Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Заради COVID-19 това лято може да има недостиг на бира, съобщава Ройтерс. Причината е в намалените доставки на въглероден диоксид от етанолни инсталации. Същото се отнася за содата и газираната вода.

Пивоварите и производителите на безалкохолни напитки използват въглероден диоксид, или CO2, за карбонизация, от което се получава специфичното шупване на бирата и содата. Производителите на етанол са основен доставчик на CO2 за хранителната промишленост, тъй като те този газ се получава като страничен продукт от производството на етанол и го продават в големи количества.

Но етанолът е свързан с доставките на бензин, които са намалели с над 30% в САЩ. Така между 34 от общо 45 завода, които произвеждат етанол, са намалили линиите си, заяви изпълнителният директор на Асоциацията за възобновяеми горива Джеф Купър.

Доставчиците на CO2 на пивоварните са увеличили цените с около 25% поради намаленото предлагане, заяви Боб Пийз, изпълнителен директор на Асоциацията на пивоварите. Търговската група представлява малки и независими крафт пивовари, които получават около 45% от CO2 от производителите на етанол.

Очаква се до две-три седмици да се намали още производството на бира и сода. Производителите на месо също усещат липсата, тъй като използват CO2 при преработката, опаковането, консервирането и транспортирането.

Coca-Cola Co, собственикът на SodaStream PepsiCo Inc, продавачът на вино и бира Constellation Brands Inc и няколко бутилиращи компании не отговориха на въпросите на Ройтерс.

Walker Modic, мениджър на околната среда и социалната устойчивост на Bell's Brewery, заяви, че пивоварната компания Comstock, базирана в Мичиган, „не е имала никакви ограничения или промени в доставките на CO2“.

Базираната в Дания Carlsberg Group заяви, че компанията е „почти самодостатъчна“.

"Ние, в съответствие с нашата програма за устойчивост, създаваме собствен CO2 и го улавяме по време на процеса на варене", говори говорителят Каспер Елбьорн.