Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарството се използва при недоносените бебета, у нас е дало живот на 15 хиляди деца

Терапия със сърфактант, която се прилага при недоносените бебета, дава много добри резултати и при лечението на COVID-19.

Според специалистите по детски болести от "Софиямед" д-р Василка Зарчева и д-р Чавдар Ботев медикаментът унищожава коронавируса по 3 показателя.

Д-р Зарчева обясни, че коронавирусът засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност. “Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи”, посочи тя.

Всъщност сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на човешкия бял дроб. Неговият синтез се установява в шестия месец след началото на бременността.

При недоносените деца липсва

или е в много малко количество, което не е достатъчно. Така новородените се намират в много тежка дихателна недостатъчност и приложението на лекарството сърфактант при тях е животоспасяващо.

Първоначално медикаментът е създаден за лечение на тежки увреждания на белите дробове, но още преди няколко месеца медици от Русия изпробваха как сърфактантът ще подейства на тежко болните пациенти с COVID-19. Изследванията показват, че смъртността е намаляла 5 пъти.

Ако в Русия заразените с влошено състояние са 5%,

от тях 80% а умирали

Тази статистика се променя напълно, след като болните започват да приемат сърфактант-BL чрез вдишване. Процедурата се извършва два пъти на ден и отнема 30 минути. Терапията се прилага от два до пет дни, а пациентите отбелязват подобрения веднага след първото вдишване.

В момента лекарството се дава на заразените с COVID-19 като част от проучване на неговата ефективност. В края на експериментите се планира използването на сърфактант-BL да се включи в препоръките на Министерството на здравеопазването за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Основна заслуга за това имат детските лекари в Русия, както и у нас, защото лекарството обикновено се използва в неонатологията.

В България медикаментът се прилага от 1982 г. благодарение на проф. Емилия Христова. Тя посвещава живота си на бебетата, като през 1981 г. заминава да специализира във водещата парижка болница "Порт Роял". Година по-късно се връща в България, за да въведе революционната по онова време сърфактант терапия при новородени с дихателни проблеми.

Непълното развитие на дихателната система и на областите на мозъка, които регулират дишането, е често срещано явление при недоносени бебета, като тежестта на състоянието нараства при новородени с малко тегло. Това състояние води до епизоди на спонтанна апнея, която обикновено се определя като

спиране на дишането,

продължаващо повече от 20 секунди. Клинично това прекъсване може да бъде придружено от по-бавен сърдечен ритъм или намаляване на количеството кислород в кръвта.

Зрелостта и функционалността на белите дробове е от решаващо значение за оцеляването на детето. Въз основа на степента на недоносеност белите дробове може да бъдат частично или дори напълно незрели и поради това да не могат да осигурят адекватна дихателна функция.

За ефективния газообмен в алвеолите е необходимо повърхността им да бъде колкото е възможно по-голяма. При нормални обстоятелства, когато човек издишва, алвеолите се свиват (колабират) и формират големи въздушни сакове с малка повърхност. Сърфактантът

предотвратява този колапс

чрез намаляване на повърхностното налягане на границата между вдишания въздух и течността, покриваща въздушните сакчета, и така ги прави по-стабилни, като помага за максимално увеличаване на повърхността, върху която се извършва обмяната на кислород и въглероден диоксид.

Тоест липсата на "зрял" сърфактант в белите дробове e основна причина за развитие на неонатален респираторен дистрес синдром при бебетата, който може да доведе и до летален изход. Затова съвременната терапия се осъществява чрез използване на различни нативни или синтетични екзогенни сърфактантни препарати, които изпълняват ролята на човешкия. Всяка година само в САЩ около

50 000 недоносени деца се раждат с риск

от този синдром. В България благодарение на лечението са спасени 15 хил. бебета.

Именно затова специалистите смятат, че терапията със сърфактант ще бъде обнадеждаваща и в борбата с COVID-19.