Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САШО ДИКОВ
САШО ДИКОВ

В емоционално открито писмо журналистът Сашо Диков посъветва президента Радев да се “отърве” от Пламен Узунов. В писмото (пълния текст виж долу) Диков пише и за “списъка 38”. Изглежда става дума за списък с 27 български магистрати и още 11 други високопоставени чиновници, които притежавали сметки в чужбина. За първи път за него се чу в края на октомври 2019 г.

Конкретният повод, за да се съобщи, е опровержение по повод на компромат срещу Иван Гешев, който тогава е кандидат за главен прокурор. В анонимния донос, изпратен до няколко медии, се твърдеше, че Гешев имал сметка в Швейцария.

Опровергавайки компромата, от прокуратурата, която тогава се оглавява от Сотир Цацаров, съобщават, че ДАНС и НАП с помощта на чуждестранни партньори са проверили кои български магистрати и чиновници имат недекларирани сметки в чужбина. Гешев не е сред тях.

Диков обаче се връща към темата, защото според него било много скандално толкова голям брой магистрати да имат недекларирани сметки.

Ето какво каза за “24 часа” журналистът:

Историята е следната - през октомври 2019 г., 5 дни след като Сотир Цацаров и шефът на ДАНС бяха на посещение в САЩ, изведнъж Цацаров обявява по данни от ДАНС, че 27 висши магистрати и 11 висши политици имат недекларирани сметки и имоти в чужбина. Тези 38 имена са дадени за проверка в НАП, за да се види какво е положението. Дали това има връзка с посещението в Щатите, не знам, разказа той.

Никой не знае кои са 38-те имена в списъка на хора с недекларирани сметки и имоти в чужбина, допълни Сашо Диков.

Журналистът няколко пъти разговарял за списъка с Росен Бъчваров, говорителя на НАП.

Много бързо бяха направили проверка на всички с изключение на един. Най-накрая и този един беше проверен, а информацията - върната при Цацаров, който по онова време е главен прокурор, казва Диков.

Следва обаче година и половина пълно мълчание по думите на журналиста. Той писал писма до партиите, до лидерите им, до Слави Трифонов също като шеф на партия.

Преди писал и на президента с въпрос дали е идвал този списък до него. “Имам официален отговор: “До мен такъв списък не е идвал”, разказва Диков.

По думите му партиите нямат информация, но смятат, че този списък трябва да се публикува. Само от страна на Бойко Борисов получил пълно мълчание.

По подобен начин обаче мълчало и служебното правителство, коментира Диков, като подчерта, че е писал писма и на Стефан Янев, и на Бойко Рашков.

Сигурен съм, че има такъв списък. И заради официално съобщение на Цацаров, и от разговорите ми с Бъчваров, и от неофициални разговори, обяснява Диков.

Според него по закон ДАНС трябва да дава доклад и на президента, и на премиера, и на председателя на Народното събрание. Тъй като отникъде не получава информация, Диков пише в откритото си писмо Стефан Янев да призове публично Цацаров да каже къде е списъкът и защо не го публикува.

“НАП е приключила тази проверка отдавна. Резултатите са предадени на прокуратурата. Не можем да коментираме повече, тъй като те са данъчно-осигурителна тайна”, казаха пред “24 часа” от НАП вчера.

Сашо Диков: “Спекулации не коментираме” е безумна формулировка

Отървете се най-после от Пламен Узунов - апел на журналиста към президента

ОТКРИТО ПИСМО

до президента Румен Радев

Г-н Радев,

Многократно (и то публично) съм изразявал одобрение и подкрепа за немалко Ваши позиции и дела.

В последно време обаче се натрупаха събития, които са, меко казано, далеч от прокламираната прозрачност, професионализъм и почтеност.

Ето защо си позволявам да Ви посъветвам най-горещо:

1. Отървете се най-после от Пламен Узунов! В стил “селски Джеймс Бонд” той за пореден път злепостави президентската институция (визирам срещата с бившия митничар).

2. Ако по някаква причина не искате или не можете да го уволните, наредете му да даде подробна информация за случката и да се извини за малоумното си поведение. Дефилето по телевизионните студиа на неговия събеседник по маса, вместо да даде отговори, постави нови, още по-неприятни въпроси. Впрочем най-доброто решение е Узунов да си подаде оставката.

3. Президентската институция направи пореден медиен гаф, отказвайки да коментира случката с безумната формулировка “Спекулации не коментираме”. Ще си направите огромна услуга, ако веднага уволните човека, дал идеята за тази позиция. В случай че авторът сте Вие, всеки нормален и добронамерен човек ще разбере, ако признаете греха си и се извините.

4. Препоръчайте на министрите си (впрочем болшинството от тях и досега свършиха огромна работа за разкриване на чудовищните далавери на предишното управление) да не допускат повече пенсионирания (със или без кавички), които дават хляб и повод дори на един все по-жалък бивш премиер да изреве: “Няма такава наглост и нахалство. Няма такъв реваншизъм, както със случая с Кантарджиев!”

Когато си извършил истински подвиг с недосегаемите от Правителствена и “Александровска”, да се занимаваш с хрисимия и както казват, нерядко развеселен Кантарджиев, си е чиста комплексарщина.

5. Изискайте от премиера си Стефан Янев най-после да изрази публична позиция по т.н. списък с 27 магистрати и 11 висши политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина. През октомври 2019-а списъкът е изпратен от ДАНС на Цацаров, след това е изпратен в НАП за ревизия, а после пак е върнат на тогавашния главен прокурор.

Ако досега мълчанието на Бойко Борисов е напълно разбираемо, напълно непонятно е мълчанието на Вашия премиер Стефан Янев. Ако копие от списъка липсва в ДАНС, в архива на министър-председателя или в НАП, тогава г-н Янев публично да обяви тези факти и да призове Цацаров да каже къде е списъкът и да каже защо досега вече година и половина той не е публичен.

Г-н Президент,

Ако и след това мое писмо до Вас не последват никакви действия от страна на премиера, дори наивник като мен ще си помисли какво ли не.
Послеслов по темата, но с друг адрес:

Драги колеги (или може би по-точно скъпи колеги), какво още трябва да стане, за да проявите най-после интерес към най-мащабната корупционна афера, свързана с 38 (тридесет и осем) корумпета? Вие мълчите вече 18 (осемнадесет) месеца.

Какво е 112? Очевидно скоро само телефонен номер...

С уважение (все още):

Сашо Диков, стажант-репортер с 43-годишен опит