Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Илиян Василев има много клиенти, които са подсъдими в Специализирания наказателен съд.
Адвокат Илиян Василев има много клиенти, които са подсъдими в Специализирания наказателен съд.

Адвокат Илиян Василев е глобен с 300 лв., защото коментирал предстоящото закриване на специализираните съдилища в залата, в която магистрати от тази институция са заседавали по делото на клиента му Димитър Желязков-Митьо Очите. Това разкрива определение на Апелативния специализиран наказателен съд, който е потвърдил санкцията.

На 13 май делото срещу Митьо Очите е спряно по част от обвиненията, за които няма разрешение за екстрадирането му от Турция у нас. Страстите в залата са ескалирали, за да се стигне до глобата за адвокат Василев. Според съдия Лилия Георгиева и другите членове на състава той е нарушил реда, като е обиждал и заплашвал. В жалбата на Илиян Василев се сочи, че това не е вярно, защото се е изказвал, когато му е била давана думата и е защитавал клиента си. А коментираното от него предстоящо закриване на специализираните съдилища било неизбежно. Василев определя глобата от 300 лв. като “самозадоволяване с власт”, което не трябвало да се толерира, пише във въззивното определение на съда, с което санкцията е потвърдена. Настоява, че не е обиждал и заплашвал и ако това е така, може да бъде съден по дело от частен характер.

Според съда обаче с репликите си той демонстрирал открито отрицателно отношение към специализирания съд и е отправял неоснователни упреци към състава за предубеденост по делото.

Темата за закриване на специализираните прокуратури и съдилища, създадени през 2012 г., беше повдигната от 45-ото народно събрание и за нея се обявиха от “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!”, “Има такъв народ” и БСП. Последваха декларации на прокуратурата и от двете инстанции на Специализирания наказателен съд, бяха сезирани европейски институции и посолства. При посещението си у нас миналата седмица Лаура Кьовеши определи въпроса като политически. 

Димитър Желязков-Митьо Очите е задържан под стража от август 2018 г.
Димитър Желязков-Митьо Очите е задържан под стража от август 2018 г.

Една от критиките към специализираната прокуратура и съд е, че обвиняемите и подсъдимите се задържат за дълго в ареста без присъда.

Един от тях е Митьо Очите. Той беше арестуван в Турция през август 2018 г., а няколко месеца по-късно го екстрадираха у нас. Оттогава е задържан, почти 4 г. В същото време делото срещу него не може да тръгне по същество, защото има спор по кои от 10-те обвинения може да бъде съден заради процедурата по екстрадиране от Турция.

Има запитване до властите там, а делото е висящо във Върховния съд.