Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Решетников (в средата) на летището преди полета към Гърция
Решетников (в средата) на летището преди полета към Гърция

Освен Решетников, и съветник на Путин препоръчал Малофеев да бъде свързан с Цветан Василев, за да се сложи ръка на ключови предприятия, финансирани от КТБ

Спътниковата станция “Плана”, която е в активите на “Виваком”, покрива сектор от западните брегове на Африка до Далечния изток и има 850 телевизионни кули.

Тази информация съобщава Николай Малинов на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от ген. Леонид Решетников, става ясно от публикуваната докладна записка на руски език, която той е пратил в началото на 2016 г.

Прокуратурата я разкри като отговор на опитите за компрометиране на разследването за шпионаж срещу председателя на Националното движение “Русофили”. Той е обвинен за държавна измяна, защото според прокуратурата е работил против интересите на България в полза на Русия и дори им е давал класифицирана информация. През 2015 г. Малинов, Решетников и Малофеев са правили планове

как активи на

КТБ да минат

в руски ръце,

за да могат да кумулират печалба за създаването на партия и медии, които да обърнат България на Изток. Сред предприятията, които е трябвало да бъдат купени евтино, са “Виваком”, “Дунарит” и “Авионамс”, и трите са стратегически за националната сигурност. Първото е най-голямата телекомуникационна компания, а останалите са от военнопромишления комплекс.

“Инвестицията в компанията с оглед на нейната печалба е икономически ефективна”, пише Малинов и посочва цифри от финансовите отчети - 170 млн. евро печалба на година, продажби за 450 млн. евро и 5500 служители.

Докладната записка е озаглавена “Създаване на икономическа основа на нашата дейност”. Започва с това, че са предприети действия по безвъзмездно предаване на активи за повече от 1,5 млрд. евро от банкера Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев.

“Тези активи не

трябва да

попадат в

български ръце,

защото българската държава с нейната сила ще пречи на владеенето и ползването им”, пише в разпечатката на докладната. От документа излиза още едно любопитно име. Малинов посочва, че връзката с Константин Малофеев е осъществена по препоръка на Игор Шогалев и ген. Леонид Решетников. 

Депутатът от Думата Сергей Гаврилов връчва награда на Николай Малинов за развитието на добрите отношения между народите на двете страни.
Депутатът от Думата Сергей Гаврилов връчва награда на Николай Малинов за развитието на добрите отношения между народите на двете страни.

Името на Шогалев излиза за първи път в публичното пространство. Той е бил министър на телекомуникациите в Русия от 2008 до 2012 г. След това е назначен за съветник на президента Путин. През юли 2014 г. влиза в списъка с руски служители и компании, подложени на санкции заради гражданската война в Украйна. Работил е в Париж като кореспондент на ТАСС и е сочен за специалист по европейските въпроси.

Освен за “Виваком” николай Малинов посочва и факти за “Дунарит” и “Авионамс”, както и за медийната група около Тв7, също финансирана с кредити от КТБ.

“При отчитане на реалните нива на цените “Виваком" може да остане под контрола на руски стратегически инвеститор на цена от 800-850 млн. евро, което е по-евтино с 200 до 400 млн. евро от нейната пазарна стойност”, пише Малинов за плана активи от КТБ да минат в ръцете на руския бинесмен с негово посредничество. Посочва, че

придобиването на

“Виваком” може

да бъде

надеждна основа

за финансиране

на политически

проект,

чиято цел е да обърне България към Русия. В докладната записка Малинов казва, че България сега е колона на САЩ.

Станцията “Плана” е в едноименната планина в София и се охранява строго.
Станцията “Плана” е в едноименната планина в София и се охранява строго.
“Повече от четвърт век България се намира почти изцяло под ударите на САЩ, при това се прави опит да бъде подменен цивилизационният избор на нашата страна, който бе направен още преди 1150 г. Потиска се историческото съзнание на българите, насажда се нихилизъм към славянството и православието, разкъсват се естествените исторически и културни връзки между България и Русия. Западът нахлу нагло и безцеремонно в България с цялата си либертарианска идеологическа и икономическа мощ на свободния пазар и за кратко време почти напълно бяха унищожени нашата армия и стопанство. Под влияние на англосаксонския Запад България беше присъединена към НАТО и ЕС с всички произтичащи от това зависимости”, разсъждава председателят на Национално движение “Русофили”. Според него неоосманска Турция завоюва позиция след позиция у нас, а Западът гледа с презрение и дори ненавист на българите, защото съзнанието на хората тук било славянско, православно и русофилско.

“Процесът на овладяване от Запада е отишъл толкова далеч, че е трудно да се разчита единствено на масовите емоции и инстинкти на българите - необходимо е Русия да се върне към своите стратегически дълбини, една от които е България”, категоричен е Малинов. По-нататък той търси и причините на парадокса - 80% от българите да са русофили, пък управляващите вече четвърт век да са във васално подчинение на Вашингтон и Брюксел. Ето отговорите му:

“Първо -

изключително

мощно

вмешателство

на САЩ:

системно подкупване на български политици, активни структури на гражданското общество, създадени и финансирани от Вашингтон.

Второ. Основните средства за масова информация са, или западна собственост или се намират във финансова зависимост от западни източници.

Трето. Гласуването на значителна част от българския електорат - турци и цигани (от една четвърт до една трета), се ръководи от мотиви извън политиката.

Четвърто. Електоратът на бившата комунистическа партия БСП безкритично следва своето ръководство.

След това в експозето си Николай Малинов обръща внимание и на управляващата партия ГЕРБ, членове на която са в ръководството на Национално движение “Русофили”. Според него ГЕРБ е прозападна и може да си осигури силен клиентелистки вот. 

Игор Шогалев
Игор Шогалев

В описанието на актуалнатао обстановка в страната се сочи, че се обезсилват масово русофилските настроения на българския народ. За да засили внушението, че е нужна нова партия, той прави и реклама на

НД “Русофили”,

което ще е

гръбнакът на

новата партия

с помощ от Русия. То било уникално в света, имало 30 000 членове и целта му била “да преориентира България геополитически на основата на православието, славянската култура и традицията, които неизменно ни обединяват с Русия”.

За да постигнат тези свои цели, Малинов и другарите му щели да работят в 5 основни направления, както следва:

1. Дейност в неправителствения сектор чрез НД“Русофили”

2. Създаване и поддръжка на интернет сайтове.

3. Създаване на влиятелен аналитичен център - “Тинк-танк”

4. Създаване на собствен телевизионен канал

5. Създаване на непрофанирана русофилска партия, която ще позволи постепенно прерастване на НД "Русофили" в масова електорална сила.

След това Малинов посочва и

нуждата от пари,

за да може да

се постигнат

следните цели:

1. Осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство. Създаване на телевизионен канал, информационна агенция, придобиване на съществуващи или създаване на нови сайтове.

2. Придобиване на компанията “Виваком” със съдействието на Внешторгбанк - ВТБ, и намирането на инвеститор, който ще придобие компанията, но тя трябва да остане под руски контрол. (Малинов излага плана си в отделно приложение)

3. Развитие на потенциални възможности за икономическо сътрудничество в селското стопанство и свързаните с него промишлени отрасли, което ще превърне заетото в тях население в наш електорат.

4. Създаване на влиятелен аналитичен център (“Тинк-танк"), който ще развива тезите и посланията.

5. Развиване на политическа партия, която трябва да присъства в парламента като непреодолим фактор и да се бори за геополитическата преориентация на България.

След това Малинов пише, че Русия още чака ние, българите, сами да се справим, но ние сме малък народ и това не го можем, затова руснаците трябва да помогнат като придобият печелившите отрасли на българската икономика и да предприемат реални действия за преобръщането на геополитическата ни ориентация.

Решетников отиде в Гърция след

забраната да влиза в България

Константин Малофеев
Константин Малофеев
На път за Лимнос. Това е написал Леонид Решетников в един от постовете си във фейсбук в четвъртък. На снимката пенсионираният генерал от КГБ и настоящ шеф на “Двуглав орел” държи паспорт заедно с негови приятели, зад тях се вижда надпис “Атина”. “Слава Богу, на Лимнос го няма българския синдром”, коментира негова приятелка във връзка с това, че ДАНС му наложи забрана да влиза у нас за 10 г. заради шпионския скандал и ролята му в плана “Проект България”, както пише Малинов.

Проф. Станислав Станилов, който е зам.-председател на “Русофили”, защити Решетников пред БНТ, като го нарече най-големия българофил.

Константин Малофеев пък, който също получи забрана за влиза в България за 10 г., напомня пред руските медии, че така или иначе вече е в режим на санкции - не можел да влиза в Европейския съюз от 2014 г. “Значи или България не смята себе си за член на Европейския съюз, или трябва да си научи аритметиката”, коментира той.

“Русия е разтревожена. НД “Русофили” е организация за развитието на двустранните отношения и укрепването на приятелските връзки между народите на Русия и България”, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

“Разчитаме, че правителството на България ще се въздържа от стъпки, които биха могли да поставят под въпрос сегашната положителна динамика в двустранните отношения и ще бъде продължена съвместната работа по реализация на достигнатите в последно време договорености, в това число и в хуманитарната, културната сфера, за запазване на обединяващото историческо наследство”, заявява тя. 

Цветан Василев и русофил №1 се обвиняват взаимно в лъжа

“Абсолютна лъжа е, че съм молил Малинов и съм го търсил за контакт с Малофеев. Инициативата беше негова и очевидно не е бил воден от други подбуди, освен от личния си интерес, който вероятно е пречупвал и през своите политически амбиции.” 

Цветан Василев
Цветан Василев

Това написа подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев в личния си блог. Той твърди, че хора на председателя на Националното движение “Русофили” са контролирали люксембургската компания SHCO79, която имала около 43% от акциите на Виваком. На нея бил ипрехвърлени акции от неговата Бромак Телеком Инвест, но със задължение да се платят 120 млн. евро.

Скоро станало ясно, че Пиер Луврие (използван в схемата като подставено лице на Константин Малофеев - бел. авт.) няма пари, нито желание да плаща.

Според беглеца от правосъдието той се съгласил на схемата, за да предпази активи на КТБ, но в крайна сметка схемата се разпаднала.

Два дни преди това председателят на “Русофили” Николай Малинов каза по bTV, че наистина е запознал Василев с Малофеев по молба на първия, но накрая останал омерзен от него.