Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ 3 българки изчезват там мистериозно, една от тях бе открита мъртва'

/ През последните две години отвличат двама бизнесмени, за единия искат 100 млн. евро

Двама отвлечени бизнесмени, десетки изчезнали жени, многобройни битови убийства и няколко изнасилвания се случиха на красивия остров Крит само през последните две години.

Въпреки че районът дълго време се смяташе за един от най-спокойните в Гърция, напоследък той все по-често попада в криминалните хроники на световните медии. Това бавно, но сигурно променя облика на красивия остров и го превръща в едно много несигурно място за живот и почивка.

Там все по-често се питат дали древногръцкият мит за полубога-полубик Минотавър не оживява отново по един особено зловещ начин.

Една от най-големите забележителности на острова е дворецът Кносос, смятан за лабиринта на Минотавъра, на когото на всеки девет години

принасяли

в жертва

седем младежи и девойки. Статистиката на убийствата днес обаче е по-ужасяваща.

Това доскоро оставаше незабелязано за хилядите туристи, пленени от бoгaтaтa иcтopия на Крит. През изминалата 2018 г., островът, смятан за родината на древногръцкия бог на небето и гръмотевиците Зевс, се класира на четвърто място на най-добрите дестинации в Европа. Благодарение на своята дива красота, която пленява всеки новодошъл, той изпревари градове като Бapceлoнa, Пpaгa, Mapaкeш, Иcтaнбyл и Hю Йopк.

Каньонът Самария, пещерите Мелидони и Идеон Андрон, пристанището на Ханя, долината на виното Пеза и дворецът Фестос са само малка част от забележителностите, които привличат като магнит туристите.

Островът може да се похвали със запазени останки от Древна Гърция, както и с артефакти от венецианския и османския си период. Не са рядкост и минойските руини, тъй като през бронзовата епоха Крит е смятан за дом на минойската цивилизация - първата напреднала европейска цивилизация.

Никой не може да подмине и пещерата Сфендони, в която според митовете богинята Рея ражда самия Зевс. Специалисти твърдят, че

мястото

било вълшебно,

а част от пещерата е затворена, защото в нея живеели застрашени видове, които умирали, ако излязат на светло.

Другото голямо богатство на Крит е зехтинът, с право наричан "течното зелено злато на острова". Благодарение на средиземноморския климат страната се нарежда на трето място в света по производство на зехтин, като след нея са държави като Испания и Италия. Вероятно затова статистиката е категорична, че близо 30% от зехтина по света идват именно от Крит. Според различни проучвания производството му започнало преди 4200 години - още по време на ранната минойска цивилизация.

Кpacивите плaжoвe, живoпиcните гpaдcки и пpиpoдни пeйзaжи, както и големият брой зaбeлeжитeлнocти създават чувството, че е перфектното място за пълноценна почивка. Но напоследък това не е съвсем вярно, тъй като гръцкият остров има и една тъмна страна.

В последните две години престъпленията там нараснаха значително, което бе голям

удар по

туризма

Случая, с който мястото нашумя, бе убитата и изнасилена американска биоложка Сюзан Итън в град Ханя. Тялото й бе намерено изхвърлено в бункер от Втората световна война. За смъртта на световноизвестния учен бе задържан 27-годишният Янис Параскакис, който призна, че e извършител на екзекуцията, за която всички говореха.

Фаталният

край на живота

на Сюзан бе отразен от най-големите международни медии и именно той промени завинаги лицето на красивия и спокоен остров.

"Това не е нашият Крит, обществото ни се провали", написа в гневно писмо до медиите малко след случилото се историкът и писател Харис Стратидакис.

Убийствата, изнасилванията и отвличанията станаха често срещани на Крит, въпреки че за по-голямата част от тях дори не се говори. Престъплението срещу биоложката обаче нямаше как да бъде заметено под килима като останалите.

Вторият по големина град на острова - Ханя, не за първи път се прославя с убийство.

Какво се случи на острова през последните две години четете в печатното издание на "168 часа".