Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов СНИМКА: Николай Литов
Тошко Йорданов СНИМКА: Николай Литов

"Решението на главния прокурор си е решение на главния прокурор. Аз искам да обърна внимание на нещо друго. Това, което наблюдаваме в момента с изявлението на главния прокурор доказва нещо, което българското общество знае - че има политическо влияние или поне опит за политическа намеса в съдебната система", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в кулоарите на парламента.

Според него, ако ИТН не са свалили ГЕРБ преди две години, оставката на Гешев е нямало да бъде поискана сега.

"Ако "Има такъв народ" не бяха свалили ГЕРБ преди две години, това в момента нямаше да се случва, т.е изчегъртването на модела ГЕРБ, говоря за модела, под някаква форма е напреднало, защото тези обвинения за скрити заплахи, които хвърчат в момента, са доказателство, че това вече не е такова монолитно срастване на политическа и съдебна власт", каза Йорданов.

"Не са само тези партии с влияние в съдебната система. Не е тайна, че ДБ имат силно влияние в съдийската колегия", каза Йорданов.

Той обясни, че докато ИТН са били в управлението с ПП и ДБ, не се е говорило за реформиране на прокуратурата, а само за сваляне на Гешев от поста главен прокурор.

"Ние говорихме за реформиране на прокуратурата и бяхме обвиняване от тях, че се опитваме под някаква форма да пазим главния прокурор. Сега прогледнаха и осъзнаха, че проблемът не е само в личността", коментира той.

Йорданов смята, че Кирил Петков и Асен Василев са опитали да заменят една съдебна бухалка със своя бухалка, което е също толкова опасно, колкото това, което е било по времето на ГЕРБ.

"Тези турбуленции, които в момента започват, надявам се да бъдат оздравителен процес и наистина съдебната, законодателната и изпълнителната власт най-накрая да станат независими или поне максимално независими, а не по този ответен начин, по който ги гледахме до момента", каза още той.

"Всеки има право на метафори", каза той относно думите на Гешев за "политически боклук".