Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изгонените от Чехия руски дипломати напускат страната.
Изгонените от Чехия руски дипломати напускат страната.

Кремъл бесен, било провокация

Взривовете във военните складове във Върбетице през 2014 г., са били планирани така, че да се случат при пристигането на пратката при нейния поръчител в България. Това заяви първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек в предаване на чешката телевизия, съобщи ТАСС.

Боеприпасите трябвало да гръмнат не на 16 октомври в Чехия, както се случило, а на 3 декември, когато вече трябвало да са пристигнали на българска територия. “По този въпрос се развива международно сътрудничество, включително с България”, каза Хамачек, отговаряйки на въпроса дали целта на операцията може да е бил 67-годишният български търговец на оръжие Емилиян Гебрев. Ден по-рано чешкото издание “Респект” направи предположението, че експлозията е целяла да провали сделка на българския предприемач с боеприпаси за Украйна.

Хамачек посочи още, че не разчита на скорошни консултации за урегулиране на отношенията с Русия след най-големия двустранен скандал в последните десетилетия. Заради разкритията за участие на руски агенти във взривяването на склада през 2014 г. Чехия изгони 18 руски дипломати, идентифицирани като военни агенти. Прага обяви за издирване същите две лица, подвизаващи се под имената Александър Петров и Руслан Боширов, които са заподозрени от Великобритания за отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Разследвания на портала “Белингкет” и сайта “Инсайдър” показаха, че става дума за офицерите от Главното разузнавателно управление Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Русия реагира изключително остро на разкритията на чешките власти, които говорителката на МВнР Мария Захарова определи като “фалшива новина”. Като огледален отговор Москва обяви 20 чешки дипомати за персона нон грата и им даде само 1 ден да напуснат. В посолството на Прага в руската столица останаха само 5-има служители. Освен това Русия забрани руснаци да бъдат наемани в дипломатическите служби на САЩ и Чехия, като по този начин се блокират възможностите на тези страни да опитват да вербуват местни граждани.

Изводите, направени от чешките власти, са провокация и проява на неприятелско отношение, обяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Това е унижение за Чехия. Действията на официалните чешки лица са предателство към собствените граждани в угода на реализирането на политическите поръчки на господарите. Това е абсолютно васална логика”, допълни Мария Захарова.

 

ЕМКО на Гебрев: Не сме изнасяли никога боеприпаси през Чехия за Украйна

“ЕМКО никога не е изнасяла за Украйна боеприпаси през Чехия и това е документално доказано.” Това се казва в разпространена позиция на компанията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, цитирана от БНР. Тя е по повод на твърдения в чуждестранни медии за българска следа във взривяването на чешките оръжейни складове преди 7 години.

Ето какво още се казва в позицията на компанията:

“Месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия ЕМКО не е извършвала и не е планирала извършването на транспорт на имущество от въпросните складове - нито към България, нито към която и да било друга страна.

Документите в архива на дружеството за периода април 2014 - декември 2015 г. изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт.

До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса, пише в позицията. Компанията обаче е готова за сътрудничество както с чешките разследващи органи, така и с разследващи от други съюзни държави и с компетентните органи у нас.

“Това, за което вече има убедителни доказателства, са участниците в терористичните актове - както при взривовете в Чехия през 2014 г., така и при атаките с новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно зад тях стоят агенти на една от организациите на руските специални служби”, подчертават от компанията на Гебрев.