Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станимир Стоилов спечели две титли и две купи на България като наставник на "Левски".
Станимир Стоилов спечели две титли и две купи на България като наставник на "Левски".

Обичаният герой на “Левски” се изправя срещу “големия кошмар” на отбора Стойчо Младенов в битка за вечното дерби

Фамозното попадение на Христо Йовов във вратата на "Олимпик" (Марсилия), обратът срещу "Удинезе", пратил "Левски" на четвъртфинал, и историческото първо влизане в групите на Шампионската лига топлят всички "сини" сърца вече 15 години. Феновете едва ли някога ще забравят онзи dream-team на "Левски" с Емил Ангелов, Даниел Боримиров, Игор Томашич, Седрик Бардон, както и всички останали герои от 2005-2007 г. Именно заради това новината от миналата седмица, че архитектът зад тези успехи Станимир Стоилов поема отново столичния гранд, бе посрещната с невиждана от години еуфория на "Георги Аспарухов". Бившият шампион със "сините" стартира с победа с 2:1 в приятелска среща срещу "Спортист" (Своге), а официалният му повторен дебют се очаква да бъде изключително тежък. На 12 септември "Левски" гостува на вицешампиона "Локомотив" (Пловдив), който още търси първата си победа през настощия сезон на родния шампионат. Със сигурност обаче няма друг треньор, в когото феновете на отбора да вярват толкова силно.

Преди да се превърне в един от най-успешните наставници в цялата 107-годишна история на "Левски", Мъри има богато минало с любимия си тим и като играч. Роден преди 54 години в Хасково, той още на 18 г. дебютира за едноименния отбор на родния си град, където се състезава в продължение на 5 години. Именно след това през 1990 г. младежът се докосва за първи път до столичния клуб и преминава в редиците му. На терена той играе като полузащитник и записва 74 мача за две години, преди да приеме офертата на турския гранд "Фенербахче". В южната ни съседка играе за кратко, а завръщането му на родна земя е истински кошмар за "сините" фенове. Странно или не, но за няколко месеца легендата на "Левски" носи екипа на вечния съперник ЦСКА. През 1994 г. обаче се завръща на "Герена", следват кратки авантюри в португалския "Кампомайорензе" и другия столичен отбор - "Славия", след което Мъри облича синята фланелка за трети път през своята кариера. Именно това се оказва и

най-дългият престой на халфа в "Левски",

където игра от 1998 до 2003 г., когато на 36 години реши да окачи бутонките на стената. Във финалния си сезон Станимир Стоилов спечели купата на България, а общо за трите си престоя в "Левски" натрупа във визитката си четири титли и пет купи на страната.

Година по-късно Мъри е обявен за наставник на "сините". Първият му сезон 2004/2005 сякаш не предвещаваше успехите, които предстояха. "Левски" се бори за титлата с ЦСКА, но вечният съперник печели решаващото дерби, а впоследствие и трофея. В турнира за купата на УЕФА пък момчетата на Стоилов са елиминирани от непретенциозния белгийски "Беверен". Все пак треньорът и момчетата му спечелиха купата на България през май 2005 г., вземайки реванш и побеждавайки именно "армейците". През лятото отборът отново надделя над "червените" на финала този път след дузпи, но за суперкупата. Въпреки това "Левски" не изглежда особено убедителен.

Началото на новия сезон също е обезкуражаващо. "Левски" губи сензационно от "Публикум" с 1:0, преди да отвее с класическото 3:0 словенците на реванша в София в турнира за купата на УЕФА. В последвалото вечно дерби Мъри за трети път от три двубоя за първенството не успя да победи ЦСКА, като двата тима завършиха при равен резултат.

Оттук нататък започва "синята" приказка.

"Левски" елиминира френския "Оксер" и влезе в групите на турнира за купата на УЕФА. Играта на столичани се подобрява все повече и след емблематични победи срещу "Динамо" (Букурещ) и "Олимпик" (Марсилия), момчетата на Стоилов излизат от групата. Румънският гранд е сломен драматично след гол в последната секунда на Емил Ангелов. Европейският шампион от 1993 г. също е сразен на "Герена", а начинът, по който Христо Йовов отбелязва победното попадение, прехвърляйки френския страж Фабиен Бартез, му носи прозвището Бижутера. И ако есента бе успешна, то пролетта на 2006 г. бе записана със златни страници в историята на "синия" клуб. "Левски" елиминира дошлия от Шампионската лига "Артмедия", като го победи на два пъти. Впоследствие тимът отстрани и италианския "Удинезе" по особено драматичен начин. След 0:0 на стадион "Фриули" в Удине "Левски" се нуждаеше от пълен обрат, допускайки гол на Националния стадион "Васил Левски". Атаките на тима на Мъри Стоилов следват една след друга, а

опустошителният натиск логично носи жадувания резултат.

След попадения на Даниел Боримиров в 51-вата минута и на Игор Томашич в 63-тата минута "Левски" печели и се класира на четвъртфинала. Всъщност това е най-доброто класиране на български отбор през 21-ви век.

Естествено, "сините" гледат смело дори към полуфинала, когато в самото начало на мача Боримиров дава аванс на тима срещу немския "Шалке". Освен че "Левски" води в резултата, отборът стои по-добре на терена от своя съперник, когато един изключително спорен момент преобръща срещата. Английският съдия Майк Райли изгони Седрик Бардон с червен картон и германците спечелиха с 3:1 на "Васил Левски". След срещата собственикът на "сините" Тодор Батков, видимо вбесен, нарече рефера "британски хомосексуалист". Родният клуб повежда и на немска земя в Гелзенкирхен, но след фиксирани 1:1 напусна надпреварата с гордо вдигната глава. Междувременно в българския шампионат "Левски" стопява разликата с вечния враг ЦСКА, успява да победи "армейците" и да грабне титлата на България за пръв път след четиригодишно чакане. Единственото разочарование през 2006 г. остава може би фактът, че този път рулетката на дузпите се усмихва на ЦСКА в мача за суперкупата. Това обаче изобщо не натъжи "сините" привърженици, на които им предстоеше да видят

още успехи под ръководството на Станимир Стоилов.

"Левски" се превръща в първия български отбор, спечелил си правото да играе в групите на Шампионската лига. Това става факт, след като "сините" завършват 2:2 срещу италианския "Киево" във Верона в мач реванш за влизане в турнира. Равенството е напълно достатъчно, след като на "Герена" родният отбор бе победил с 2:0. За съжаление, в тази най-престижна клубна надпревара жребият е изключително неблагосклонен към българския шампион. "Левски" попада в една група с европейския шампион "Барселона", шампиона на Англия "Челси" и спечелилия безапелационно титлата в немската Бундеслига две години по-рано - "Вердер" (Бремен). Логично момчетата на Мъри губят всичките 6 срещи срещу тези тежки опоненти, но спомените за самото участие остават завинаги в "сините" сърца. Сезонът в родния елит е изключително успешен. "Левски" печели и двете дербита с ЦСКА с по 1:0, а накрая триумфира с рядко виждания домашен требъл - титла, купа и суперкупа на България.

Мъри е един от големите любимци на Сектор Б.
Мъри е един от големите любимци на Сектор Б.
Някъде в този период - 2007-2008 г.,

приключва "синята" приказка.

След всички тези успехи "сините" отпадат унизително от европейските клубни турнири след две минимални загуби от финландския "Тампере". Титлата на България също е предадена на ЦСКА. "Червените" правят звездна селекция и под ръководството на Стойчо Младенов триумфират като шампиони, без да загубят нито една среща. Пътищата на Мъри и любимия му клуб се разделят и той застава начело на "Литекс".

Като наставник на ловчанлии печели купата на България, а след това води и националния отбор. Това е втори престой на Стоилов като треньор на "трикольорите", понеже изведе България като наставник и в няколко мача, докато все още бе начело на "Левски". Българите играе добре, но в крайна сметка Ирландия се класира на баража за наша сметка.

Именно тогава Стоилов подписва с кипърския "Анортозис", а първото му завръщане в родината е като мениджър на "Ботев" (Пловдив) през 2013 г. След година начело на "канарчетата" Мъри заминава за Казахстан, за да поеме местния "Астана". Там българският наставник прави фурор, печелейки четири поредни титли и една купа на страната.

Запазената марка на Стоилов обаче остават европейските клубни турнири.

Той успява да класира казахския отбор както в групите на Шампионската лига, така и в тези на Лига Европа. Признанието в тази страна към Мъри е огромно и футболната федерация му предлага да поеме националния отбор на Казахстан. Той приема поста, а година по-късно си взема почивка.

Сега най-обичаният "син" наставник отново се завърна в "Левски" и макар отборът да е закъсал от години, на "Герена" започнаха да мечтаят за своята нова приказка под негово ръководство. През последните сезони "Левски" не може и да си помисли да влезе в битка за титлата, тъй като остава далеч от челните места.

С връщането на Стоилов "сините" отново имат надежда, че ако някой може да вдигне отбора, то това е именно той. За него обаче първите сериозни тестове идват съвсем скоро. През последния уикенд на месеца предстои и вечното дерби с ЦСКА, като "червени" и "сини" вече започнаха да се заканват едни на други.

Причината е, че начело на "Левски" и ЦСКА в момента са двамата най-успешни треньори на 21-ви век на двата отбора.

Освен това те са и най-обичаните от феновете на двата гранда. Мъри и Стойчо са се изправяли два пъти един срещу друг като наставници на вечните съперници.

До момента героят от "синята" приказка и безкомпромисният "армейски генерал" са си разменили по една победа, а битката между тях тепърва предстои.