Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първоначално водолазите си помислили, че това е пишеща машина, заплетена в рибарска мрежа.
Първоначално водолазите си помислили, че това е пишеща машина, заплетена в рибарска мрежа.

Сложният механизъм превръщал азбуката в 159 квинтилиона комбинации

Кодът е разбит от британския математик Алън Тюринг, който обръща хода на войната

Въпреки че геният е смятан за бащата на съвременните компютри, той е подложен на химическа кастрация заради хомосексуалността си

B началото на декември германски водолази се гмуркат в залива Гелтинг в Балтийско море, за да разчистят дъното. Натъкват се на нещо като пишеща машина, заплетена в рибарски мрежи.

След като я изваждат на повърхността, я показват на подводния археолог Флориан Хубер. И той остава поразен.

"Това е "Енигма"!" Легендарната машина, създадена от нацистите, за да кодират секретните си съобщения по време на Втората световна война.

"През последните 20 години направих много интересни и странни открития - казва Хубер. - Но никога не съм и мечтал, че един ден ще намерим "Енигма". Подозирам, че е

попаднала на дъното през май 1945 г.,

малко преди капитулацията на Германия. Тогава се издава заповед екипажите на близо 50 подводници да потопят корабите в залива Гелтинг, а с тях и машините, за да не попаднат в ръцете на врага."

"Енигма" обаче не е като останалите. Криптиращото й устройство е уникално и благодарение на него известно време Вермахтът е имал сериозно преимущество пред Съюзниците.

Днес експертите твърдят, че съществуват само няколкостотин от тези машини, а на аукционите цената им достига десетки хиляди евро. Находката на водолазите обаче ще бъде пренесена в археологическия музей в германския град Шлезвиг.

"Енигма" е създадена от немския електроинженер д-р Артур Шербиус, който получава патента за нея на 23 февруари 1918 г. Машината започва да се използва предимно за търговски цели, но постепенно е оценена от военните и от държавните служби на различни държави.

Причината е, че първоначално тя се продава свободно като криптографска система за граждански цели. В края на 20-те години на ХХ век обаче военните институции осъзнават, че това е уникален инструмент, и изтеглят машината от пазара.

Когато нацистите идват на власт през 30-те години, много бързо осъзват, че им е необходима сериозна криптографска система във всички сфери.

“Енигма” тежи около 10 кг

и се състои от клавиатура, набор от въртящи се три диска (ротори), които са разположени около вал и степенчат механизъм, задвижващ един или повече ротора при всяко натискане на клавиш. За да се напише тайно съобщение, най-десният ротор се измествал с една позиция, а при определени условия се измествали и другите дискове.

Въртенето на роторите водело до различни криптографски шифрови преобразувания с всяко следващо натискане на някой клавиш. Настройките на дисковете се сменяли непрекъснато, често всеки ден. Тоест много рядко се случвало съобщенията да бъдат криптирани по един и същ начин. Обикновено преди всяко съставяне на криптограма се правел индивидуален ключ от три букви. Получателят на съобщението трябвало първо да разгадае този ключ, а след това и самия текст.

От криптографска гледна точка шифърът на "Енигма" бил слаб, но едновременно с това и изключително труден за разбиване. Машината разполагала с 21 букви, с които можело да се създадат 159 квинтилиона комбинации.

На практика разчитането на секретните съобщения било възможно само ако се съчетаят няколко фактора едновременно - от операторски грешки до процедурни недостатъци и изтичане на информация за специалните книги за разкодиране.

Например буквата A се шифрирала различно

при последователното натискане на един и същ клавиш първо като G, а след това като C. Сигналът преминавал и по друга електрическа верига заради завъртането на ротора.

Благодарение на това "оръжие" германците натрупали множество победи над Съюзниците, особено в Атлантика, защото те не можели да предвидят действията им.

Немските подводници и бойни кораби били кошмар за Великобритания, защото всички разполагали с "Енигма" на борда и свободно комуникирали помежду си.

Благодарение на тази координация Англия губи огромен брой търговски и бойни кораби, което принуждава Уинстън Чърчил да стартира операция "Ултра" за разчитане на шифрованите съобщения от "Енигма".

Още през 1932 г. полското Бюро по шифрите усилено се занимава с тази машина. Криптоаналитиците на Антихитлеристката коалиция

успели да разкодират много съобщения,

като основната заслуга била на Мариан Рейевски, Йежи Рожицки и Хенрик Зигалски.

Малко преди началото на Втората световна война Полша споделя с Великобритания и Франция докъде са стигнали нейните специалисти при разработката на дешифровъчните методи. Заедно с това Варшава предоставя на съюзниците си два модела на "Енигма", като единият е даден на анализаторите в британския център по криптография в "Блечли Парк". Благодарение на този дубликат на "Енигма" започва да се работи по "Ултра".

Великобритания била наясно, че средствата за свръзки на немците били разделени в отделни мрежи, като всяка от тях имала собствени настройки за кодиране на "Енигма".

В "Блечли Парк" тези комуникационни мрежи се наричали ключове, като им се давали кодови имена като Red, Chaffinch или Shark. Всяка единица, работеща в мрежата, за определен период от време имала конкретни настройки, които след това трябвало да бъдат променени.

За да се разчете правилно съобщението обаче, машините на изпращащия и на приемащия трябвало да бъдат настроени еднакво. Идентични трябвало да бъдат: изборът на ротори, началните им позиции и връзките в комутационния панел. Тези настройки се уточнявали предварително и се записвали в специални книги с шифрите.

Големият пробив в разгадаването на "Енигма"

идва през 1941 г., след като Кралският флот успява да плени немския миночистач "Кребс". На борда му британските моряци откриват две машини "Енигма" и безценен наръчник с кодове. Благодарение на това, въпреки че германците неведнъж усъвършенствали своята машина, кодовете им всеки път били разбивани от английските криптографи за рекордно кратки срокове.

Притежанието на криптиращото устройство било златен коз, но без да бъде разгадано, то не вършело никаква работа.

Ключова роля за това имал британският математик и криптоаналитик Алън Тюринг, който още в края на 1938 г. е вербуван от британските военни за секретния проект в "Блечли Парк".

Заедно с колегата си Гордън Уелчман двамата усъвършенстват полската машина, наречена "Бомбата". Тя представлявала високоскоростен електромеханичен компютър, с който бързо и ефективно да се тестват хиляди различни възможности за

разбиване на шифъра на "Енигма"

Тъй като по време на войната Тюринг оглавявал групата за разбиване на шифрите, откритите две машини на немския миночистач веднага му били предадени за анализ.

Така Алън Тюринг успява да разбие криптиращото оръжие на немците и да обърне войната в полза на Съюзниците.

Великобритания успява да дешифрира ключови радиосъобщения

за движението на германските войски и секретните планове на нацистката армия.

Заслугата на математика е призната дори от премиера Уинстън Чърчил, който казва, че "Тюринг е с най-голям принос за победата на Съюзниците".

След войната математикът започва работа в Националната физическа лаборатория, където създава ACE – един от първите програмируеми компютри.

Той има основна роля и за развитието на компютърните науки, прилагайки концепциите за алгоритъм и изчислимост. Създава т.нар. Машина на Тюринг, която била абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Заради изобретението си Алън Тюринг е провъзгласен за основоположник на съвременните компютри, на теоретичната информатика и е смятан за създател на теорията за изкуствения интелект.

Въпреки гениалността си през 1952 г. Алън Тюринг е осъден, защото е хомосексуалист - нещо, което тогава се смятало за престъпление. Вместо да отиде в затвора, той избира да бъде подложен на химическа кастрация.

Умира мистериозно две години по-късно от отравяне с цианид. Според следствието той сам е сложил край на живота си, но негови близки твърдят, че

смъртта му е нещастен случай

След обществена кампания за реабилитацията му през 2009 г. тогавашният министър-председател на Обединеното кралство Гордън Браун се извини официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Причината, разбира се, е, че с гениалния си мозък той успява да разбие кода на "Енигма" и да спаси хиляди човешки животи, съкращавайки най-кръвопролитната война в историята поне с две години.

"Енигма" е създадена от немския електроинженер д-р Артур Шербиус.
"Енигма" е създадена от немския електроинженер д-р Артур Шербиус.
Немските подводници били кошмар за Великобритания, защото всяка разполагала с "Енигма" на борда и свободно комуникирали помежду си.
Немските подводници били кошмар за Великобритания, защото всяка разполагала с "Енигма" на борда и свободно комуникирали помежду си.
Водолазите, които извадиха "Енигма" от дъното на Балтийско море.
Водолазите, които извадиха "Енигма" от дъното на Балтийско море.
Машината е лежала 75 г. на дъното на Балтийско море.
Машината е лежала 75 г. на дъното на Балтийско море.