Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иран показа останки от сваления дрон.
Иран показа останки от сваления дрон.

Лети на 18 км над земната повърхност, изминава 22 780 км с продължителност на полета до 32 часа

Една пета от търговските кораби с петрол минават през Ормузкия проток, бяха потопени и 6 танкера

Сваленият от Революционната гвардия на Иран американски дрон RH-4 Global Hawk в Ормузкия проток струва $130 милиона. Моделът е вариант на RQ-4 Global Hawk, но първият принадлежи на военноморските сили, а вторият на военновъздушните. Атакуваният безпилотен самолет не е оборудван с оръжие и не е предназначен да извършва въздушни удари.

Целта му е само да наблюдава морското пространство. Параметрите му позволяват да се издигне до 18 км над земната повърхност за разлика от гражданските самолети, които обикновено летят на 9-11 км. Дронът издържа на полет до 32 часа и може да измине 22 780 км. Тежи 12 тона, дълъг е 13 метра, а разпереността между крилата му е 35 метра. Съвместим е с малките бизнес джетове U-2 на "Локхийд Мартин".

Снабден е с инфраред камера,

както и устройства за засичане на телефонни и радиосигнали.

Тези дронове лесно могат да бъдат уловени от радарите, тъй като са големи и не са много бързи, обясняват авиоексперти. Летейки бавно, могат да съберат повече информация за района, който изследват.

Фактът, че иранските въоръжени сили са успели да свалят дрона, означава, че имат по-добри отбранителни възможности, отколкото се е предполагало, коментират наблюдатели. Някои местни източници твърдят, че регионален лидер е разрешил атаката срещу американския дрон, а не е имало специално разрешение на централното командване на Революционната гвардия.

Въпреки това представители на властите в Техеран твърдят, че са предприели драстичната стъпка, след като дронът е

нарушил териториалните граници на страната.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пусна в туитър карта с точни координати, които според него показват, че сваленият в четвъртък от Иран американски дрон се е намирал в териториалното въздушно пространство на Иран, предаде Ройтерс.

Вашингтон пък отговори, че безпилотният самолет е бил отдалечен от ирански води поне на 30 км.

Мястото изобщо не е случайно. През протока между Иран и Арабския полуостров “Ормуз” се транспортира около една пета от световния нефт. Вследствие на създалото се напрежение цената на синьото гориво се вдигна.

Ако Ормузкият проток стане опасен за корабите, това ще се отрази не само върху САЩ, но и върху много страни в целия свят. Това даде основание на много анализатори да говорят за следваща война в Близкия изток.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изигра ключова роля, за да няма моментален ответен удар. Пентагонът и ЦРУ са били готови с разчетите за военен отговор на Вашингтон, но в последния момент държавният глава отказа да нареди удар срещу Иран. В свой туит милиардерът заявява, че щом разбрал, че в акцията може да бъдат убити 150 иранци, решил, че няма да позволи това да се случи. И допълни, че оценява факта, че Революционната иранска гвардия не е посегнала на друг американски самолет, летял до дрона. Според иранците

на борда му е

имало 35 души,

но САЩ са категорични, че екипажът наброява 9 души.

Случаите със сваления безпилотен шпионски джет и с шестте атакувани танкера седмица по-рано даде основание на редица наблюдатели да говорят за предстояща война в Близкия изток. На пръв поглед САЩ са много по-добре въоръжени и имат военно предимство. Вашингтон отделя за военни цели 70 пъти повече от Иран. Освен това са 44 пъти по-богата държава.

Техеран разполага с много съюзници

в района.

На практика в Ливан управляват негови приятели, а Иран има добри позиции и в Сирия.

Техническото превъзходство също е в полза на Вашингтон, тъй като по-голямата част от иранските въздушни сили са съставени от стари американски, китайски и съветски самолети. Джетовете F-14 са отпреди революцията през 1979 г. Подобно е положението и на военноморския фронт. В продължение на 30 години Техеран е подложен на санкции и това се е отразило на въоръжението му, пише сайтът на Дойче веле.

Въпреки това Иран притежава добър арсенал от прецизни крилати ракети и оръжейни дронове. Това означава, че войната с Техеран може да не е толкова лесна. Ако се стигне до открит конфликт, може правителството на ислямската държава да се насочи към по-малки цели като кораби, които плават през Ормузкия пролив.

Смята се, че възлагат големи надежди на Революционната гвардия, докато редовните войски на Техеран няма да участват в евентуални военни действия. “В Персийския и Оманския залив, както и в Каспийско море Революционната гвардия може да използва

подводници, умни торпеда, умни мини и ракети с дълъг радиус на действие,

базирани на континента, на островите и върху корабите”, заяви военният експерт Теодор Карашък в саудитския вестник “Араб нюз”.

Целият този арсенал може да влезе в употреба срещу петролни танкери. Има вероятност в подобни атаки да се включат и командоси самоубийци, съобщава Дойче веле.

Техеран притежава електроника, с която може да блокира командването и комуникационните центрове на САЩ, както и разузнавателните им възможности.

Има още неизвестни - как иранците ще използват ракетите си. “Иран предвижда "мозаична защита" и партизанска война, която представя непрекъснато нови заплахи който и да е нашественик по пътя му към Техеран и прави окупацията на страната несъстоятелна”, се казва в анализ на корпорация РАНД, калифорнийски мозъчен тръст, спонсориран частично от американското правителство.

Иран добре знае, че САЩ не са привърженици на сухопътните операции, твърди частната разузнавателна компания от Маями “5 стоунс интелиджънс”.

Още повече че западните страни не могат да си позволят още големи военни мисии като в Ирак и Афганистан.

Съюзници на Иран са военните части на Хизбула в Сирия. Ислямската република според “5 стоунс интелиджънс” може да финансира джихадистки операции с участието на членове на “Ал Кайда”, с която поддържа връзки.

Напрежението се подклажда и от факта, че тази седмица е денят Х, в който

запасите на Иран от обогатен уран ще надминат нивата

от споразумението от 2015 година.

Доналд Тръмп обяви, че не търси война с Техеран, но ще заличи Иран, ако избухне въоръжен конфликт, а хората на аятолах Хаменей отвърнаха, че ще атакуват всеки, който прекрачи границите им.

Според арабиста Владимир Чуков и двете страни преследват други цели, а не военен конфликт.

"Създалото се напрежение се използва като инструмент за

постигане на по-изгодни

условия при

бъдещи преговори.

При евентуална война и двете страни ще загубят. Въпросът е кой ще спечели. Засега не се забелязва категоричен победител. Но и едните, и другите нямат намерение да отстъпват", коментира Чуков пред "168 часа".

Иран е готов на всичко, за да бъдат премахнати икономическите санкции, които се отразяват зле на финансите му. Американците пък искат да принудят Техеран да се откаже от ядрената програма. Има и още 6 условия, между които да спрат да изнасят тероризъм в отделни страни в Близкия изток.

В свой туит Доналд Тръмп отново призова: “Без ядрени оръжия, без подкрепа на тероризма!” А страната му наложи допълнителни санкции на Иран, включително на

върховния ислямски лидер аятолах

Али Хаменей

Американският президент непрекъснато повтаря, че е готов на сделка с Техеран.

Преговорите вече започнаха на дипломатическо ниво. В понеделник, 24 юни, в Западен Ерусалим се състоя среща между съветника на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън, руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев и председателя на Съвета за национална сигурност на Израел Меир бен Шабат.

Някои наблюдатели твърдят, че тристранният разговор ще пренареди границите в Близкия изток. Пред агенция ТАСС Патрушев заяви, че страната му ще постави въпроса за интересите на Иран, която има присъствие в Сирия. Болтън пък предупреди, че никой не трябва да възприема поведението на САЩ като слабост, след като отказаха да нанесат удари срещу Иран. Вашингтон и Тел Авив предлагат на Москва да свалят санкциите срещу Сирия в замяна на ограничаване на влиянието на Техеран в управляваната от Башар Асад страна.

Предстоят други две много важни срещи - в Париж (на групата западноевропейски и арабски държави приятели на Сирия) и в Брюксел (на европейските външни министри). Иран предупреди, че ще предприеме нови стъпки за ускоряване на ядрената си програма, ако през идните дни Европа не положи по-големи усилия, за да защити Техеран от натиска на САЩ, пише британският в. "Гардиън".

В конфликта между САЩ и Иран се включиха не само дипломатически представители, но и спецслужбите.

Иран съобщи за екзекуцията на заподозрян като шпионин на ЦРУ

бизнесмен, получавал поръчки от Министерството на отбраната. Джалал Хаджизавар е обесен в затвора "Раджаи Шахр" в град Харадж, западно от Техеран, твърдят ирански агенции.

Като допълнение към тази новина медиите в ислямската страна цитират и думите на генерал от иранската армия. Али Шамкани, секретар на Върховния съвет по национална сигурност, заяви, че спецслужбите са засекли и елиминирали шпионска мрежа на ЦРУ и съвсем скоро ще дадат повече подробности и ще публикуват видео. "Иран и съюзниците му са организирали международна антишпионска мрежа срещу САЩ", каза Шамкани пред иранската агенция Мехр.

А друг висш ирански офицер се закани страната му да свали още американски шпионски дронове. Вицеадмирал Хосеин Ханзади на среща с ирански военни обяви: "Иран може да отговори отново съкрушително и врагът го знае".

От своя страна, ЦРУ е формирал специален център "Мисия "Иран" още през 2017 г. Той се занимава със събиране на данни за ядрената програма на Техеран. Негов ръководител е Майкъл д'Андреа, който има право да планира удари. Но шпионските структури наблюдават ислямската страна много по-отдавна. През 2011 г. Иран приземи друг, по-малък проучвателен дрон на САЩ, летял над Близкия изток.

Напрежението трябва да се разглежда и

в контекста на случващото

се в Сирия,

тъй като Иран има сериозни позиции в съседната си страна. По данни на различни експерти Техеран дава между 6 и 20 милиарда долара годишно за подкрепа на правителството на Башар Асад. Двете държави са дългогодишни съюзници още от ирано-иракския конфликт през 80-те години.

Как са ангажирани останалите сили?

Китай призова САЩ да отслаби натиска към Иран, за да не се отвори Кутията на Пандора в размирния регион.

Русия също взе страната на Техеран, наричайки Вашингтон прекалено провокативен.

Саудитска Арабия директно обвини Иран за атаката срещу нефтените танкери, а ЕС изрази неутрална позиция.

Една пета от търговските танкери с петрол минават през Ормузкия проток.
Една пета от търговските танкери с петрол минават през Ормузкия проток.
Доналд Тръмп отказа да нареди удар срещу Иран.
Доналд Тръмп отказа да нареди удар срещу Иран.