Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джулиан Асанж СНИМКА: РОЙТЕРС
Джулиан Асанж СНИМКА: РОЙТЕРС

Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, за да бъде съден за шпионаж, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изказване на американския държавен секретар Майк Помпейо, публикувано вчера от еквадорския вестник "Универсо", предава БТА.

"Вече направихме искане и той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, но правителството ми е на мнение, че е важно този човек, създал риск за целия свят и изложил на опасност американски войници, да бъде санкциониран от правосъдието", заяви Помпейо, който се срещна онзи ден с еквадорския президент Ленин Морено при своя визита в Еквадор.

Британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан заяви преди около една седмица, че Асанж няма да бъде екстрадиран в страната, където може да бъде осъден на смърт, припомня Франс прес.

Американското правосъдие обвинява Джулиан Асанж в шпионаж и настоява той да бъде екстрадиран. Съдебното заседание във Великобритания, при което ще бъде разгледано американското искане за екстрадиция, е насрочено за края на февруари догодина.

Американското федерално правосъдие прилага смъртното наказание за престъпления, за които то е предвидено, сред които е и шпионажът.

В САЩ са повдигнати 18 различни обвинения срещу Асанж, като ако бъде признат за виновен по всички тях, общата продължителност на наказанието му може да достигне около 175 години затвор.

Повечето от обвиненията са свързани с намираната и разпространявана от Асанж чрез "Уикилийкс" класифицирана информация. "Уикилийкс" публикува през 2010 г. стотици хиляди военни и дипломатически документи, припомня Франс прес.

Асанж в продължение на седем години се възползваше от предоставеното му от Еквадор право на убежище и живееше в еквадорското посолство в Лондон. Еквадорското правителство обаче отмени правото му на убежище и на 11 април британската полиция задържа основателя на "Уикилийкс" с одобрението на еквадорските власти.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо похвали Мексико за намаляването на нелегалната имиграция. Той направи това вчера при посещение в Мексико, ден преди да изтече поставеният от Вашингтон краен срок за оценка на напредъка, предаде ДПА.

Първоначалните индикации са, че мексиканските усилия "водят до намаляване на потоците от нелегални имигранти по южната граница на САЩ", заяви американският Държавен департамент.

На 7 юни двете страни постигнаха споразумение, според което Мексико се съгласи да положи по-големи усилия да не допуска миграция от Централна Америка към САЩ и така да избегне наказателни мита, каквито президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе.

Сред мерките, които Мексико предприе, беше това да разположи войници по границите си със САЩ и Гватемала. Американската гранична полиция съобщи, че през юни е регистрирала с 28 процента по-малко нелегални мигранти в сравнение с май.

САЩ бяха заплашили и че ако констатират, че Мексико не постига достатъчен напредък, ще обявят Мексико за "сигурна трета страна", което означава, че централноамериканските мигранти ще трябва да кандидатстват за убежище в Мексико, а не в САЩ.

Мексиканското министерство на външните работи обаче заяви, че външният министър Марсело Ебрард е казал пред Помпейо, че с оглед на постигнатия напредък не смята за нужно да инициира каквито и да било преговори за споразумение по въпроса за статута на трета страна.