Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Съвременните технологии и иновации в различните области доведоха до създаването на вещи, правещи начина ни на живот по-комфортен, удобен и автоматизиран. Това с пълна сила важи и за областта на автомобилите, където комфорта и безопасността стоят на първо място. За това допринасят и автоматичните скорости. Какви са техните особености и най-често срещаните видове? Какви проблеми могат да възникнат и има ли качествени авточасти в онлайн магазина на Carco.bg?

Какви са особеностите на автоматичните скорости

Представляват съвкупност от сложни механизми и авточасти, самостоятелно преценяващи кога и на коя предавка да превключат. Вие не сте ангажиран с превключването, а също така колата Ви е лишена от съединител, което значително опростява нейното управление. Нужно е просто, посредством специалния лост (селектор), да задавате различните режими на автоматичните скорости, според това, на къде искате да потеглите. Например съществува режим напред (D), назад (R), неутрална (N) и т.н.

Какви са най-разпространените видове

- Основно съществуват три вида автоматични скорости:

- Хидро автоматични - първият вариант, известен още от 30-те години на ХХ век. Въртящият момент се предава чрез специална помпа и турбина, избутваща трансмисионната течност, която създава налягане;

- Вариаторни - наричани още безстепенни автоматични скорости, чиято характерна особеност е плавното превключване на предавките;

- Роботизирани - тук разликата от по-горните е в наличието на компютър, управляващ превключването на предавките.

- Авточасти за всяка от изброените можете да откриете навсякъде, но те са много скъпи. Единственият вариант е покупката на втора употреба. Къде обаче да намерите качествени и евтини решения? Вижте по-долу.

Кои са най-често срещаните проблеми

Основно неизправностите в автоматичните скорости се делят на два вида:

- Механични - срещат се в движещите се физически авточасти на механизмите, хидравликата;

- Електронни - електрическите или програмни неизправности.

В първия случай влизат всички износени механични авточасти, при използване на неподходящо масло например или при неправилна употреба. Този тип трансмисии са така проектирани, че дори и при софтуерна повреда, колата може да продължи хода си. Важна е обаче покупката на качествени авточасти и при забелязване на неизправност, веднага да отидете в специализиран сервиз, защото един малък проблем ще доведе до други по-големи.

Колко са важни изправните скорости

Както знаем, от тяхната изправност зависи и безопасността ни на пътя, така че е редно да купуваме за тях качествени авточасти, дори и когато те са втора употреба. Подобни решения са достъпни и в онлайн обявите на Carco.bg, където цените и качеството са без аналог.