Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов е един от първите учители в политиката за Нено Димов, който бе принуден да си отиде заради водната криза в Перник. Арестуваният министър на околната среда в оставка първоначално е категоричен привърженик на експремиера и го защитава с всички сили, когато той стартира проекта ДСБ през 2004 г.

Като легенда

се разказва

следният случай

от едно от събранията около учредяването на партията. Иван Костов седял на импровизираната трибуна отпред, а към него се приближил неособено известен към онзи момент млад мъж с брада. Лидерът не осъзнал, че микрофоните са включени, и възкликнал:

“Най-после един хубав човек

да седне до мен”.

Непознатият за аудиторията е Нено Димов, който по време на управлението на Обединените демократични сили е заместник-министър на околната среда и водите.

През първите години той защитава яростно Костов. На упреците, че Командира е създал партия за лична употреба, бъдещият министър казва: "Точно обратното е. Костов отиде при гражданското общество, защото то го повика".

Върл застъпник е на всички политически тези на бившия премиер и ги отстоява саможертвено.

Но само три години по-късно се обръща на 180 градуса.

Започва да напада доскорошния си патрон и шамаросва партията с думите: "За покойните или хубаво, или нищо". Нещо повече -

кандидатира се срещу Иван Костов за лидер на ДСБ

на националното съвещания през 2007 г.

Съвсем очаквано делегатите не го избират. Оттам нататък критиките на Нено Димов валят непрекъснато: "Проектът ДСБ е изчерпан, защото е тухла във фасадната демокрация. Създадохме го с много ясна идеология, искахме да изградим десницата на бъдещето, противопоставихме се на статуквото и на олигархията преди 3 години. Причината за нашето създаване вече не съществува", казва министърът в оставка.

След известно време Нено Димов напуска формацията, от която е избран за депутат, и

става независим народен представител.

След края на мандата си се отдава на университетска кариера и се връща към професията си. Точно тогава излиза със серия скандални интервюта, в които твърди, че глобалното затопляне е измама за трилиони.

"Знам, че като стана министър, ще ме бият заради тази теза. Този мит се експлоатира от зелените и е възможно да стана обект на атаки по този повод", казва преди 3 години, когато е номиниран от ВМРО за министър на околната среда и водите. Това се случва пред групата на патриотите в момента, в който им представя себе си и концепцията си за ведомството.

Очевидно е смятал, че това е единствената му ахилесова пета, но причина за оставката му стана водната криза в Перник, а не тезите срещу глобалното затопляне.

И макар да се води министър от квотата на ВМРО, е трудно да се каже

как всъщност Нено Димов стигна от традиционното дясно до патриотите.

В едно от своите интервюта казва, че обича България, но не е националист. А според депутати от парламентарната група той е бил представен като експерт от гражданска квота, не като партийно назначение.

Преди да влезе като ръководител на ведомството за опазване на околната среда, Нено Димов за кратко ръководеше Института за дясна политика - неправителствена организация, която редовно излиза с анализи за обществено-политическата ситуация у нас. И прави изводи за управлението и поведението на партиите.

Открай време министърът в оставка е бил десен. Още от 1989 г., когато участвал като студент във всички митинги, но не е бил в ръководството на някоя от демократичните организации. Залягал на учението. Четял през деня, а през нощта поработвал като санитар в Първа градска болница.

Печелел по-добре от майка си, която била доцент, но станал свидетел на не една потресаваща гледка. Но най-много се е запечатал споменът му от първите дни, когато трябвало да закара починала жена в моргата. На една от количките видял нещо, което му се сторило като кукла. Когато се загледал,

осъзнал, че това

е мъртво бебе

и дълго време не дошъл на себе си.

Освен като санитар се хванал и на втора работа - към Физическия факултет на СУ по ТНТМ. Заплатите му от двете места надхвърляли възнаграждението на баща му, който бил професор.

Семейството му е от София. Израснал е в къща в кв. "Овча купел", строена навремето от дядо му за крайградска вила. Като ученик правел щури купони там, разказва един от приятелите му по-късно - левият политик Ивайло Калфин. Двамата били съученици от Френската гимназия заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и един от късните лидери на СДС Пламен Юруков.

Нено Димов и Ивайло Калфин заедно с трети техен приятел на име Сергей за първи път отишли самостоятелно на море без родители, когато били на 16 години.

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин
Избрали тогавашния курорт "Дружба", днес "Св. св. Константин и Елена".

След години министърът в оставка видял по телевизията познат профил и казал на жена си: "Това е Ивайло.

Гледал съм този профил от почти същия ракурс

в продължение на 5 години в гимназията". И макар и на различни политически позиции и в противоположни партии, двамата запазили приятелството си и след промените.

С Илияна Йотова пък ги свързва друг спомен.

Илияна Йотова
Илияна Йотова
По време на военното обучение на випуска в IX клас в Пещера и на двамата им се възпалили апендицитите. Нено Димов успял да се свърже с родителите си, а вуйчо му осигурил транспорт до София, за да го оперират. Днешната вицепрезидентка нямала контакти с лекарските среди - тогава не познавала още съпруга си. Така нея я оперирали в болницата в Пещера, но също успешно.

Ученическите спомени са любими на Нено Димов и той обича да се връща към тях. В интервю разказва как със свой приятел от гимназията направили комбина. Тъй като екоминистърът

бил много добър

по математика, помагал на другия

младеж с контролните, а онзи, понеже живял в Мароко и Алжир, знаел добре френски, удрял рамо на Нено Димов при диктовките по френски.

Схемата се провалила на едно класно. Днешният десен политик решил първо задачите на приятеля си и не му останало време за неговите. Затова получил четворка, а слабият по математика ученик - шестица. Това не останало незабелязано от учителката.

Тя решила, че има нещо нередно и накарала другото момче да излезе да решава задачи на дъската.

Нено Димов успял да подаде листчето с верните отговори.

Но не изчислил, че преподавателката променила леко условието в сравнение със сборника, който той отворил.

Така го хванали, че подсказва. Приятелят му получил двойка, а брадатият софиянец - единица, която се отразила на крайната му оценка за срока. Не могъл да закръгли пълна шестица по най-силния си предмет - математиката.

Но въпреки това успял да влезе в Софийския университет да учи точно тази дисциплина. Започнал с летни стажове към института, чийто наследник е Агенцията по околна среда днес. Оттам успял да замине по проект във Виена, където завързал контакти с международната общност, която се занимава с темата за мръсния въздух.

По-късно защитил и докторат в Холандия за модел за бързо изчисляване на степента на замърсяване на въздуха. Заради работата на жена си, известно време живял и във Великобритания.

След това се завръща в България, където започва частен бизнес през 1992 г. Първата му фирма е регистрирана като представител на английска компания, чието производство е изместено в България. Работниците произвели

200 бойлера, които се оказали пробити,

когато англичаните дошли на проверка.

Този бизнес очевидно не проработил задълго за Нено Димов. През 1996 г. регистрирал в съдружие с други хора обща фирма, но инфлацията изяла парите, които били събрали за начален капитал. Шегували се помежду си, че са се регистрирали, за да обявят фалит. Чудели се откъде да вземат първоначална вноска от 5000 лв., за да купят материали и да започнат производство. Този бизнес също не просъществува.

Нено Димов влиза в политиката в края на 90-те години като експерт - първо като главен секретар, а после като заместник-министър на околната среда при ОДС. Когато започват преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз, той е част от екипа. По време на една евро конференция в Германия взел участие в състезание за икономично използване на газ.

Ралито се провело на писта за картинг. Нено Димов, който твърди, че не е привърженик на високите скорости, тогава натиснал здраво педала и спечелил първото място.

Но днес вече ще му се наложи отново да се върне към битността си на експерт. Тъй като след оставката му и обвинението на прокуратурата засега няма изгледи да се завърне в политиката.