Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова  СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Искат избор от делегатите на нов лидер, но само до края на мандата през 2020 г. След това ще има възможност за пряк вот

Подозрения за това, че форумът на 16 юни няма да одобри оставката на лидерката, изразиха членове на Националния съвет

Да се обсъждат промени в устава, с които да се върне старото правило да избор на лидер от конгреса. Този пробив направи опозицията на Корнелия Нинова в началото на червения пленум, вкарвайки такава точка в дневния ред на заседанието. Лидерката хвърли оставка преди седмица и поиска да има пряк избор, но изненадващо обсъждането на правилата за такъв не е предвидено за днес. Във вторник предложените от ръководството правила бяха бламирани от партийната комисия.

Промяната в устава сега е необходима с оглед предстоящите местни избори и не изключва напълно прекия избор, аргументират се вносителите на промените в устава. Те обясняват, че прекият избор трябва да е част от редовния цикъл на отчети и избори в партията.

Предложението е, когато председателят прекрати предсрочно мандата си, се избира нов от конгреса, но само до края на мандата, какъвто е казусът с оставката на Нинова в момента. Така БСП ще има нов лидер за 1 г., тъй като през 2020 г. предстои пълен цикъл отчет и избори в партията.

Опасения, че конгресът на 16 юни няма да одобри оставката на Корнелия Нинова, изказаха нейни опозиционери преди началото на пленума.

Това няма да снеме напрежението, предупреди Георги Пирински, според който отговорността сега е да се спечелят местните избори.

"Всичко е възможно при председател като Корнелия и хората около нея. Това е част от театралността и последен опит за оцеляване на върха", коментира и Ангел Найденов. Помолен да коментира какво стои зад това поведение на Нинова, той обясни, че не е специалист по поведенческа психология. Не съм привърженик на конспирацията и не искам да си мисля, че зад нея стоят други слоеве, които не й дават да си подаде оставката, допълни Найденов.

Той определи избора на Петър Витанов за председател на червената делегация в ЕП вместо Станишев като "поредния конфронтационен ход на Корнелия". Той е неуместен и необоснован и няма да доведе кой знае какъв престиж и място на делегацията ни в ЕП, допълни Найденов.

Безсмислени трикове, които още повече разцепват БСП, част от безумното отношение на Нинова към Станишев, коментира и Михаил Миков.

Млад и перспективен колега е Витанов, но е необходима представителност с тежест в ЕП, каза пък Атанас Мерджанов.

По повод предложението на ГЕРБ за 1 лев субсидия за партиите на глас, което трябва да бъде обсъдено от червения пленум днес, Мерджанов напомни, че това е било предложение и на БСП. Трябва да се имат предвид всички неразумни и популистки предложения на парламентарната ни група от началото на мандата, тъкмо тя го предложи и няма какво да се правим, коментира Мерджанов. И напомни, че Нинова е поискала и орязване на депутатските заплати. Не е въпрос да намаляваш заплати, а да мислиш как да увеличиш тези, които са малки, допълни той.

"Крайното залитане в такъв популизъм е по-скоро опасно за политическата система. Ако сега държавата се грижи за тази система по определен ред и правила, дали субсидията ще е 1 лв. и ли 0 лв. означава да я хвърлим в частно-правни ръце", коментира пък лидерът на БСП - София, Калоян Паргов.

Запитан дали гледа към председателското място в БСП, Паргов отговори, че гледа към местния вот. "Местните избори са основата за бъдеща национална власт. Ако не постигнем съществен резултат на местните избори, не можем да мечтаем за национална власт", обясни той.