Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев, който е обвиняем за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., остава в ареста, реши днес Софийският градски съд, съобщава БГНЕС.

Съдът е изслушал свидетели, сред които и изготвилия съдебно-компютърната експертиза Божидар Шуманов.

Защитникът на Матев за пореден път пожела отвод на прокурорите Тихомир Янчев и Зоя Манасиева, както и по-лека мярка от сега наложената "задържане под стража", но и двете искания бяха отхвърлени от съда.

Майката на обвиняемия обясни, че синът ѝ е натопен и не е убиец.

В деня на престъплението Йоан Матев е бил непълнолетен, но въпреки това е осъзнавал ясно какво е извършвал и престъплението е било умишлено. В близост до мястото на убийството е намерен нож, с който то е извършено.

При едно от заседанията адвокатите на Йоан поискаха делото да се прекрати и процесът да бъде засекретен. Искането беше отхвърлено.

Над 15 минути приятели на убития в Борисовата градина Георги Игнатов се опитвали да насочат линейката на Спешна помощ към алеята в парка, на която приятелят им лежал в безсъзнание. Магистратите изслушаха аудио записи от системата на тел. 112, които „съживиха” последните минути от живота на 16- годишното момче, предава "Дарик.

Сред веществените доказателства по делото са множеството сигнали към тел. 112, които в първите минути и часове след убийството на Георги Игнатов едновременно помагат и объркват разследването.

Магистратите разпитаха и друг младеж по делото, който в момента излежава присъда за жестокия побой над 3-годишното дете в София - Патрик Първев. Той разказа, че през 2015 г. негови съкилийници в ареста го принудили да каже, че има нещо общо с убийството. „Патрик по това време беше задържан за деянието, за което е осъден и се намираше в Следствието. Там са ходили разследващи, искали са от него да разкаже, сваляли са показания. Той изобщо няма нищо общо към този случай“, коментира адвокатът му Соня Алексиева.

„Става въпрос за пари“ - това му бяха буквалните думи. Това разказа криминалният психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев - Марсел.

След убийството пък Йоан Матев „бил превъзбуден, в много странно състояние“.

Психоложката разказа, че Йоан просто "видял някакво случайно момче, искал да му вземе парите и случайно го намушкал с нож".