Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петричанин осъди прокуратурата на 7000 лв. обезщетение за неимуществени вреди заради продължило 7 г. и 4 месеца разследване срещу него, което накрая е прекратено.

45-годишният Пламен Точев бе задържан на 23 март 2010 г. заедно със съпругата си и още трима по време на полицейска операция "Лапачите" срещу източването на ДДС. Точев бе обвинен, че при внос на плодове и зеленчуци от Гърция е ползвал фактури на фиктивни фирми. Тогава бе обявено, че организираната престъпна група е източила милиони от държавната хазна.

10 години по-късно, обвиненият като ръководител на групата Пламен Точев, успя да осъди прокуратурата. Досъдебното производство години наред е прехвърляно между Окръжна прокуратура-Благоевград, Апелативна прокуратура-София, Софийска градска прокуратура и ВКП. Накрая - през август 2017 г. наказателното производство е прекратено. Делото наистина е много обемно, с фактическа и правна сложност, с тежки счетоводни и др. експертизи, данъчни ревизии, с искания от гръцките власти, разпити на много свидетели. Обемът на досъдебното производство е 22 тома явни и 4 тома засекретени материали. В хода на разследването се стигнало до друга интересна информация, че служител на столично РУП е поискал сериозна сума пари от Точев, за да осуети воденото досъдебно производство. Материалите по този случай са отделени в ново досъдебно производство за искане на подкуп.

Въпреки сложността на разследването на групата, обвинена в източване на ДДС, магистратите са категорични, че срокът от над 7 г.е бил прекалено дълъг. Инспекторатът на ВСС е предложил на Точев 2800 лв. обезщетение за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, но той отказал. Завел дело в Окръжния съд - Благоевград за обезщетение за причинени неимуществени вреди.

"През този период клиентът ми два пъти е лежал в болница, здравето му е разклатено. Постоянно е живял в стрес, притеснение и разочарование от безсилието да защити правата си по регламентирания в закона ред. Бил е отчаян, че не може да получи зашита по никакъв начин, въпреки че направил всичко необходимо и предвиденото в закона. Категорични сме, че ще обжалваме решението на окръжния съд в Благоевград в частта му за определяне размера на обезщетението. Смятаме, че сумата от 7000 лв. е малка и не може да компенсира дори отчасти всичко, което се е случило с живота на човека и неговото семейство", коментира адвокат Албина Анева.