Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районният съд в Горна Оряховица осъди жена от железничарския град да изплати на своя съгражданка сумата от 4500 лева за претърпени неимуществени вреди. Същите се изразяват в болки и страдания, причинени в следствие на нападение от куче, за което ответницата полагала грижи, съобщиха от съда.

Случката се разиграла на 26 юли 2018г., около 18.30 часа. Отивайки към дворното си място, в съседство с имота на осъдената, жената била нападната от едро куче, собственост на ответницата Н.Г. Кучето било на улицата и се разхождало свободно, без каишка или намордник. То се нахвърлило върху ищцата и започнало да я хапе без никаква провокация от нейна страна. Съборило я на земята, където продължило да хапе. След намесата на съсед, кучето било съборено, а жената откарана в Спешна помощ - Горна Оряховица. В резултат на нападението тя получила две рани на дясна подбедрица, с дължина от 4-5 см до 1 см, умерено изразен подкожен хематом, малка рана на дясна длан с умерено изразен подкожен хематом, вследствие на които са получени редица усложнения. Тя била хоспитализирана на два пъти и претърпяла две операции.

В отговор на исковата молба ответницата твърди, че искът е основателен и допустим, но следвало да бъде насочен към нейния син, който е собственик на кучето, но от три месеца не живее в имота. Твърди, че не е поемала задължение да се грижи за кучето, тъй като прекарала инсулт и през повечето време е на легло.Посочва, че в деня на нападението кучето само се е откачило от повода и е излязло на улицата. След като разбрала, че нещо се случва, ответницата била оказала помощ на нападнатата жена.

С оглед събраните по делото доказателства, между които и съдебно-медицинска експертиза, съдът е приел за безспорно установено, че в резултат на извършеното виновно и противоправно деяние, пострадалата действително е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени от нея физически и психически болки и страдания.Поради това Районен съд – Горна Оряховица е осъдил Н.Г. да заплати на Д.М. сумата от 4500 лв, като отхвърля иска в частта му за разликата до предявения размер от 5000 лв., като неоснователен и недоказан.

Решението е влязло в сила.