Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Снимка: Велислав Николов
Кирил Петков Снимка: Велислав Николов

В ДАНС няма данни “Пегас” да се използва от които и да било български служби.

Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков относно информацията, че у нас е имало незаконни подслушвания с израелския софтуер “Пегас”.

Другото, което е леко изненадващо е, че чух за този казус още през лятото и защо сега толкова месеци след първоначалната информация се сезира прокуратурата. Но ако има наистина такова подслушване, аз ще съм първият, който ще подкрепи разследване на случая, категоричен бе той.

За главния прокурор

Напоследък прокуратурата действа по доста интересен и странен начин. Искат да им даваме информация, въпреки че тя е публична. Аз много се надявам да не е пиар ход, а наистина искат да направят промяна, но се съмнявам, допълни той. Петков обясни, че е предал всичката информация за онези 20 лица на прокуратурата. Той отрече да има личностна война с Пеевки. Подчерта, че лично той е за премахването на златните паспорти.

Лично съм го обещал на ЕК. Тези схеми някакви лица да получават апспорти срещу корупция и е недопустимо, каза той. Подчерта обаче, че МС е предложил отпадане на инвестиционното гражданство преди ДПС, но нямало да води такава пиарска кампания.

Мотивите за оставката на Гешев са ясно изразени. За всички би било най-добре Гешев да си подаде оставката, включително за него самият, категоричен е Петков.

“Не изпитвам никакъв страх колко време ще продължи мандата ни, а какво ще свършим.”

За НАТО

Днес това е важната тема - да видим какво се случва с НАТО, Русия и Украйна. Нещата, които за съжаление продължават да идват от тях като информация е не деескалация, както очаквахме, а напротив. Ние трябва да сме готови с всякакви сценарии, за да сме сигурни, че стратегията ни по национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин. Непрекъсното има разговори между европеейските партньори, няма крайна позиция, която да се подписва или одобрява. Тече непрекъснат диалог, увери премиерът.

За “Булгартрансгаз”

Инструктирал съм службите да правят проверки на всички сигнали, които получават. За първи път от много време службите работят свободни. Дал съм им пълни правомощия да разследват всичко, независимо от коя партия или кръг. Явно сме засегнали големи интереси с разследването на “Булгаргаз” и някакви контрагенти страдат, заключи той.