Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може би е спечелил политически точки у дома с решението си да превърне истанбулската "Света София" в джамия. Международният отзвук от тази афера обаче - дори папа Франциск каза, че е "дълбоко натъжен" от решението - е на път да постави много от европейските съюзници на Турция в трудно положение. Този ход със сигурност ще рефлектира и върху Ердоган.

Много европейски страни се съобразяват с прищявките на Турция или са готови да търпят провокациите й в Източното Средиземноморие или защото те (виж Берлин) се безпокоят от мигрантския поток, който Ердоган изглежда контролира, или защото имат силни икономически интереси, включително продажба на оръжия в Турция: Германия произвежда подводници за турските военноморски сили, а първият самолетоносач на Турция се строи заедно с Испания.

В резултат на това Турция се чувства свободна да се разпростира в Източното Средиземноморие - подписвайки нелегални споразумения и изпращайки войски в Либия, заплашвайки да започне енергийни проучвания в изключителната икономическа зона на Гърция и пречейки на чужди фирми да извършват сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър - докато Брюксел остава безучастен и едва започва да мънка за възможни санкции.

Културният джихад срещу "Света София" - както описа албанският архиепископ Анастасий решението за ислямизиране на византийската катедрала - показва, че непреклонната поза на Ердоган не е предназначена само да направи впечатление. По-скоро тази стъпка показва, че той би стигнал до крайности, за да засили връзките си с твърдолинейните ислямисти у дома и извън Турция и за да се очертае като истински представител на ислямските държави в региона.

Ислямизацията на "Света София" би трябвало да подаде алармен сигнал към цяла Европа. Тя съвпада с ключова констатация на френския президент Еманюел Макрон, който заяви наскоро, че "Средиземно море не може да изгради траен мир без нас, ние не можем да приемем, че нашето бъдеще се гради от други сили" (виж Русия, Турция). "Една истинска европейска политика за Средиземноморието" е "необходимост и спешна потребност", добави Макрон.

Това е възможност за Гърция, която многократно е сигнализирала за провокативното поведение на Ердоган, да се възползва от ситуацията и да постигне налагане на санкции на Анкара. Целта трябва да бъде да се сложат спирачки на агресивните действия на Ердоган в Източното Средиземноморие под европейска инициатива и ръководство.

/От БТА/