Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Програмна реч пред 5000 активисти на управляващите

Все още не били изключени и предсрочни избори. Не ни е страх от служебно правителство на Румен Радев, обяви премиерът

Не съм подписал аз указа за Иван Гешев да стане главен прокурор, разграничи се той

Директивата към партията: Никога с ДПС и БСП

Управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” да довършат мандата си до пролетта на 2021 г., но без Бойко Борисов да е министър-председател.

Този сценарий, описан от “24 часа” още в средата на юли, обяви Борисов пред 5000 активисти на ГЕРБ, събрани на Национална конференция в двора на “София Тех парк”. Събитието продължи по-малко от час, като Борисов говори през половината от времето. Изненадващо

за водещ на

конференцията

бе определен

кметът на Враца

Калин Каменов

вместо по-популярни партийни лица, а наблюдатели напомниха, че тази роля винаги се дава на човек, на когото Борисов има голямо доверие.

“Готов съм по всяко време да си тръгна и не искам заради мен да има напрежение. Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и предлагам варианти - аз си тръгвам и продължава правителството, ще има парламент, а водачите на протестите да кажат как го виждат и те”, заяви Борисов в програмната си реч. Така за първи път от началото на протестите срещу него и главния прокурор Иван Гешев преди близо месец той заговори за възможността да подаде оставка.

Борисов не изключи и вариант, при който след оставка на правителството се стига до предсрочни избори.

“Един ден повече

не трябва да

управляваме,

ако хората не

ни искат”,

каза още премиерът.

Част от речта си той отдели на темата дали го е страх от служебен кабинет на президента Румен Радев, който би могъл да повлияе на изборите или да започне вадене на компромати срещу лидера на ГЕРБ.

“Три пъти печелим при служебни правителства, последния път при правителство на Радев. Налага се темата, че ни е страх от служебно правителство. Нямаме никакъв проблем. Ако сме толкова силни и единни, какъв е проблемът да имаме служебно правителство? От кое се срамуваме, какво не сме направили добре?”, обърна се Борисов към активистите на ГЕРБ.

Според него правителство без доверие не би могло да наложи противоепидемични мерки срещу COVID-19, ако се наложи през зимата.

Какъвто и вариант да изберат управляващите - довършване на мандата с друг премиер или предсрочни избори, до оставка на Борисов ще се стигне едва в края на октомври, научи “24 часа”.

По процедура тогава премиерът подава оставката на правителството, най-голямата група - тази на ГЕРБ, получава отново правото да състави кабинет и това се случва начело с нов премиер. Можело да има и още министерски рокади.

Дотогава

трябва да работи

парламентът, за

да се приемат

важни закони,

които да задвижат социалните и икономическите мерки срещу епидемията, да се разреши проблемът с изплащането на вторите пенсии и да се гарантира увеличение на доходите през 2021 г.

Борисов обясни нуждата от работещ парламент в идните месеци и начерта какво трябва да свършат депутатите - иначе не може да се регулира със закони извънредното положение, не могат да се вземат заеми, да се удължават срокове за данъци, не могат да се вземат социални мерки. НС може да даде право да се закупи ваксина, ако бъде открита. Без парламент няма да има държавен бюджет за 2021 г., което означава да няма актуализации на заплати, семейни помощи и пр., изброи той защо не иска да подаде оставка в момента.

Изненадващо за водещ на конференцията бе избран кметът на Враца Калин Каменов.
Изненадващо за водещ на конференцията бе избран кметът на Враца Калин Каменов.

Ако това не се приемат законодателните промени за изплащането на вторите пенсии, хиляди жени, които ще се пенсионират през есента на 2021 г., ще останат ощетени, предупреди той. Учителските заплати също нямало да могат да бъдат увеличени.

Преди изборите парламентът трябва да разпише и подробни правила за машинното гласуване, така че да се гарантират честни избори, поиска още Борисов.

Сред мотивите да не се бърза с оставка на правителството той посочи и коалиционното споразумение с “Обединени патриоти”, което го задължава коалицията да изкара пълен управленски мандат. “Но

не желая

държавата да

е разединена,

да бъда

разединител”,

обърна се той към Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които го слушаха от първия ред.

В речта си лидерът на ГЕРБ подаде и ръка на председателя на “Да, България” Христо Иванов, който с акциите си в “Росенец” се превърна в едно от лицата на антиправителствените протести. По думите на Борисов десният водач едва ли си давал сметка, че сваляйки ГЕРБ от власт, работи срещу дясното.

“Ние, от ГЕРБ, с ДПС не сме правили коалиция и няма да правим коалиция. С БСП няма да правим коалиция. Нашите партньори са патриотите и СДС. Не зная

дали колегата

Христо Иванов си

дава сметка, че

връща на власт

тези хора, срещу

които уж се бори

Аз си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне това”, заяви Борисов.

В следващ момент обаче премиерът нареди Христо Иванов сред “неблагодарниците”, които протестират, като Мая Манолова и скулптора Велислав Минеков.

“Демократичните хора не плашат бебета и деца, а те това направиха първо с Фандъкова, после на моята къща. Ако демокрацията са бесилки и черни знамена, такава имахме до 1989 г. Още възрастни хора помнят лагерите в Белене и Скравена, и аз съм потърпевш, защото член на моето семейство е убит. И тези неблагодарни хора, които единият направихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор - Христо Иванов,

Бъчварова да ви

каже как доведе

Иванов да каже

колко ме обича,

Вежди ще ви каже и за скулптора Минеков видял ли е лошо, докато управлявахме с партията на Меглена Кунева”, обясни премиерът възраженията си срещу лицата на протестиращите.

По време на цялата реч на Борисов се чуваха звуците от свирки и вувузели на протестиращите около “София Тех парк”. Двама от тях успяха да влязат на територията на конференцията и дори едно момче с викове за малко прекъсна речта на премиера. На което пък той отговари с ремарки за демокрацията и как всеки има право да изразява волята си. (За инцидентите по време на конференцията виж долу)

На няколко пъти обаче Борисов подчерта, че

протестите

срещу него са

организирани

от олигарси,

чиито интереси управляващите са засегнали.

Разграничаване от главния прокурор Иван Гешев и неговите действия бе третият важен момент в речта му.

“Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не направихме, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ. Но представете си да бяхме издигнали например Емил Радев, какво щяха да говорят сега. Не моят подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а този на президента”, подчерта Борисов. И се извини на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, че не го е предложил за главен прокурор.

Тезиси! Аз не съм Радев да се радвам, когато по улиците се бият хора!

Много от обвиненията към ГЕРБ са прави - на места има дерибеи и ако не се намеся лично да го променя, ще продължим да страдаме, каза премиерът

Факсимиле от броя на “24 часа” от 17 юли, в който е описан сценарият за правителство без Бойко Борисов.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 17 юли, в който е описан сценарият за правителство без Бойко Борисов.

Около половин час продължи словото на премиера Бойко Борисов пред активистите на ГЕРБ. Необичайно за него в повечето време той чете от лист предварително подготвено слово и рядко импровизираше. Ето основните моменти от словото едно към едно:

Защо избрахме “София Тех парк”, защото тук е най-явно, най-видно какви промени се направиха през последните 10 г. Виждате най-мощния суперкомпютър на Балканите, клъстери, иновации, представителство на Световна банка. Един прекрасен технопарк, какво друго могат да ни покажат нашите опоненти - алтернатива на това?

Могат да блокират магистрали, защото ги има, преди ги нямаше. Сега могат да отидат да си играят с метрото, защото само след няколко дни ще пуснем още 8 спирки от третия лъч. Има какво да блокират, какво да спират. Много пъти сме говорили за нашите успехи, то е видимо и се ползва от хората. Най-важното е, че във финансовата криза успяхме като партия, като правителство да запазим държавата, но и в последните 3 г. да вдигаме БВП с милиарди на година. И винаги сме били в тройката на най-бързо развиващите се държави по Евростат.

Справихме се най-добре и с пандемията и най-бързо и най-точно пуснахме хората, за да защитим психическото им здраве, а и за да заработи икономиката.

Тези, които ми правят профил, знаят, че съм добър човек. Затова аз съм най-проверяваният политик в България, с маса данъчни ревизии, през всичките години. Затова бяха ордите на Мая Манолова, Бареков и Тв7 пред дома ми и сега същите пак са пред дома ми. Какво усещам? Усещам напрежение в обществото не заради свършената работа, а заради искането и чувството за справедливост.

Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не сме направили, е, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа за назначаване на главен прокурор, а на президента Радев.

Наслагва се една тема, че ни е страх от служебно правителство. Да, ние не вярваме на Радев, не вярваме, че ще бъдат честни и почтени. Нямаме никакъв проблем със служебно правителство, но без народно събрание не могат да се свършат редица неща. (Следва изброяване на задачите пред НС.)

Не желая държавата да бъде разединена, да бъда разединител. Имаме коалиционни партньори и коалиционно споразумение и под него сме писали, че трябва да изкараме мандата. Аз в същото време съм убеден, че след като толкова много контрабандисти, олигарси им нарушихме комфорта и милиардите, които влизаха в техните джобове. Защото сега всички забравиха какво бяха фъстъците, пилешките бутчета, агнешки главички и какво ли не още.

Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция никога и никога няма да правим коалиция! Конгресът е приел решение, че с БСП няма да правим коалиция. Не зная дали колегата Христо Иванов, който се има за десен, си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които уж се бори.

Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм и не искам заради мен да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците. Не съм Радев да се радвам, когато се затварят кръстовищата.

Понеже тук е елитът на партията, ние трябва да поработим със структурите. На места има деребеи, където, ако не се намеся лично - да отида там, да чуя хората и да го променя, ние ще продължим да страдаме и да ни се приписват чужди грехове.

Имаме работа в партия ГЕРБ, много от обвиненията към нас са прави и ние трябва да работим, а това може да стане само на място с хората. Ние сме партия, създадена от народа. Така тръгнахме и трябва да се върнем при корените си, нашата сила са хората. И всичко, което сме правили досега, го правим заради тях. Един ден повече не трява да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Ще проведем много разговори с вас, искам да мислите. Да си разговаряте и вие с хората, защото много от вас са се отлепили от хората.

Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца, а те това направиха първо пред къщата на Фандъкова, после дойдоха на моята къща. Ако демократите са бесилки и черни знамена, такава демокрация имахме до 1989 г. Още възрастни хора помнят лагерите в Белене и Скравена, и къде ли не. Такава демокрация имахме и аз съм потърпевш, защото член на моето семейство беше убит.

И тези до болка познати наблагодарни хора, които единия го направихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор, Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов, задкулисно в офиса на ГЕРБ да каже колко ме обича и ще махне всички постове. Георги Георгиев не искаше да се махне от централата, стоеше, лежеше там, за да се срещне с мен. Това някакси го забравят. Вежди ще ви каже и за скулптора Минеков, докато бяхме коалиционни партньори с Кунева.

Участници във форума снимат лидера си.
Участници във форума снимат лидера си.

Каракачанов: Не чувам лидерите на протеста каква промяна искат. Не е реформа да въведеш еднополов брак

Бивши управляващи опитвали чрез създаване на хаос да се докопат до властта

“Не чувам от лидерите на протеста каква ще е промяната. За мен реформата не означава да променяме конституцията и да въвеждаме еднополовите бракове, както искаше един от лидерите на протеста. Това не е реформа. Това е удар срещу идентичността на българина, семейния модел и начина на живот.”

Това заяви пред конференцията на управляващата партия лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Коалиционните партньори и всички министри бяха гости на форума.

“Последните 3 г. страната се управлява от коалиция между най-голямата политическа сила - ГЕРБ, и “Обединени патриоти”. В последните 30 дни в България има хора, които казват, че искат смяна на властта”, проследи Каракачанов процесите. Той обясни мотивите на тези млади хора сред протестиращите, които са завършили на Запад - вероятно правят сравнение между това, което е тук, и там. Трябвало обаче някой да каже какви точно промени иска, каква програма и философия трябва да има новото правителство.

“Смяна на правителството не е реформа. Съдебна реформа? Каква? Един от участниците - Киро Кирката, каза: “Бе искам нови затвори, но ако остане време, може и да променим конституцията.” Искам да чуя какво искат да се промени. Да знам какво не им харесва. Може би и на нас част от нещата не ни харесват, но въпросът е да кажеш как да се променят”, настоя вицепремиерът. Но хората, които в началото излезли на площадите да изразят волята си, днес вече ги нямало там.

“Има два вида политици - тези, които са готови да се жертват за нацията и държавата, и такива, които жертват държавата за собствените си интереси. Част от тези, които искат да ни управляват отново, 20 и няколко години жертваха държавата в името на своите интереси, днес отново са готови да я хвърлят в хаос, само да се докопат до властта”, заяви той. Избори ще има, но така, както е редът по конституция, завърши Каракачанов. 

Лидерите на партиите партньори на ГЕРБ Красимир Каракачанов и Румен Христов бяха гости на форума.

СНИМКИ : ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Лидерите на партиите партньори на ГЕРБ Красимир Каракачанов и Румен Христов бяха гости на форума. СНИМКИ : ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Екшънът с изхвърлянето на телефона на Полина Паунова. Лицето на агресивния младеж не се вижда на видеото, полицията го издирва.

Агресивен младеж изхвърли телефона на журналистка и нападна пиара на Танева - не бил нито от ГЕРБ, нито гард

Велосипедисти атакуваха автомобилите на партийците - ругаеха, обиждаха с неприлични жестове, чупиха стъкла

Агресивен младеж с черна шапка и маска, който нападна журналистката от “Свободна Европа” Полина Паунова и Ася Попова - пиара на земеделския министър Десислава Танева, е издирван от столичната полиция.

Той не е нито активист на ГЕРБ, нито охранител от фирма “Боду”, която пази техпарка в София.

С десетки сигнали за агресия и насилие преди и след конференцията на ГЕРБ приключи сбирката на властта там. Още преди началото на партийното събрание се случи екшънът с журналистката Полина Паунова. Видео, заснето от нея, показва как младежът с черната шапка и маската на няколко пъти блъска телефона ѝ след нейни опити да му зададе въпроси. А на друго видео, снимано от Генка Шикерова, се вижда как той сграбчва телефона ѝ и го захвърля към дърво.

Момчето не бе с табелка на ГЕРБ, каквато носеха поканените на събитието. Бе част от група, разположена близо до сцената. По-късно същият агресивен младеж посегна на един от провокаторите на конференцията, който се опита да прекъсне речта на премиера Борисов. Младото, високо и слабо момче стигна почти до сцената и извика няколко пъти: “Проста кърджалийска...”. Последва изнасянето му от зоната на конференцията. Двама цивилни го изкараха до изхода на техпарка, но през това време други двама протестиращи успяха да нахлуят. Именно на тях агресорът, нападнал Паунова, удари две крошета и ритник.

Самотен вик “Оставка!” се чу плахо веднъж в далечината и никакви по-сериозни провокации нямаше на масовото събитие, провело се буквално на тревата в двора на техпарка.

След форума обаче сблъсъците се ожесточиха. 30-ина души с велосипеди блокираха изхода на паркинга на “Арена Армеец”. Обиждаха и ругаеха всяка кола, която опитваше да излезе,

показваха

неприлични

жестове

Двама протестиращи счупиха стъкло на един от автомобилите. Посегнали му, след като шофьорът се опитал да премине през блокадата, оправдаха се велосипедистите пред полицаите.

Блокадата на движението попречи на градския транспорт и преминаващите в района. След намеса на полицията движението бе отпушено.

Платени

провокатори,

които са се промъкнали на конференцията - така нарекоха от ГЕРБ агресивните младежи и се разграничиха от тях.

И пиарката на Министерството на земеделието е била нападната от същия тип, съобщиха по-късно от партията. От “София Тех Парк” пък обясниха, че агресорът

не е част от

охраната на

парка

От СДВР издирват младежа. Множество са подадените сигнали за физическа и вербална саморазправа по време на конференцията, съобщиха още от полицията.

Мерцедесът с поръчков номер за 7000 лв. на Тихомир Тотов, шеф на охранителната фирма, която пази техпарка, събуди бурни реакции.
Мерцедесът с поръчков номер за 7000 лв. на Тихомир Тотов, шеф на охранителната фирма, която пази техпарка, събуди бурни реакции.

Техпаркът се охранява от фирма “Боду”. Автомобилът на нейния управител Тихомир Тодоров Тотов пък стана обект на бурни коментари във фейсбук заради луксозния модел и поръчковия номер - С ТТТТТТ. Първоначално опоненти на ГЕРБ го шерваха с внушението, че е на човек от властта, но после се разбра, че фирмата е наета от техпарка.

Севделина Арнаудова напуска кабинета, за да готви избори

Ще продължи да работи за Бойко Борисов, но в ГЕРБ

Оставка от поста си в политическия кабинет на Бойко Борисов обяви медийната съветничка на премиера Севделина Арнаудова в сряда сутринта. Новината съобщи тя лично по-малко от 2 часа преди речта на Борисов пред събранието на ГЕРБ в столицата.

Арнаудова обаче остава да работи в партийната централа. Именно с нуждата да се подготви ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори тя обясни напускането си на поста в кабинета.

Арнаудова бе медиен съветник на Борисов като министър-председател от началото на второто негово правителство през 2014 г. Остана на поста и при третия кабинет на ГЕРБ.

Наричат я “Севда тв”, тъй като снима лично и пуска в премиерския фейсбук всички негови дела от джипката и извън нея. Партийци я определят като една от най-доверените хора на премиера.

Името на медийната съветничка обаче стана публично известно, когато избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков я замеси в обвиненията си за корупция срещу премиера и бившия финансов министър Владислав Горанов. Арнаудова му отвърна, че си измисля за ежемесечните срещи, които според него двамата са имали.

След напускането на Арнаудова в политическия кабинет на министър-председателя няма да има позиция медиен съветник. Връзките с медиите ще се поемат изцяло от правителствената информационна служба, начело на която от години е Теодора Петрова.