Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КПКОНПИ започва производство за установяване на конфликт на интереси при началника на НСО по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност „началник сектор“ на негов близък, съобщават от антикорупционната комисия, която е взела решението на заседанието си днес. 

Производства започват още за двама общински съветници от  Пазарджик по сигнал, че са членове на органите за управление и представляващи сдружения, които получават пряко финансиране от бюджета на Общината. Като общински съветници те са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания за тези спортни клубове, като са гласували „За“ тези решения. 

Разследват се още:

- ректор на Икономически университет – Варна: по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи - възнаграждения за заеманите длъжности /ръководители и на катедри и научни звена в университета/;

- заместник-кмет на Община Сливен: по сигнал, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона;

- генерален директор на БНР /бивш/: по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ;

Този генерален директор е Александър Велев, съобщиха от СЕМ по време на заседанието си за избор на нов шеф на БНР. Бетина Жотева, член на съвета, обясни, че колата - старо пежо, е била предоставена на нея.

"Колата ми беше предоставена от тогавашния председател на СЕМ Мария Стоянова. Аз тъкмо бях дошла в съвета и ми дадоха този автомобил, който беше бракуван. Александър Велев я беше предоставил", каза Жотева.

"Колата е предоставена от БНР, но не е обслужвана от БНР, не е била на издръжка на радиото", обясни и юристката на Съвета за електронни медии Емилия Станева.

"Колата е отписана от активите на БНР и прехвърлена в активите на СЕМ с разрешение на Министерството на финансите", обясни пред "24 часа" Александър Велев. Той допълни: "Двете организации са на бюджетна издръжка и всичко е законно. На БНР не й трябваше този автомобил, който беше пред бракуване, а СЕМ имаха нужда. Това се случи 4 или 6 месеца, след като вече бях директор на радиото, и оттогава случаят непрекъснато е припомнян. Давал съм неколкократно обяснения, но няма нищо нередно, няма конфликт на интереси. Нормална практика е."

Велев обясни, че от БНР са предлагали и автомобили на МВР, но министерството не ги е взело, тъй като били доста стари.

На въпрос дали е получил подкрепа от СЕМ, Велев отговори: "Видя се, че не получавам подкрепата им", имайки предвид току-що приключилия конкурс за генерален директор на БНР, в който той участва, но не беше избран.

С решение КПКОНПИ установи конфликт на интереси за главния архитект на Община Благоевград. той издавал разрешения за строеж в свой и в частен интерес на свързани с него лица. Наложени са му две глоби по 5000 лв.