Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Sliveninfo
СНИМКА: Sliveninfo

Двама лекари от Сливен, разследвани и оправдани на първа инстанция за смъртта на пациент, опериран от херния, ще застанат пред Бургаския апелативен съд на 11 март.

Делото е образувано по протест на прокуратурата  и близките на жертвата Р.К. на 77 г. , конституирани като частни обвинители.                        

Окръжни магистрати от Сливен обявиха за невиновни С.К., хирург-ординатор от МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" и колегата му П.П. Двамата са подсъдими за смъртта на 77-годишен пациент от сливенското село Камен, опериран от херния на 20 май, 2013 г. и починал пет дни по-късно. 

Според обвинителния акт хирургът С.К. поради немарливо изпълнение на лекарската професия нарушил правилата на Медицинския стандарт, оперирайки пациента без да е имало  спешна необходимост. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на пациента.

Вторият хирург П.П. пък е обвинен, че  за времето от 20-ти до 25-ти май, 2013 г. в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”  като асистент-оператор и лекуващ лекар не е оказал своевременно качествена медицинска дейност.  Медикът не свалил превръзката от оперативната рана, за да се палпират коремните стени, не ревизирал раната с инструмент и не я промил, както и не оставил трайно промивен дренаж, което довело до увреда здравето и живота на Р. К., в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта му.