Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на СДВР Георги Хаджиев и градската прокурорка на София Илиана Кирилова разказаха за убийството. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Шефът на СДВР Георги Хаджиев и градската прокурорка на София Илиана Кирилова разказаха за убийството. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Тръгнаха версии за тероризъм, оказа се битов инцидент

62-годишен охранител простреля с 4 патрона жена в столичното метро до летище София вчера около 14,10 ч и след това са самоуби. До редакционното приключване на броя криминалисти не бяха изяснили дали стрелецът и жената имат общо помежду си.

Двамата били открити от ватмана на мотрисата, който забелязал телата им при обръщане на влакчето на последната спирка. Мъжът веднага подал сигнал до тел. 112. Заради опасения, че може и да става дума за терористичен атентат, на място отишли и тежковъоръжени полицаи. Хора, пристигащи на летището, ги видели да изпразват патроните от оръжията си, след като научили, че става дума за битово убийство. 

Престъплението бе извършено на последната спирка на метрото, точно до летище София.
Престъплението бе извършено на последната спирка на метрото, точно до летище София.

Спешните медици само констатирали смъртта на мъжа и се заели да помагат на жената, която още имала признаци на живот. Тя е на 55 г. Интубирали я на място, след което я откарали в УМБАЛ “Св. Анна”.

“Едната от раните е пронизваща, черепно-мозъчна, другите две рани са в областта на гърдите, като едната от тях е проникваща към белия дроб, а четвъртата е в корема, в областта на слезката”, обясни директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Към 19 ч вчера 2 от проектилите бяха извадени, а операцията продължаваше, съобщи д-р Стефан Ковачев, началник на Първо отделение в Клиника по хирургия. Докато лекарите се бориха за живота на жената, криминалисти продължаваха да правят оглед на местопрестъплението. На летището дойдоха директорът на СДВР Георги Хаджиев и шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

5 проектила са намерени при огледите, посочиха те. “Самоличността на двамата е установена по личните документи в тях”, каза Кирилова, но не я разкри пред медиите заради риск от разминаване, колкото и да е минимален. “Предстои да се установи дали някой от тях е имал билет за терминал 2 и дали е трябвало да пътува със самолет”, добави Кирилова.

Оръжието е пистолет “Макаров” и е законно притежавано от мъжа, обясни Георги Хаджиев и посочи, че нито стрелецът, нито жената има криминални регистрации. Камери ще покажат точното движение на двамата в минутите преди убийството.

“За издигане на версии и мотив е твърде рано”, посочи Хаджиев. И добави, че и двамата живеят в София, но не и дали имат съвместно съжителство.

Проверка показала, че здравните осигуровки на стрелеца са от охранителна фирма. Оръжието обаче е лично.

Заради инцидента метрото от линия 1 се движеше до станция “Искърско шосе”, съобщиха от Столична община. Бе осигурено извозване до летището с автобус 84. Работата на аеропорта не бе засегната, а служители обясняваха на пътниците как да се придвижат. (24часа)