Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руслан Стефанов
Руслан Стефанов

България няма да усети сериозно разклащане на репутацията си заради скандала с нея

"Сериозно недоверие във функционирането на Световната банка. Признак на нарастващото противоборство между САЩ и Китай".

Това са изводите около скандала с класацията Doing Business ("Да правиш бизнес") според икономиста Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Като висш служител на Световната банка през 2017 година Кристалина Георгиева, сега управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), е уличена в оказване на натиск върху служители на Световната банка да повишат изкуствено рейтинга на Китай в класацията Doing Business. Георгиева отрече категорично изводите на кантората "Уилмър Хейл", но влиятелни издания като "Файненшъл таймс" констатираха, че доверието в МВФ е безвъзвратно накърнено от подозренията за китайско влияние, а лондонското списание "Economist" направо призова управляващият директор да подаде оставка.

Стефанов посочи, че през последните години се прави реформа в международните финансови институции, където ролята на Китай нараства. Според него САЩ няма да променят вече заявената си позиция по случая. "Ще се търси разрешаване на проблема на персонално равнище - чрез намиране на нови лидери". Тоест, съществува риск случващото се да се отрази върху поста на Кристалина Георгиева в МВФ.

"Ако администрацията на президента Джо Байдън се възприема като оставяща тези институции да са под влиянието на Китай, това ще се отрази негативно върху изборите за Конгреса и на президентския вот през 2024 година", допълни Руслан Стефанов.

Според него България няма да усети сериозно разклащане на репутацията си заради скандала с Георгиева.