Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги и жена му Галя СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Георги и жена му Галя СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Георги и Галя имат 5 деца, Тони е най-малкото

Живеят с 460 лв. помощи на месец

Социалните ще проверяват семейството

Полицията задържа бащата, дал шише бира на 2-годишния си син.

“Бутилката беше празна, а това, което наричат неадекватно поведение, са танцувалните умения на детето ми”, заяви пред “24 часа” 28-годишният Георги Николов минути след като бе пуснат от ареста, където престоя час.

Прокуратурата обвини родителят, който е криминално проявен, в неполагане на достатъчно грижи за невръстния Тони.

Видео, на което момченцето държи бирена бутилка, а хора около него го окуражават, бе качено в социалните мрежи преди 3 дни. То възмути потребителите на фейсбук, защото детето изглеждаше неадекватно. От Главна дирекция “Национална полиция” издириха бащата Георги и го арестува. Пуснали го почти веднага, а екип на “24 часа” го завари в с. Джурево, община Правец, на път за магазина, за да вземе храна за 5-те си деца.

Малкият Тони обича да храни коня Хари. За животното се грижи чичото на момченцето.
Малкият Тони обича да храни коня Хари. За животното се грижи чичото на момченцето.

“Дойдоха трима полицаи в понеделник вечерта тук, в Джурево. Съвсем възпитано ми се представиха и казаха, че трябва да отида с тях в районното в Правец”, разказа мъжът. Обясни, че не са му слагали белезници.

В Правец го разпитвали 1 час. Сред въпросите били

защо е дал

бутилката

на детето

Георги обяснил, че детето само я взело, и бил категоричен, че била празна. Посочил, че неговите съседи заснели видеото, защото той им казал.

“Беше първият път, в който Тони взема бутилка. В нея нямаше бира, само пяна”, казва бащата. Той твърди, че именно заради това всички окуражавали детето да я надигне. На клипа се виждат странни, неадекватни движения на момченцето, сякаш е пияно. Според баща му детето просто танцувало. Самото видео било заснето на сватба. Качено е във фейсбук от съсед на Георги, който на следващия ден заминал за Виена. Комшията много помагал за отглеждането на момченцето, карал го до Ботевград за задължителните детски прегледи.

Кадър от видеото, заради което арестуваха Николов.
Кадър от видеото, заради което арестуваха Николов.

Тони е най-малкият в семейството на Георги и съпругата му Галя. Те имат още 3 момчета и 1 момиче. “Големият ни син ходи на училище в селото, втори клас е. Имаше 4 по смятане и беше много тъжен. Затова седна да учи повече”, разказва Георги, който се гордее, че синът му се старае. Другите му деца освен Тони ходят на детска градина, а грижите за малкия си поделят с майка му.

“Нямаме кола, сутрин е лесно да заведем децата, но следобед, като ги вземаме, те са уморени, а трябва да качват баира. Затова понякога ходя с каручката”, обяснява Николов. Той има едно конче, на име Хари.

“Много е дружелюбно, а Тони обича да му дава сено”, казва бащата. Никога не е работил на трудов договор.

“Като ме викнат, ходя я по строежи, я да насека дърва”, посочва как се препитава мъжът.

С Галя вземат и 460 лв. социални помощи за петте си деца. Социалните пък веднъж месечно раздавали памперси, а за Коледа имало и играчки за децата.

Именно с тях е свързано най-голямото притеснение на семейството.

“Страх ме е

да не ми вземат

децата”,

казва Галя. Обяснява, че вече ходила при тях, след като излязъл клипът. Оттам ѝ казали да не се повтаря, а тя ги уверила, че бутилката била празна. Сега те ще отидат в дома на семейството, за да видят в какви условия живее.

Георги, Галя и децата им обитават малка къща с една стая и коридор. “Правим ремонт, в момента сме повече в коридора, но всяко дете си има отделно легло”, казва Георги. Големият му син пък живеел при баба си. “Аз съм го отгледала, но момчето всеки ден е при майка си и баща си, даже там са му дрехите”, казва бабата.

“Благодарни сме на кмета, който много ни помага. Казва ни за всякакви програми, а ние гласуваме за него, без някой да ни дава пари”, твърди Георги. Мъжът има криминално досие за няколко сбивания. “Да, бил съм се, но никога не съм крал”, признава той. Не е осъждан.

Сега районната апрокуратура в Ботевград го е обвинила, че не е положил достатъчно грижи за Тони. Ако бъде признат за виновен, Николов може да получи до 3 години затвор и обществено порицание. От държавното обвинение не са му наложили мярка за неотклонение.