Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11-и ден на протести в София СНИМКИ: 24 часа
11-и ден на протести в София СНИМКИ: 24 часа

Още когато стана премиер, Иван Костов веднага разбра, че младежката безработица е взривоопасна и взе мерки, казва в интервю за "168 часа" социологът Стойчо Стойчев

- Г-н Стойчев, какви според вас са сценариите оттук нататък?

- Първият е да се направи частичен ремонт на кабинета. Това най-бързо може да стане, но няма да удовлетвори никого, защото протестиращите не са навън за още 2-3 министри. За правителството също не е добре. Вариантът не устройва никого.

Вторият сценарий е най-добър за държавата, защото няма да я хвърли в неопределеност и евентуална криза. При него този парламент излъчва нов състав на Министерския съвет, който да бъде с мандат на ГЕРБ, но същевременно нито Бойко Борисов е премиер, нито хора от ГЕРБ стават министри. При този вариант членовете на правителството се посочват от протеста. Идеята е това да бъде кабинет на протестиращите. ГЕРБ назначава това правителство и го подкрепя в пленарна зала. При този вариант парламентът се запазва, Народното събрание ще може да гласува

адекватен на

кризата бюджет,

ще могат да приемат закони, все неща, ще липсват при евентуален служебен кабинет. Освен това, ако протестиращите преценят, че им се залагат капани, премиерът им винаги може да излезе и да подаде оставка с аргумента: "Тук ни лъжат!"

За премиер хората могат да предложат Арман Бабикян, Христо Иванов, който преценят. Много ценно при този вариант е, че правителството, излъчено от протеста, ще проведе предсрочни избори. Тогава в тях няма да са замесени

основните

играчи,

които ще се замерват с обвинения за фалшифициране, манипулаци и какво ли още не. ГЕРБ и президентът няма да участват. Защо ДБ да не направят изборите, тогава вече ако президентът има претенции, те няма да са към ГЕРБ, както и ГЕРБ - ако се чувстват ощетени, ще обвинят протестиращите и ДБ. Забележете, ако служебен кабинет направи изборите, ГЕРБ ще го обвинят в лъжи и фалшификации, затова смятам, че този вариант е най-добър, но е малко вероятен.

- Защо мислите така?

- Защото целите на тези хора не са благоденствието на България, а тяхното политическо благоденствие. Тази теза е работеща, но техните схеми уж са за общото благо, но през призмата каквото на тях им изнася. Този вариант е полезен и защото никой няма да получи това, което иска. От друга страна, хората

няма да видят

ГЕРБ омерзени

и смазани, на свой ред ГЕРБ иска да види твърд отпор срещу Румен Радев, но и те няма да са удовлетворени, демократите също няма да са доволни. Хубаво е да четеш морал и да гледаш отстрани и е различно, когато го практикуваш, а ние помним всичко от управлението на Иван Костов насам.

- Според вас има ли друг вариант, който е по-вероятен?

- Третият, който ще е под натиск на улицата. Президентът знае, че улицата ще му свърши работата. Единственият, който има пряк интерес от това да се назначи служебен кабинет, е Румен Радев. Той няма да прати мафията в затвора, след като прокуратурата, която той обяви за мафията, трябва да свърши тази работа. При положение че се е конфронтирал, ще започнат проверки, които ще приключат след като изтече мандатът на служебното. Така че каква ревизия, каква проверка? Най-много някакви констатации за административни нарушения ще има за този период.

В същото време президентът ще има цялата власт и тя ще е безотчетна. Ако с парламента има процедури, със служебния кабинет няма, там няма парламентарен контрол. Премиерът може да освобождава и назначава хора по всяко време. В есенните месеци най-вероятно ще се обяви извънредна епидемична обстановка, което ще осигури още възможности

да се ограничават права и свободи,

но това ще е комбинирано с невъзможността да се приеме законодателство. Затова мисля, че този вариант е най-вероятен - другите минават през парламент, а в момента Румен Радев упорства, че няма да преговаря с корумпирани, и ако протестът стане по-интензивен, Бойко Борисов спокойно може да хвърли оставка и да каже: "Аз съм дотук, повече не ме занимавайте!" Тогава цялата отговорност пада върху Радев и настъпва голямата мътилка. А както е известно, в мътната вода се ловят големи риби. Сещам се за едни опитни рибари, които седят в Дубай и чакат да се размъти водата и да извадят рибоците.

Има още един вариант, при който ГЕРБ предлагат нов кабинет, но с премиер примерно Томислав Дончев или шефа на БНБ Димитър Радев. Но това няма да има ефект, защото веднага протестиращите ще кажат, че са марионетки. Единственият вариант е начело да е някой премиер от типа на Христо Иванов.

- Има ли противоречия при протестиращите според вас?

- Да, защото това са несъвместими хора. Но докато е лято, те ще излизат в центъра, ще се забавляват, ще пият бира и като дойде 15 септември, протестът ще приключи - ще се разотидат по училища и университети.

- Не е ли уникален малшанс за Борисов младите от чужбина да са тук заради пандемията?

- Това са учебникарски примери. Иван Костов като премиер забелязваше тези проблеми. Тогава безработицата бе много висока, но младежката бе още по-голяма. Тогава той реши да разшири приема в университетите, дотогава се приемаше много по-малка бройка студенти. За мнозина това се оказа сбъдната мечта, голяма част от младите отидоха да учат, след 4-5 години излязоха с някаква квалификация и вече не бяха толкова млади, а това съвпадна с края на мандата на Костов.

Младежката безработица е взривоопасна

- младият човек или е апатичен, или е екстремно настроен, той смята, че всички са закостенели, иска да променя, всички са му криви и той иска да ги махне, да ги промени, времето е пред него, няма какво да губи. Този тип младежи са по-радикални, те все още нямат деца, които променят мирогледа, самите те все още се чувстват деца и са по-радикални. Сега заради пандемията младите, учещи в чужбина, са тук и понеже живеят на Запад и за да не се минат, искат и тук да е така.