Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По ирония на съдбата синът на емигранти от Източна Европа излъчваше накрая и в руска тв

Единствената българка, участвала в шоуто му след появата си в “Плейбой”, е Соня Васи

Тя пред “168 часа”: Тогава не знаех кой е той, но вокалистът на “Кис”, с когото имах връзка, не можа да повярва

Водил среща за спасяването на BG евреите и задавал въпроси на докладчика Петър Стоянов

Последната телевизия, излъчвала шоуто на Лари Кинг допреди да се разболее от коронавирус, не е Си Ен Ен, а RT America - клон на финансираната от Кремъл с държавни средства "Русия днес". От 2013 г. иконата на US журналистиката, който почина на 22 януари на 87 г., бе в ефира на руския канал с предаванията си "ПолитиКинг" и "Лари Кинг сега". "Сбогом и благодарим, Лари Кинг,

човек от ерата на по-цивилизованата, уважаващата и проникновената

журналистика", написа сайтът на RT след кончината му.

Лари Кинг, който предпочиташе да го наричат интервютор вместо журналист, подписа последния си договор с телевизията на Тед Търнър през 2010 г. Според информации в медиите тогава предвидената за 4 г. сума е наброявала 56 млн. долара. Решението на емблематичния водещ да скъса със Си Ен Ен и да се премести в RT преди 7 г. предизвика бурна реакция зад океана. Някои го призоваваха да изтегли шоуто си от контролираната от Москва компания.

“Ще бъде много зле, ако се опитат

да ме редактират

И докато не го правят, докато допускат критични за тях интервюта, няма да ги напусна", коментира Кинг тогава пред "Дейли бийст".

През 2012 г. Лари Кинг съвместно с мексиканския милиардер от ливански произход Карлос Слим - тогава номер 1 в списъка на сп. "Форбс" на най-богатите в света, основава уеб базираната Ора тв. Тя продуцира неговото шоу "Лари Кинг сега" за канала "Хулу" - абонаментна услуга с видеоматериали. Тогава легендата обяви, че никога няма да се пенсионира, както се случи и на практика. По същото време Ора тв сключи договор за излъчване на предаването му по RT America, част от мрежата RT, чиято компания майка "ТВ новости" е създадена през 2005 г. в Москва и привлече вниманието с предаване на Джулиан Асандж, основателя на "Уикилийкс".

“Предпочитам да задавам въпроси

на хората с власт,

отколкото да говоря от тяхно име. Затова можете да откриете шоуто ми "Лари Кинг сега" тук, в RT", заяви Кинг във видео, анонсирайки напускането на Си Ен Ен. И добави: "Не работя за RT. Това е сделка, сключена от компаниите".

Няколко години по-рано - през 2008 г., неправителствената организация "ТВ новости" влезе

в списъка с фирми от стратегическо значение за Москва,

за което се подписа лично Владимир Путин - тогава премиер на страната.

Той е гостувал два пъти при Лари Кинг.

За първи път влезе в студиото на емблематичния водещ в самото начало на своето издигане - през 2000 г. Тогава все още в предаването "Лари Кинг лайв" по Си Ен Ен, което се излъчва от САЩ. 10 години по-късно президентът на Русия отново отговаря на въпросите му, но чрез сателитна връзка.

Пред RT по-късно водещият признава, че не го е поканил лично, а продуцентите на предаването са потърсили дългогодишния президент на Русия. "Разбирам се много добре с г-н Путин", разказва легендата пред RT. Двамата се запознали на среща на ООН, където Путин заявил, че е фен на Лари Кинг и би искал да му гостува. Поканил го в Москва.

Човекът, направил над 50 000 интервюта, обясни, че усеща, когато гостите му излъчват магнетизъм или някакво по-особено качество. А Путин "го" притежавал, каквото и да е "то". Но никой не би могъл да упрекне Лари Кинг в политическо пристрастие, още по-малко към Русия.

Последните му интервюта от края на 2020 г. са свързани с политическата обстановка в САЩ.

Последното му шоу е на сайта на Ора тв и е с дата 30 октомври

В него Лари Кинг е поканил бившия губернатор на Ню Джърси Кристин Тод Уитман и бившия представител в Конгреса Бил Макколъм за най-големия страх на Америка за изборния ден и какво ще се случи с Републиканската партия, ако Доналд Тръмп загуби.

Той предрича падането му половин година преди изборите в свое интервю пред млади колеги. Пак там говори и за коронавируса - че ние не познаваме нищо подобно. "Светът, който е оцелял от пандемията през 1918 г., си е отишъл - казва легендата. - И сега ние откриваме нещо ново."

През годините Лари Кинг е интервюирал кого ли не - президенти на САЩ, Опра Уинфри, знаменитости, политици, актьори но особено му се е запечатала срещата с Франк Синатра.

"Като дете седях пред "Парамаунт" и чаках на опашка, за да го видя - спомня си през 2015 г. Лари Кинг. - Мисля, че той беше най-великият певец на моето време. Не даваше интервюта. Джаки Глийсън ми беше приятел и го придума да дойде при мен. Направихме тричасово интервю, което дължа на Глийсън."

Това е през 1988 г. и е последният път, в който великият певец излиза пред камерите да говори за себе си.

Кинг успява да приеме в студиото си и Марлон Брандо, който също е известен с недостъпността си за журналистите.

В най-добрите години шоуто му се гледа ежедневно от 1,5 милиона души

Имало е и други пикове. През 1993 г. е рекордът му - 16,3 милиона зрители наблюдават дебата между тогавашния вицепрезидент Ал Гор и тексаския милиардер Рос Перо за Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

През 1995 г. интервюира едновременно палестинския лидер Ясер Арафат, израелския премиер Ицхак Рабин и краля на Йордания Хюсеин.

След 11 септември 2001 г. легендарният водещ приема повече от 700 гости в студиото си, включително първите свидетели и оцелели, и повече от 35 световни лидери и известни личности.

Получава награда за интервюта в затвора, между които убийците майка и син Санти и Кенет Каймс, Карла Фей Тъкър - първата жена, която трябваше да бъде екзекутирана в Тексас, както и боксьора Майк Тайсън.

По-голямата част от тях са в ефира на Си Ен Ен, където прекарва 25 години.

"Скърбим за смъртта на нашия колега Лари Кинг - съобщава президентът на Си Ен Ен Джеф Зукър в свое изявление. - Скромният младеж от "Бруклин" влезе в историята с радио- и тв кариерата си." Водещият наистина прекарва бедно детство в нюйоркския квартал. Истинското му име е Лорънс Харви Зайгер.

Майка му Джени Гилиц е родена в Минск или Вилнюс

според различни източници и е шивачка. Баща му - Аарон Зайгер, пък е от Коломия (тогава в Австро-Унгария, сега в Украйна) или Пинск (Руската империя). Родителите му емигрират през 30-те години в Ню Йорк и изкарват прехраната си с бар и грил.

Когато завършва, започва да помага в семейния бизнес, но случайността го среща с отговорника за набиране на персонал за Си Би Ес, който го съветва да замине за Маями, където се открива огромен ефирен пазар. Така младият мъж отива и

първоначално бърше подове в малката телевизия AM station

Един ден диджеят напуска ненадейно и бъдещата легенда влиза в ефир, но шефът му смята, че с фамилията Кинг ще звучи по-подходящо за шоубизнеса, и го прекръства.

Той води шоу в местните телевизии, но истинският пробив идва през 1985 г., когато сключва първия си договор със Си Ен Ен и където в продължение на 25 години интервюира 50 хиляди души. Известен е със спокойния си маниер, с който предразполага събеседниците си. Казва, че ако си агресивен към отсрещния човек, той няма да ти каже нищо интересно.

Единствената българка, която е била гост в шоуто на Лари Кинг, е живеещата в Лос Анджелис певица Соня Васи, която попадна и на корицата на "Плейбой". "Лари Кинг, почивай в мир. Имах късмета да участвам в шоуто ти и да се запозная с теб. Ти беше много мил с мен и

никога няма

да те забравя

Почивай в мир!", написа тя в профила си във фейсбук.

Тя е влязла в студиото, след като се е появила на корицата на сп. "Плейбой" през август 1992 г. “От екипа на списанието ме заведоха във Вашингтон, аз тогава не знаех още кой е Лари Кинг - разказа певицата пред "168 часа". - Когато стигнах до хотела, се обадих на Пол Стенли, с когото тогава имах връзка, и му съобщих, че ще бъда в предаването на Кинг вечерта. А той ми каза: "Преди една година ти не говореше английски, а сега си при Лари Кинг. Аз не съм бил, а ти отиваш".

Така разбрала, че отива при легенда на американската журналистика. Затова Соня се притеснила. Освен това все още говорела слабо английски, а и не била давала интервюта. Водещият първо я попитал откъде е и я накарал да обясни на публиката къде е България. След това някой се включил с въпрос

как се чувстват майка й и баща й,

а тя отговорила, че са суперщастливи, че дъщеря им е в Америка и на корицата на прочутия "Плейбой". Водещият прочел писмо, което получил от учителя по пеене на Майкъл Джексън, в което той хвалел качествата на българката.

В разговора станало ясно, че китаристът на "Кис" подарил на Соня куче, наречено Стенли. "Къде спи то?", поинтересувал се Кинг. "Върху списанието", отговорила Васи. Накрая заявил, че сигурно пак ще се видят, което така и не се случило.

Има още един българин, който се е виждал с Лари Кинг, но не като гост в студиото му.

Петър Стоянов
Петър Стоянов
Това е президентът Петър Стоянов (1997-2002). През 2009 г. той присъства на среща на еврейската общност в Лос Анджелис, организирана от родения в Бургас равин Хаим Асса, съобщава сайтът на българите в Калифорния "БулкариКа". Лари Кинг е бил водещ и задавал въпроси на Петър Стоянов като основен докладчик за спасяването на българските евреи.

В паузата двамата са разменили няколко думи и българският президент получил покана за участие в шоуто, но на следващия ден трябвало да замине и то се отложило.