Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Радева със съпруга си Румен Радев
Десислава Радева със съпруга си Румен Радев

Обикновено състоянието е наследствено или причинено от инфекция

След лека форма на коронавирус в средата на февруари на 13 април президентшата Десислава Радева бе приета в неврохирургията на Университетска болница "Св. Иван Рилски" с аневризми и бе подложена на интервенция. Целта на лекарите бе да проверят какво е състоянието и да предотвратят възможни последствия.

Опасност за живота на първата дама няма.

От "Дондуков" 2 и от болницата отказаха коментар.

"Няма да съобщаваме нищо.

Става дума за личен въпрос. Не е редно да споделяме лична информация”,

заяви пиарката на "Св. Иван Рилски" Моника Николова.

"Нямаме информация за здравното състояние на съпругата на президента", каза секретарят по медийни въпроси на президента Кирил Атанасов пред "24 часа".

Радева страдала от главоболие, преди да постъпи в лечебното заведение. От изследванията станало ясно, че има 3 аневризма в мозъка. Състоянието много често е вродено или е предизвикано от инфекция. Свързва се и с високо кръвно. То не може да се диагностицира предварително. Човек не подозира, че има проблем, преди да се появят

симптомите - главоболие, нарушение

на зрението

или равновесието, двигателни проблеми, дори припадъци. Може да се открие единствено чрез скенер или чрез ядрено-магнитен резонанс, ако човек знае, че има наследствена предразположеност.

При аневризъм се получава разширяване на кръвоносните съдове вследствие на отслабване на съдовата стена. Освен в основата на главния мозък може да пострадат и стените на аортата.

Дали има връзка между състоянието и коронавируса?

Засега лекарите не са забелязали нещо подобно. "Състоянието, от което страда президентшата, е спешно, а COVID-19 може просто да отложи или да забави диагностиката или лечението, но не и да предизвика разширението на кръвоносните стени", казва д-р Александър Симидчиев. Лечението е

оперативно, когато аневризмите са по-големи или труднодостъпни

Има и по-щадящ вариант при по-леките случаи - да се поставят подобни на стентове тръбички, които пречат на разширения съд да се спука.

Това е големият проблем, защото може да предизвика кръвоизлив в мозъка и да доведе до тежки усложнения. Най-често се случва при високо кръвно, атеросклероза, съединителнотъканни болести - поликистични бъбреци, синдром на Елерс-Данлос, при травма, при туморните заболявания.

Рискови фактори са тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици

Аневризмът е състояние на артериите, което прилича на разширените вени.

Има друго последствие, което може да се получи след коронавирус - тромбози. Според пулмолога д-р Александър Симидчиев това се случва, защото COVID-19, какъвто е прекарала Десислава Радева, много повече прилича на васкулит, отколкото на пневмония. Васкулитът е възпаление на кръвоносния съд, което води до тромбози. Ако се запуши, се повишава налягането и това води до разширението му. Оттам стената може да се пробие.

“Аневризмите от своя страна

също крият риск

Ако се спукат, кръвта изтича, а органът не се кръвоснабдява и това може да доведе до инфаркт, ако са в аортата, или хеморагичен инсулт, ако са в мозъка. Те се класифицират в няколко различни степени, зависи колко са и къде са", добави д-р Симидчиев.

Кога ще има информация за състоянието на Десислава Радева, никой не може да каже. Последното, което се чу за нея, беше, че е болна от коронавирус. Иначе повече от година първата дама избягваше светлините на прожекторите и дори не пускаше любимите си песни, придружени с коментари, във фейсбук.

Източници на "168 часа" съобщиха през лятото, че тя е

била принудена да стои в САЩ при сина си по-дълго

от предвиденото заради намалелите поради коронавируса презокеански полети. Радева присъства на дипломирането на младежа. След това няколко пъти придружи съпруга си в негови официални посещения, но намали до минимум изявите си.