Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ведомството на министър Бисер Петков стои зад Закона за социалните услуги, който от 1 януари ще въведе някои от практиките в Норвегия.

Защо всеки път заради пренебрежимо малък брой ултратарикати и злодеи трябва да страда мнозинството от нормални и готини българи

Известно е, че в институциите и фирмите вирее особено малцинство от един или най-много няколко супертарикати. Те с настървение чакат официалните празници и правят изчисления как с 1-2 дни болнични ще си осигурят 7 дни почивка. Работодателите с право се оплакват, че има скок на боледуващите в рамките на два-три дни. Така е, защото изкушението е прекалено голямо. Ако си роден хитрец и държавата е накъдрила официални празнични дни, гарнирани с уикенд, е, как няма да прецакаш шефа и колегите си? Много ясно, създадена е перфектната матрица за всички по-брутални непукисти. Много важно, че някой ще работи вместо теб, докато ти се излежаваш на плажа в Гърция.

В случая обаче тарикатите не са виновни - те просто се възползват от една ситуация, създадена от държавата. Тя е решила, че ще има много почивни дни, че ако те се паднат през уикенда, ще ги компенсира с ден през седмицата. Благодарение на това

е създадена идеална машина за измами

Тя може да бъде спряна много елегантно - като се ревизират почивните дни и ако се паднат през уикенда, да няма компенсация с работни дни.

Вместо да се разбие схемата, се върви по най-лесното съпротивление - да се накажат всички с 1 ден неплатен болничен заради пренебрежимо малък процент ултратарикати. Това няма да направи хитреците по-коректни към работодателите и към колегите, те имат толкова богат запас да ни прецакват, че срещу тях да тичаме, няма да ги стигнем. От цялата работа както винаги заради едно малцинство ще страда мнозинството лоялни и честни работници и служители. Повечето никога не са спекулирали с болнични, защото са с нормална психика и не смятат, че смисълът в живота е да прецакаш колегите си, за да се излежаваш три дни повече на плажа в Гърция. Ако предложението мине лоялните и коректните ще бъдат наказани. Кой е луд да си стои вкъщи с грип, когато ще загуби една надница? Ще ходи болен на работа, ще киха, ще кашля, да му мислят останалите, а лекарите да се готвят за най-яките вирусни епидемии. Слава Богу премиерът се закани, че няма да допусне тази идея да влезе в парламента.

И ако си мислите, че това е единственият пример, когато заради малцинството прецакват мнозинството, много се лъжете. Заради пренебрежимо малък брой хора, които си убиват от бой децата и ги изнасилват, сега подготвят законодателство, което има доста прилики с норвежкото. Със Закона за социалните услуги, който ще влезе в сила от 1 януари, дори е създаден бизнесстимул за неправителствените фондации да търсят деца в риск. А деца в риск са всички - от изнасилените и пребитите до тези, на които е причинена болка, без да им е увредено здравето. В това число и дърпането на ухо причинява болка без вреда за здравето. Можем да си представим какво ще стане, когато настървени неправителствени организации започнат да се взират за "деца в риск", преследвайки бюджета си за още една година. Така благодарение на някакъв малък процент от обществото ще страдат всички под общ знаменател. Като това със сигурност няма да повлияе нито на злодеите, нито на изнасилвачите.

И това съвсем не е всичко. Известно е, че има едно малцинство - в случая изобщо не става дума за етнос - което смята, че децата нямат особена нужда от образование. Но заради тези хора е изградена цяла нова система от правила. Обществото някак преглътна, че малките трябва да тръгват на предучилищна на 5 г. Управляващите едва бяха спрени това да не важи за 4-годишните, макар че упорито се лансираше такава идея. Да вкарваш деца в училище на такава възраст, когато още са ядрени топки от енергия и дори самото седене на чин го приемат като някакво супернаказание,

не е честно заради

едно малцинство със странни разбирания

Дори да се успокояваме с мисълта, че и в Англия 4-годишният принц Джордж бе поведен с нещастна физиономия към училището, това не помага особено. Между другото, от англичаните взехме и калпавата здравна система, от която сега всички се оплакваме. За 20 години ефектът й е толкова поразяващ, че плащаме все повече от бюджета, номер едно сме в ЕС по плащания, които излизат от джоба ни и сме доста по-болни от преди 2001 г. Да не говорим за времето отпреди 1989 г. Търпим английската система, въпреки че там съвсем наскоро се самоуби човек, който с мъка успял да си запише час при джипито чак за след 6 месеца.

Не издържал на болката и подал оставка от живота

Но можем да се успокояваме с мисълта, че след като в Империята, над която някога слънцето не залязваше, е така, то защо да не е същото и при нас? Тази мисъл също помага, когато гледате как родители дърпат невръстните малчугани към училището. Там заради малцинството е измислен още един капан. Когато децата започнат да боледуват, родителят не може да извини повече от 7 дни отсъствия. Тоест, малките трябва да се влачат непрекъснато по лекарски кабинети, поликлиники и болници, за да съберат целия сезонен коктейл от вируси и бацили, само защото някаква пренебрежимо малка част от обществото не смята за нужно да пуска децата си на училище.

Дори да се приеме и това неудобство, идва следващото - ако детето боледува често, а такива са почти всички до трети клас, социалните започват да се интересуват какво става. Дали и вашето дете не е в риск? Дали случайно не сте от онези, на които не им пука дали малкото ще има образование или не.

Така заради едно малцинство мнозинството свестни родители ще трябва да живеят с още един стрес, тъй като очевидно останалите са им малко. Да треперят кога и как ще влязат в обяснителен режим със социалните и какъв ще е резултатът от това?

Това са само част от екстрите, които дължим на различни малцинства в обществото. А трябва да е обратното - законите и правилата трябва да са за мнозинството нормални и честни българи, които с данъците си издържат всички - от институциите и парламента до последния социално слаб и пенсионер. Правилата трябва да са удобни за тях, за да могат те да разгърнат целия си потенциал и да издърпат на буксир икономиката, а не вечно да са тероризирани и

по цял ден да се

чудят как да оцеляват

и преодоляват правилата, създадени за мошениците и тарикатите. Няма как цялата енергия на нацията да се насочва в грешна посока и от нея да се очаква да е креативна и адекватна на предизвикателствата на ХХI век. Как неграмотните хъшове за 30-ина години след турското робство са изградили една от десетте най-бързо развиващи се държави в Европа? Като са им вменявали, че са двойкаждии и нарушители ли? Не. Имало е правила за разбойниците и мошениците, а съзидателите са били оставени да творят и работят. Затова те с удоволствие са завещавали домовете и парите си на държавата, защото са искали в нея всичко да е красиво и удобно. Сега може да е същото - необходимо е само малко интелект, за да се настрои системата така, че да помага на мнозинството готини българи да изградят онази държава, за която всички мечтаем.