Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е единственият българин, вкарал хеттрик на “Реал” (Мадрид)

Забива кроше в лицето на президента на “Валенсия” заради подмолен удар в гърба

Армейци, Любослав Пенев е новият старши треньор на ЦСКА! Легендата на "червените" смени на поста досегашния наставник Бруно Акрапович, а рокадата се наложи заради колебливото представяне на тима в битката за титлата и призовите места срещу преките конкуренти. От началото на пролетния полусезон ЦСКА лъкатуши в изявите си, а на терен обликът, качеството на игра и резултатите на отбора не са убедителни."

Бившият наставник на "ЦСКА-София" Любослав Пенев се завърна на поста на "Българска армия" за четвърти път. Така Любо изравни Стойчо Младенов във вечната ранглиста на клуба, който също е водил отбора четири пъти. Пред тях остава единствено легендата Димитър Пенев, който е поемал тима над 6 пъти. Вече е ясен и щабът на Ел Голеадор. Помощници на новия треньор ще са Йордан Йорданов - Жан и Пабло Караско Гомес. С тях той работи и в "Царско село".

Без грам съмнение може да се каже, че Любослав Пенев е една от

най-емблематичните фигури в цялата история на българския футбол.

Дори само заради това, че е бил капитан, президент и старши треньор на ЦСКА. Някои го помнят с хеттрика срещу "Реал" (Мадрид), други - с брилянтния пас към Емил Костадинов на "Парк де Пренс", трети - със "супата", четвърти - със слалома по левия фланг на едно дерби с "Левски", когато премина през Пламен Николов, Стоил Георгиев и Краси Коев, преди те да се усетят какво става, заради което Наско Сираков го сравни с легендарния скиор Алберто Томба.

Пътят на Пенев във футбола започва в далечната 1976 г. в школата на ЦСКА на стадион "Септември" при треньора Никола Божилов. В юношеска възраст негови учители при армейците са Аспарух Никодимов, Димитър Марашлиев, Бойко Бемберски и Кирил Станков.

"Започнах в ЦСКА като дете, още нямах 10 години - спомня си Пенев вече като играч на "Валенсия". - Това е единственият български отбор, в който съм играл, и той значи много за мен. В ЦСКА израснах, там се научих на всичко, стигнах до мъжете, а впоследствие и до националния отбор."

Постепенно той се превръща в

истинска машина за голове на "Народна армия",

като между 1985 и 1989 г. бележи 80 шампионатни гола за "червените". През 1989 г. таранът вече е капитан на ЦСКА. Талантът не остава незабелязан и испанският "Валенсия" го кани в редиците си. Преди да премине на стадион "Местая", нападателят вече е спечелил две титли на България с армейците, четири купи на страната, три купи на Съветската армия, както и веднъж суперкупата в нейното дебютно издание у нас.

Във "Валенсия"

голаджията е истински терминатор в наказателното поле.

За шест години вкарва 101 попадения във всички турнири, а те могат да са и повече, ако не е коварната болест, застигнала го в началото на 1994 г. Българинът става любимец на феновете на испанския гранд и си спечелва капитанската лента.

Заради карцином той пропуска световното в САЩ, но помага за онази историческа победа срещу Франция. Докато нашите се гласят за мачовете по американските терени, Пенев води битка за живота си, която печели. През онази пролет нападателят чува тежката диагноза рак на тестисите.

Дългото отсъствие от терените обаче принуждава новия президент на "Валенсия" Франсиско (Пако) Роич да стартира процедура по раздяла с българина. "Не мога да уважавам човек, който не ме уважава.

Той правеше страхотни машинации зад гърба ми", споделя родният голмайстор по адрес на президента тогава и напуска клуба. Всяко зло за добро и от новия сезон Ел Голеадор облича фланелката на "Атлетико" (Мадрид). В испанската столица той пасва като дялан камък и оформя поразяващ дует с испанския национал Кико. През пролетта на 1996 г. "Атлетико" жъне победа след победа, в резултат на което записва исторически дубъл - титлата в Ла Лига и купата на краля. Любо пък е във вихъра си - 32 гола в 44 мача. По това време някои специалисти дори шушукат, че ако българинът запише и добро европейско първенство през лятото, ще е сред

фаворитите за "Златната топка".

Големият скандал с шефа на "Валенсия" обаче тепърва предстои. На 21 февруари 1996 г. "дюшекчиите" на покойния вече Радомир Антич гостуват на "прилепите" в първи полуфинал за купата. На стълбището към залата за пресконференции на "Местая" босът на домакините Роич посрещнал Любо и започнал да го обижда, твърдят очевидци. Когато се стигнало до епитета "палячо", нашият човек не издържал и вкарал едно кроше на бившия си шеф. Охраната на едрия производител на месо скочила на българина и започнало меле. Съпругата на Пако Роич - Магдалена Мелчор, също се притекла да брани мъжа си. След драматичния сблъсък Пенев излиза на терена и става част от състава на "Атлетико", нанизал във вратата на "Валенсия" 5 гола.

След триумфа за купата и в Ла Лига идват европейските финали във Великобритания. Българският народ чака "лъвовете" да стигнат поне финал. Завършваме на трето място в предварителната група след равенство с Испания, победа над Румъния и загуба от Франция. Така отборът на Димитър Пенев се завръща с четири точки, което в близко бъдеще ще се превърне в невъзможен успех за нас. Тогава обаче очакванията са огромни и много скоро феновете започват да критикуват националите.

Злобата е насочена най-вече към Любо Пенев, който се представя слабо, а за капак си вкарва и автогол срещу "петлите", след като малко по-рано стреля в аут от чиста позиция след пас на Йордан Лечков. Чичовото, Дървото и куп други прозвища се стоварват на главата на Ел Голеадор. "Който ме уважава, ме уважава.

Който не ме уважава - да духа супата",

казва Любо Пенев на летището при прибирането на нашите от Албиона. Пиперливата реплика извади звездния нападател за известно време от националния отбор, но още със завръщането си той стана герой на квалификационната среща с Израел с трикова комбинация между него, Костадинов и Лечков. Победата е ключова за пътя ни към Мондиал '98 във Франция. На световното "лъвовете", за съжаление, разочароват и отпадат още в груповата фаза.

Независимо от това Любослав Пенев продължава кариерата си в друг популярен испански тим - "Селта" (Виго), с чийто екип българинът бележи фамозния

хеттрик срещу "Реал" (Мадрид)

за гръмката победа на "небесносините" с 5:1. След завръщането си в ЦСКА като президент той отново пожела да облече червената фланелка. Последва кратка авантюра в "Локомотив" (Пловдив), където Любо Пенев изигра едва четири официални срещи, преди да сложи край на кариерата си. Ел Голеадор се завръща във футбола с гръм и трясък като треньор през пролетта на 2009 г. Тогава именитият нападател заменя на поста старши треньор на "Българска армия" своя чичо Димитър Пенев след сензационна загуба от "Пирин" (Благоевград) за купата на България.

Младият наставник стартира с

десет победи от десет мача,

но след загуба от "Левски" във вечното дерби и поражение в Ловеч от "Литекс" "червените" не успяха да триумфират с титлата. Любо остана на поста през следващия сезон и успя да класира отбора в групите на Лига Европа след знаменит успех над руския "Динамо" (Москва).

За съжаление, Пенев не можа да спечели трофей като треньор на червените, но го постигна с "Литекс" през 2011 г. Бившият голмайстор на "Атлетико" и "Валенсия" изведе "оранжевите" до

четвъртата им титла в историята.

Под негово ръководство резултатите бяха налице и когато Пенев пое тежката отговорност да води националния отбор на България. В тежка група с отбори като Италия, Дания и Чехия Пеневата чета бе близо до класиране на бараж за световното в Бразилия и бе непобедена почти докрая, но в крайна сметка в последните две срещи шансът не бе на наша страна.

Любо напусна със скандал "трикольорите" след равенството с Малта на следващите квалификации, а след това разкритикува остро БФС. Пиперлив и емоционален Любослав Пенев остави добри впечатления от работата си като треньор, което днес дава огромни надежди на феновете на ЦСКА. Те го приеха изключително топло, убедени, че под негово ръководство армейците имат шанс да се намесят в борбата за титлата, както и да триумфират с купата на страната.