на каньона Ръниън. Тогава Мерилин била на 13 г. и все още към нея се обръщали с истинското ѝ име Норма Джийн Мортенсън.

“Още когато бях на 5 г., започнах да искам да бъда актриса - споделила Монро пред Life. -

Не харесвах света около мен, защото беше някак мрачен.”

През шестте месеца, когато Монро живеела в къщата в “Брентуд”, тя направила една от последните си публични изяви - скандалното представяне на песента Happy Birthday, Mr. President на рождения ден на Джон Ф. Кенеди. По-малко от 18 месеца след честването на това събитие и двамата умират.

Преди смъртта ѝ обаче кариерата ѝ потръгнала по невероятен начин. Въпреки че била уволнена от продукцията Something's Got to Give, студиото я наело отново.

Но само дни след като Life я поставя на корицата, Мерилин е намерена мъртва в спалнята от прислужницата си около 3 ч сутринта. Смъртта на актрисата била шокираща за всички, но и до ден днешен е обвита в мистерии.

Според официалната версия в следобеда преди да издъхне звездата се обадила на своя психиатър д-р Ралф Грийнсън. Двамата говорили около един час, защото Монро не можела да заспи. Грийнсън ѝ препоръчал да отиде да шофира и да посети някой плаж, за да проясни ума си.

Няколко часа след това икономката на Монро - Юнис Мъри, забелязала, че актрисата влиза в спалнята си. В 3 ч през нощта Мъри видяла, че в стаята ѝ все още свети лампата. Когато не успяла да влезе, се обадила на Грийнсън. Той дошъл и разбил прозореца до леглото на Монро с парче от камината. Психиатърът я намерил в леглото с лице, забито във възглавницата, увита в чаршаф с цвят на шампанско. Грийнсън видял празно шише от хапчета на нощното ѝ шкафче и протегнатата ръка на

Монро, която стискала телефона си

Вместо да се обади в полицията, психиатърът звъннал първо на д-р Енгелберг - човека, който написал рецептата за сънотворните на Монро. Докторът веднага отишъл с колата, потвърдил подозрението на Грийнсън, че тя е мъртва, и след това се обадили на полицията. Така официалната версия за смъртта останала самоубийство.

Хронологията на събитията, както и големият брой неясноти около смъртта на една от емблемите на Холивуд и до днес карат мнозина да се съмняват, че все пак нещо се укрива.

Когато д-р Енгелберг пристига на място,

часовникът показвал 3,50 ч сутринта

Всички таблоиди отбелязват на първа страница, че Монро се е самоубила - най-вероятната версия, защото тя страдала от психиатрични разстройства от години и неколкократно е правила опити да сложи край на живота си. Версията изглеждала достатъчно приемлива предвид противоречивата личност на холивудската икона.

Някои обаче смятат, че нещата не стоят точно така. Първият полицай, който пристига на мястото, е сержант Джак Клемънс. Той веднага усетил, че нещо не е наред, и в доклада си записал, че тялото е заело неестествена поза и вероятно е било местено. Освен това имало празни шишенца от лекарства, но никъде наоколо не се виждала чаша с вода, с която Монро евентуално да е погълнала хапчетата. Нямало и следи от повръщане, а при предозиране с пентобарбитал би трябвало да се предизвика такова. Аутопсията още повече подсилила тези подозрения. Според доклада на съдебните лекари в храносмилателната система на трупа нямало никакви следи от лекарства. Освен това Монро вероятно е издъхнала между 21,30 ч и 23,30 ч вечерта.

По-късно се появили и други подозрителни подробности. Агентът и адвокатът на актрисата били уведомени за смъртта ѝ много преди тялото ѝ изобщо да бъде открито - около 22 ч вечерта.

Според слуховете Мерилин Монро била убита, защото заплашвала да разкаже пред пресата за скандалната си и романтична връзка с братята Кенеди.

Така нейното убежище не успяло да я спаси - тялото ѝ било изнесено оттам на носилка. Плюшените играчки на кучето ѝ останали на поляната, а

надписът “Тук приключва моето пътуване” зловещо стоял до вратата

През следващите години къщата сменила няколко собственици, а когато Вероника Хамел я купила и започнала основен ремонт, намерила оборудване за подслушване, скрито в стените.

Кой е следил Мерилин Монро и кой я е убил, остава загадка, заключена завинаги в къщата ѝ в Лос Анджелис.

Мерилин Монро
Мерилин Монро