Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франция и Австрия станаха мишени, след като изгониха имами и забраниха ислямистки фондации

Задържаха в Добрич тунизиец, издирван от Париж

Ислямисти планирали серия от атентати в много европейски страни, не само във Франция и Австрия. Това коментират експерти по сигурността.

Причината те да станат първите мишени е свързана с действията на властите в Париж и Виена срещу радикалните елементи. Еманюел Макрон е първият лидер в ЕС, който от няколко месеца говори срещу сепаратисткия ислям в страната си - че тези групи искат да лишат французите от бъдеще.

“Нашата битка

не е срещу мюсюлманите, а срещу радикалния

ислям", обяви президентът на Франция. Той се закани да експулсира 300 имами и религиозни водачи. Френското правителство реши да забрани дейността на организацията "Сивите вълци", в която някога членуваше Али Агджа. "Всичко това буди недоумение у някои членове на 6-милионната мюсюлманска общност във Франция", пише в. "Ню Йорк Таймс".

"Целта с всички тези атентати е да се създаде хаос във Франция и Макрон да падне на колене. Всичко зависи от това как ще реагират останалите страни в Европейския съюз", коментира Мохамед Халаф.

Проблемите във Франция бяха използвани от Турция, която иска да бъде лидер в Арабския свят. Реджеп Ердоган забрани да се купуват френски стоки. Той не беше доволен и от друго действие на французите - когато те изпратиха кораби в подкрепа на Гърция при спора й с Анкара за експлоатацията на находищата на природен газ в Средиземно море.

Що се отнася до другата атакувана страна - Австрия, нейните власти също

изгониха радикализирани ходжи

и започна кампания за закриване на фондации, финансирани от ислямистки структури.

Експерти по сигурността не се наемат да прогнозират кои са останалите страни, в които са планирани атентати.

Какво е положението у нас?

При случайно направена проверка в Добрич бе задържан гражданин на Тунис, за когото се оказа, че е издирван от Франция. Засега няма информация дали е свързан с атентатите в парижкото предградие и в Ница. Не се знае и защо е дошъл в България.

Защо терорът се засилва сега?

"Това е само началото от серия терористични нападения", предупреждава сръбският експерт по сигурността Стеван Джокич пред изданието "Курир". Вълната от кървави нападения в момента е предизвикана от карикатурите на пророка Мохамед. Но има и нещо друго. Заради мерките на европейските страни по повод на коронавируса милиони студенти са затворени вкъщи. И това е добре дошло за джихадистите, които ги прехващат онлайн. В същото време

бдителността при граничния контрол

е намаляла,

отчитат специалисти.

"Терористичните атаки, за съжаление, имат по-голям потенциал и ще се развиват не само на територията на Стария континент, но и в Турция и Саудитска Арабия", прогнозира арабистът Владимир Чуков. Връзка между атаките, които обхванаха Европа, няма.

"Всички тези терористи се самоформират, за да покажат не толкова лоялност към Аллах, колкото да се изявят в общността, в която живеят, и да заприличат на герои", коментира пиарът Нидал Алгафари.

Опасността може да

дойде и от големия

брой бойци на ИДИЛ,

които се завърнаха в Европа, след като загубиха позиции в Близкия изток. Проблемът е, че ислямистите, които не са в определена група, са трудни за проследяване.