Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Напредъкът на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция инспектират премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова. На инспекцията присъстваха и американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербаджан Наргиз Гурбанова.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

 България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция и строителите са от Гърция", каза Борисов. 

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Борисов обясни, че този интерконтектор ни свързва директно с Александруполис. "Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза Борисов.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопровода, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", каза Борисов. 

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това което виждате е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха си говореха и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това което виждате струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

"Една сергия ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът. 

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан. Гърция и ядрото ще са ядрото на тази програма", каза гръцкият посланик. 

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори. 

"Веднага разпоредих на Ананиев да махат директора на болницата. Не търпя такива неща. Вече са го освободили и да отива на съд", каза Борисов за директорът на болницата в Пазарджик.

"Близо 2/3 от трасето ще го правят машини, а 1/3 ще е ръчно, защото този хълм не могат да го направят машините, обясни Борисов на Херо Мустафа", която качи в прословутия си джип след инспекцията. 

"След 2 седмици ще преминем и през този хълм", каза Теменужка Петкова, която също беше в колата.

"Херо, тук съм возил Антонио Таяни, Доналд Туск, Дейвид Камерън.. Дейвид Камерън като го качихме охраната му се разсърди и отиде на самолета да го чака. На идване си минала по "Тракия" и "Марица". Всичко направихме нашето правителство. Сега лирата е евтина и много хора ходят в Турция да пазаруват. Много неща наведнъж правим, "Хемус" ми е най-важна. Над 500 души работеха в неделя, имаше над 100 камиона", разказа премиерът. 

"Ние не правим нищо срещу някого, точно обратното. Правим конкуренция", каза Борисов на американския посланик.