Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Група сирийци, дошли от Истанбул, обвиниха днес турската армия, че ги е тласнала към Гърция и ги е изоставила на брега на Марица, която бележи границата между двете страни, предаде АФП.

"Те ни изоставиха на брега на реката и ни казаха "Тръгвайте!" Оставиха ни сами. Това беше турската армия", каза за АФП Тезир, 23-годишен сириец от Дамаск, който от пет години живее като бежанец в Истанбул. Той разказа това на АФП на път близо до граничното село Лавара.

"Вчера те /турците/ ни изгониха от домовете ни, взеха ни парите, взеха ни телефоните", преди да ни насочат към границата, казва Тезир, цитиран от БТА.

Сириецът, който не пожела да разкрие фамилното си име, е част от група от десетина души, всички сирийци, задържани рано тази сутрин от гръцката полиция, която конфискува най-малко четири от мобилните им телефони.

Сред тези бежанци има две бебета на пет месеца и на една година и две малки момиченца.

Разказът на Тезир е невъзможно да се докаже, но потвърждава разказите на мигрантите, струпани пред границата след решението на Анкара да не пречи повече на мигрантите да влязат в ЕС, отбелязва АФП.

/РА/