Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт.

Това се казва в позиция на Националната лотария, изпратено до медиите. Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България, предупреждават оттам.
Според лотарията, отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци.
Изразената позиция е подкрепена от „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), завършва обръщението.

Позицията е по повод внесено от депутата Валери Симеонов от Обединени патриоти предложение за законова промяна, което предвижда лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. Новият законопроект предвижда още органите за управление на тотото да се назначават съвместно с министъра на младежта и спорта и този на финансите. В мотивите си вносителите се позовават и на законово уреденото правило, че от приходите за хазарта трябва да се заделя за спорт. В момента обаче такива пари в хазната влизали само от спортния тотализатор - 27% от печалбите му, не и от останалите хазартни оператори, посочват вносителите.