Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една снимка - пет нарушения на забраната. Как може да се отрази футболна среща, без да има фотоси. 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Една снимка - пет нарушения на забраната. Как може да се отрази футболна среща, без да има фотоси. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Да, хазартът е зло, но всеки забранен плод е най-сладък

Всичкото Мара втасала и извънредно заседание на парламента направила.

Ще се бори с рекламите на хазарта, след като направи България една модерна, прекрасна, богата, некорумпирана държава. Така изглежда подходът на парламента към проблем, който наистина съществува, но едва ли е толкова важен в момента, когато например няма действащ орган за борба с корупцията или пък инспекторат на съдиите.

За какво ти е да бориш корупцията, като можеш да бориш българския спорт. Него и без това през последните години кучета го яли. Но е много интересно, ако най-накрая го закриеш, с кого ще се снимаш след това? Няма шампиони, няма реклама за отрудения български политик.

Да, хазартът е зло и непрекъснатите реклами дразнят. Но си има начини това да се преодолее. С ограничения на времетраенето, с преместването на рекламите само в спортните канали или във времето, в което децата спят, но за този проблем трябва да се мисли и да се говори. Това обаче явно е забранено в парламента, пък и навсякъде в родната политика.

Сега ще се напъват да мислят извънредно във вторник - айде стига! Те са си добре. Заплатата е добра, парите идват навреме.

За какво им е да отидат на депутатите в един спортен клуб и да разберат какви са проблемите? Прекалено усилие за една каста, която се мисли за недосегаема.

97 милиона лева е превело само тотото, държавното, за спорт и културни събития, през миналата година. Исторически рекорд! Сега тази сума трябва да намалее. Хубаво, ама после как ще обясним на хората, че една България, която е била в топ 10 на олимпиадите, ще отиде в Париж с най-малката си делегация от 1936 година насам?

Че медалите ще липсват? И пак спортните хора ще излязат виновни. Но реално те си носят своята отговорност. Защото си траят и чакат да им се размине. Но този път може и да не им се размине. И ще изчезнат баскетболни и волейболни отбори, все по-малко деца ще идват на тренировки. Тези, на които родителите им могат да си позволят да плащат такса. Защото, като ги няма тези омразни спонсори, единственият начин школите и клубовете да съществуват, е да се плаща. За всичко.

Или с други думи, ако Пеле беше българин, никога нямаше да заиграе футбол, защото баща му е бил обущар и едва ли щеше да може да си позволи да плаща такса на “Сантос”. Но талантите не се развиват на жълтите павета или по седалките на джипа на мама. Големите спортисти са тръгнали от дъното и са се опитали да се измъкнат с помощта на спорта.

Идва и един много интересен момент. Рекламата се забранява за всички. Добре тогава.

Ами как ще се отразява футболен мач например. Защото рекламата по екипите остава. И точно как ще се отразява футболен мач бе, хора? За кого са 100-те тояги на голо? За фотографа, направил снимката (виж тази от последното вечно дерби)?

За този, който я е качил на сайта?

За собственика на сайта? Или ще трябва да се трие и да се подправят фотосите? Ама вижте какво стана с една принцеса в Лондон заради лош фотошоп. Или пък дали в родния парламент са чували, че има например отбор във Формула 1, който се нарича “Кик Заубер”, а “Кик” е букмейкър? И това е само един пример.

Най-интересно е обаче как реклаата е разрешена за билбордовете, които са на стотина метра от училища. Само си представете как родители и учители закриват очите на децата он хилядите билбордове, които за по булеварди и магистрали!

Българските депутати направиха толкова много за родната икономика през последите години, че по улиците не можеш да се разминеш от рекламодатели.

Преследват те на всеки ъгъл, за да могат да ти дадат пари. Вероятно тайната мисъл на вносителите е да останат само медии, които се финансират от грантове. Не е лишено от логика, ама нали само срещу тях рипат.

Или пък да останат само рекламите на хазарта в социалните мрежи, които не плащат данъци в България.

В парламента не се чу нищо и за фискалния ефект от закона. Да речем, че приходите на хазартните оператори паднат със 100 милиона лева след забраните (което е малко вероятно), в хазната не влизат 15 милиона. Но както вече е известно, българската икономика е номер 1 в Европа и на никого не му пука за бюджета.

Пари има за инфраструктура, пенсионерите тънат в охолство, не могат да насмогнат на круизи, училищата са супермодерни, заплатите на учителите са толкова големи, че всеки месец си сменят автомобила. За какво са ни тези пари?

Подобна тотална забрана само ще ни качи отново на първите места по пиратство. Защото телевизиите няма да могат да си платят правата за различни първенства, включително и олимпиади, и спортните канали ще залинеят, преди да изчезнат. Но ние и с пиратството се справихме отдавна. Не че не продават умни устройства с над 200 канала за 10 лева на месец. Те са си напълно легални.

Може би депутатите, преди да гласуват на второ четене закона, трябва да разберат и старата истина, че всичко забранено е сладко. Тя е още от създаването на света с Адам и Ева.

Защото според доклада на офиса на ООН за борба с наркоманията и престъпността нелегалните букмейкъри въртят 1 трилион долара, или два пъти повече от легалните. Или поне да се запознаят с делата, които се водят срещу Apple, Meta и Google, че предлагат апликации, които водят към черния пазар. Или пък забравиха, че миналата година в Испания бе разбита група за нелегален хазарт, на която лидери бяха българи и румънци. Вероятно трябва да се подпомогне и техният бизнес. Няма вечно да се плащат данъци и такси, я!

И за да няма обвинения, че просто всичко е написано просто, за да се заядем с народните избраници, нека да цитираме доклада на една от най-известните фирми за мониторинг на пазара Yield Sec. от февруари тази година. Според него:

- 93% от пазара в Унгария е нелегален, като се използват 250 оператора;

- Делът на легалния хазарт в Германия е свит до 50,7%;

- След пълната забрана на рекламата в Белгия през юли миналата година вече 2000 нелегални оператора действат на нейна територия;

- 5,1 трилиона долара са били заложени в нелегални оператори, като има бум в Африка, Близкия изток, Северна Америка и Южна Америка.

Но ако трябва да се перифразира един стар социалистичеки виц: Чукча не читател, чукча законодател.

Политици, закрийте спорта...