Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър от заснетото видео, качено във фейсбук
Кадър от заснетото видео, качено във фейсбук

- Двамата родители воюват от месеци, подават

сигнали един срещу друг в полицията

- Пишат правила на социалните служби

как да действат при такива семейни войни

Главният архитект на община Елин Пелин Борислав Кръстев се опита да отвлече детето си на 30 юли сутринта. Това стана ясно от клип във фейсбук, пуснат от бившата му съпруга. Държавната агенция за закрила на детето(ДАЗД) веднага се самосезира.

“От две години и половина върху мен и моите малолетни деца се упражнява домашно насилие от бившия ми съпруг Борислав и неговото семейство, без реакция от нито една институция. Показвам ви как на 30.07.2020 г. в 8,30 ч сутринта, докато тръгвахме за рехабилитация с дъщеря ми, която се възстановява след инцидент, бяхме нападнати пред дома ни от главния архитект на Община Елин Пелин, “любящ” баща и мой бивш съпруг - Борислав Бориславов Кръстев, и Андрей Цолев, които отвлякоха тригодишната ми дъщеря”, написа Катерина Игнатова във фейсбук. Родителските права са предоставени на мен, а

от 2 месеца той държи

и не съм виждала и

другата ми дъщеря (4 г.) Коментарите оставям на вас!”, публикува още майката към кадрите.

Жената обвинява конкретни служители от отдела за закрила на детето (който е към общинската социална служба) в съставяне на документи с невярно съдържание, както и че е проявявано многократно грубо и арогантно отношение към нея. Това съобщиха от ДАЗД. Посочила е, че между двамата родители има сериозен конфликт, както и редица примери, които показват неглижиране на детските потребности от страна на бащата.

Агенцията незабавно уведомила отдел “Закрила на детето” и началника на районното полицейско управление по местоживеене на детето.

Сигнализирана е и ГДБОП

с искане клипът да бъде

премахнат от социалните

мрежи,

тъй като съдържа лични данни за детето и засяга неговите права и интереси. 

След инцидента бащата доброволно се е явил в полицията, където заедно с майката са подписали протокол за предаване на детето по определения им режим за контакти през лятото.

“Умолявам родителите да бъдат толерантни един към друг в ситуация на раздяла помежду си”, апелира д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД. По инициатива на екипа ѝ в партньорство с Агенция за социално подпомагане, чиито структури са отделите за закрила на детето, се актуализира методическото ръководство за работа по случаи на деца, въвлечени в спорове между родителите и в риск от родителско отчуждение. Ще се разпишат конкретните стъпки за действие в случаите на родителско отчуждение.

От МВР посочиха, че още в 8,30 в четвъртък Кръстев подал сигнал, че Игнатова отказва да му предаде детето въпреки съдебно решение. Последвали сигнали и от Игнатова, а в 8,50 двамата вече били в районното, детето също присъствало. На бащата е написан предупредителен протокол заради скандала.

В последните 6 месеца полицаите постоянно реагирали на сигнали и от двамата родители, уточниха от МВР.

“Каквато и да е оценката за това, което се вижда на видеото, бащата е бил там на законно основание, защото това е поредният му опит да получи детето си.

По съдебно решение

20 дни от лятото детето

трябва да бъде с него.” Това каза за “24 часа” адвокатът на архитекта Пламен Борисов.

Майката била предупредена от съдебен изпълнител. Бащата просто отишъл малко по-рано и ги видял как излизат. В други случаи отивал и нямало никого, а другата страна казвала, че не са дошли. Така се проваляла цялата процедура и това се повтаряло многократно. “В четвъртък той отива, вижда детето си, то е усмихнато, тръгва да го гушне и майката почва да го дърпа и е станало това, което виждате на кадрите”, обясни адвокатът. По Закона за защита от домашно насилие пък майката трябвало да се въздържа от каквото и да е насилие спрямо бащата и децата. Според защитника миналата година на същото място, когато архитектът връща децата, цялото семейство го нападнало.

Случаят се точи от 2 г., стана ясно от съобщение на социалните.  На моменти този конфликт е ескалирал заради имуществени дела, физически и вербални нападки, в които са били въвлечени и разширените семейства. Съдът е присъдил правото на отглеждане на двете деца на майката, но е дал възможност на бащата да ги вижда по определен график. В последствие в дирекцията са получавани сигнали от бащата, че майката възпрепятства контактите. От Дирекцията ги насочват към Център за обществена подкрепа за преодоляване на конфликта помежду им. Установено е, че и двамата поотделно полагат добри грижи за дъщерите си. Социалните работници многократно са ги предупреждавали, че спорът им може да се отрази негативно на психиката на децата.

 Майката е глобявана за отказан достъп до тях. След заснетата на видеото ситуация родителите доброволно са подписали протокол за предаване на двете момичета на бащата.

Ако графикът продължава да не се спазва от някой от родителите и той не заплати наложените му глоби, държавният съдебен изпълнител има право да постанови правата за отглеждане на другия родител.

“В своята работа главният архитект на община Елин Пелин Борислав Кръстев е изключителен професионалист, отговорен, акуратен, насочен към изпълнение и резултатност. Един изключително спокоен и уравновесен човек. Личните особености в отношенията му между бившата му съпруга и децата са тема, която общината не може да се ангажира да коментира. Има компетентни институции”, се казва пък в позиция на местната власт. “Предвид засиления обществен интерес е поискано своевременно писмено обяснение от главния архитект”, добавят от там и уверяват, че осъждат всички прояви на насилие, особено когато са намесени деца. Подписка в защита на колегата си са направили служители на общината.