Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След тежка битка с най-коварната болест и дълго лечение почина Надежда Огойска – дъщерята на поетесата Маргарита Петкова.

За смъртта й бе съобщено от самата Петкова във фейсбук: "Надя си отиде на 9 юни в 23 ч. Изпратихме я на 14 юни. Това е просто конкретика. Другото го каза големият ми син: "Всички ние цял живот се страхуваме от мига, в който ще трябва да изпратим родителите си. Не искам да знам какво й е на майка ми."

Поетесата и допълни: "Аз не искам никой никога да узнава това. Благодаря на шепата приятели, които са неотстъпно до мен. Благодаря на всички, които през тези мъчителни години на борба ни подкрепяха. Благодаря, че няма да коментирате под това официално, от мое име и от името на семейството ми, изявление. Моля ви да не сипвате сол в раната с добрите си думи, защото

доброто боли два пъти повече от злото

- повярвайте ми на юнашко доверие. Всички”, написа още Петкова.

За влошаването на състоянието на Надежда знаеха само най-близките й. До скоро тя се чувстваше добре и никой не можеше дори да си помисли, че изходът от битката с рака ще е фатален.

Докато се бореше с болестта, дъщерята на Маргарита Петкова се омъжи. Тя сключи брак с мъжа си още миналата година, но само преди месец го направи и в църква.

Надежда изобщо не се притесняваше от състоянието си и дори често публикуваше снимки в личния си профил във фейсбук от болницата, където се подлагаше на поредната химиотерапия.

От хронологията става ясно, че на 6 май тя е била в болница, а на 22 април е била в Турция, където провеждаше основната част от лечението си: "Моята страстна седмица започва не с "Осанна”, а с цял букет от химии – беше написала тя от Истанбул. -

Но всичко е точно!... стига в петък да не ме разпнат..."

Дъщерята на поетесата изключително много вярваше, че чрез обич и упоритост всичко се постига, затова и нещо като мото й беше: "Ако нищо не може да ни спаси от смъртта, то нека поне любовта ни спаси от живота!"

Въпреки това, когато разбира, че е болна от рак, изпада в шок. Преди 4 години забелязва промяна в състоянието си, не се чувства добре и решава да си направи изследвания.

"В началото на юли 2016 г. ме извикаха в болницата и ми съобщиха, че имам рак – разказа приживе пред "168 часа" Надежда Огойска. - Всички плакахме и бяхме в шок. Аз очаквах, че ще имам такива новини, но наистина

не бях подготвена

да ги чуя."

Месец по-късно в държавна болница започна лечението й с химиотерапия, а към нея се прибави и биологична терапия. Вливките продължиха до януари 2017 г. През март същата година Надежда претърпя операция за отстраняване на основния тумор. Тя беше успешна, както и резултатите от химиотерапията. След 2 месеца й направиха втора интервенция, която също доведе до добри резултати.

2-3 месеца по-късно обаче контролните прегледи показаха, че дъщерята на поетесата има две разсейки в черния дроб и една в белия, които са прогресиращи.

"Преминах на нови медикаменти и отново химиотерапии – разказваше Надежда. - Лечението обаче повлия частично. Затова лекарите ми предложиха последната си опция."

Оказа се, че терапиите не помагат, по-голямата част от черния й дроб вече беше сериозно увредена, а Надежда се нуждаеше от животоспасяваща операция.

"Падането на косата ми, прилошаването или извеждането с линейка от вкъщи и незабавна хоспитализиция заради висока температура не бяха проблем за мен - категорична бе Огойска. -

Но когато трябваше да поискам пари от хората, за да живея, това беше тежко"

Въпреки това тя започна да търси алтернативи и получи оферти от Германия и от Турция. Методът на лечение обаче в двете страни беше различен. В Германия предлагаха двуседмичен престой в болница с имунотерапия за 78 хил. евро.

За младата жена това звучеше доста експериментално, а освен това лечението не е одобрено от европейската здравна общност. Затова Огойска проучи офертата от Истанбул, която струваше 78 хил. британски лири.

Преди да започне да събира парите, тя отиде в турската столица, където се срещна с професори, които й дадоха гаранция, че може да се извърши животоспасяващата операция.

Въпреки че не желаеше да моли хората да й помогнат финансово за лечението, тя го направи в името на децата си – син и дъщеря.

"Те изобщо не допускат вариант, в който аз няма да се излекувам – сподели приживе Огойска. - Когато ни съобщиха диагнозата, имаше психолог, който ме посъветва да им кажа, че аз ще се лекувам и това не е краят.

Ние сме заедно във всичко. Те знаят, че мама е болна. Имаше период, в който всяка вечер си биех инжекции, а дъщеря ми ми почистваше ръката с памук. Тя беше тази, която

подстригваше

косата ми заедно

с брат ми,

когато всички виждахме, че оредява и пада.

Когато ми прилошаваше, тя ме хващаше за ръка и ми казваше, че ще се оправя. Синът ми поемаше част от работата вкъщи. Това трябва да го преживеем и ще го направим всички заедно и позитивно. Те са моите криле, защото знаят, че ще се справя. Другата сила, която ме води, е Господ."

Затова реши да преглътне гордостта си и да поиска помощ от хората.

"Вече не можех да се справя сама

– сподели тогава Надежда Огойска. - Осъзнавах, че ми трябва платено лечение, но нямах пари и се налагаше да потърся помощ. Това беше най-тежкият момент за мен. Виждах, че нищо вече не помага, а нямах друг вариант. Не се чувствах толкова безсилна дори когато ми съобщиха диагнозата."

Надеждата за живот, дадена от турските лекари, накара Огойска да пусне кампанията за набиране на средствата.

Тогава се включиха много хора и успяха да съберат сумата, необходима за лечението й в Турция. Маргарита Петкова също помоли за помощ, но не като обществена личност, а като майка. Нейни приятели се обединиха и направиха различни благотворителни мероприятия.

"С тази оферта започнах да мечтая, че мога да се оправя и че ще живея", вълнуваше се Огойска.

Лечението в Истанбул протече на 3 етапа, а лекарите там твърдяха, че

Надежда ще успее

да се справи

с всичко

и ще пребори коварната болест. Те смятаха, че ще могат да отстранят по-голямата и засегната част от черния й дроб, а остатъкът ще регенерира и ще бъде достатъчен, за да живее.

Така на 16 юли миналата година те направиха първата стъпка, като чрез операция се спря селективно притокът на кръв към болната част на черния дроб и тя трябваше да атрофира.

По план две седмици след интервенцията трябваше да започне

молекулярна терапия, от която

да има 3 вливки, направени през 2-3 седмици. Това са т.нар. умни молекули, които стабилизират организма. Хубавото в случая е, че методът влияе в положителна посока и на метастазата в белия дроб.

Третият и най-сериозен етап беше отстраняването на болната част. "Това е изключително сложна операция, но моите жизнени показатели са доста добри – обясни тогава Надежда. - Лекарите в Истанбул смятат, че аз ще се справя с всичко това, защото видимо изглеждам добре. Продължавам да се боря."

Медиците

не можеха да предположат

какъв ще бъде периодът на възстановяването, но прогнозите бяха оптимистични, имайки предвид положителните резултати от операциите до момента.

Доскоро лечението на Надежда Огойска вървеше добре. На този етап близките и приятелите й не са готови да споделят какво се е объркало в последния момент и каква е била причината да си отиде.