Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Трябва да имате само такива приятели, от които можете да научите нещо. Затова аз почти нямам приятели...”

Д-р Джеймс Уотсън, съоткривателят на ДНК и Нобелов лауреат, винаги е бил безпардонен и смел в изказванията си. Самочувствието му на учен, разкрил тайната на живота, му осигурява спокойствието да говори винаги направо. Това обаче му изигра лоша шега и разби живота му.

90-годишният Уотсън бе лишен от почетните си титли, връчени му от лабораторията “Колд-Спринг-Харбър”, която самият той оглавяваше десетилетия наред. И това се случва в момент, когато докторът се възстановява от тежка катастрофа, претърпяна преди няколко месеца.

Причината за последния линч срещу светилото отново са неговите думи, че хората с африкански произход са по-малко интелигентни от тези със светъл цвят на кожата.

Този негов коментар разбуни духовете още през 2007 г., когато в интервю за британския вестник “Сънди Таймс” Уотсън отбелязва, че е загрижен за бъдещето на Африка. Притесненията му тогава са изказани по начин, който предизвика истински скандал.

“Цялата ни политика се базира на това, че тяхната интелигентност е същата като нашата, въпреки че всички тестове показват, че това не е така. Хората си мислят, че всички са еднакви, но онези, които имат вземане-даване с черни работници, знаят, че не е така”.

След това изявление д-р Уотсън е принуден да се оттегли от длъжността си на канцлер на лабораторията “Колд-Спринг-Харбър”. Остава единствено неин почетен член. Буквално попада в менгемето на обществената неприязън и в изгнание от научната общност.

Освен всичко хората са запознати и с мнението му, че е напълно приемливо майките, за чиито неродени бебета генетичен тест докаже, че ще бъдат склонни към хомосексуализъм, да извършат аборт.

“Тъй като се превърнах в персона нон грата, аз бях уволнен от бордовете на компанията и останах без никакви доходи”, признава Уотсън.

Налага му се в следващите години непрестанно да се извинява за думите си за разликата в интелигентността. Понякога той дори твърди, че просто е бил в роля, която му е запазена марка. Или пък че не е разбрал, че неговите коментари ще бъдат публикувани.

За съжаление обаче присъдата му е произнесена и никой не иска да чуе гласа му. През 2014 г. в пълна финансова безизходица Уотсън решава да предложи Нобеловата си награда за продан.

Така става първият жив нобелист, който е принуден да продаде медала си. На 4 декември същата година наградата му е купена на търг на аукционната къща “Кристис” в Ню Йорк от неизвестно лице, наддавало по телефона. Според в. “Гардиан” сделката е на стойност 4,1 милиона долара.

Продадени са също и черновата на речта, която Уотсън произнесъл на церемонията – за 365 000 долара, както и ръкописът и черновата на неговата лекция от деня след церемонията – за 245 000 долара.

Само няколко дни по-късно руският милиардер Алишер Усманов разкрива, че е купувачът на Нобеловата награда на американския учен. Не се скъпил да я придобие, защото бил “наскърбен” от начина, по който докторът е бил принуден да я продаде. Металургичният и телекомуникационен магнат заявява също, че Уотсън “заслужава” това свое признание и то му принадлежи. На 17 юни 2015 г., в сградата на Руската АН, наградата е върната на нобелиста.

В Кавендишката лаборатория на Кеймбридж между Джеймс Уотсън и Франсис Крик се завързва много плодотворно сътрудничество. В началото на 1953 г. те представят своя двойно-верижен модел на структурата на ДНК.
В Кавендишката лаборатория на Кеймбридж между Джеймс Уотсън и Франсис Крик се завързва много плодотворно сътрудничество. В началото на 1953 г. те представят своя двойно-верижен модел на структурата на ДНК.

Мълчанието, с което бе наказан, остана. Думите му също не биват забравени. Наскоро Уотсън получи шанс да се реабилитира и да се отрече от казаното. Той обаче реши да затвърди още веднъж убежденията си.

В новия документален филм “Американски майстори: Декодиране на Уотсън”, излъчен в PBS в началото на 2019 г., Нобеловият лауреат е попитан дали вече не е променил мнението си за връзката между раса и интелигентност.

“Не. Въобще не. Бих искал да се е променило, да има нови знания, които да потвърдят, че вашето възпитание е много по-важно от природата. Но не видях никаква такава информация. Има разлика между чернокожите и белите при тестовете за интелигентност. Бих казал, че разликата е генетична”.

И все пак Уотсън подчертава, че не се радва от този факт и желае той да не съществува. “Ужасно е, точно както е ужасно да има шизофреници”, изтъква докторът.

Известен факт е, че неговият син Руфъс е бил диагностициран в тийнейджърска възраст с шизофрения. Уотсън продължава с думите, че:

“Ако разликата съществува, трябва да се запитаме как можем да се опитаме да я поправим”.

Така за пореден път нобелистът предизвика тотален шок.

Д-р Франсис Колинс, директор на Националния институт по здравеопазване, обясни, че повечето експерти по интелигентността смятат, че различията между черните и белите при тестовете за интелигентност възникват предимно от средата, а не заради генетични различия. Той също така казва, че не е запознат с нито едно достоверно изследване, на което се основава “злополучното” изказване на д-р Уотсън.

“Разочароващо е, че някой, който има толкова новаторски приноси към науката, утвърждава такива научно неподкрепени и вредни убеждения” - обобщава Колинс.

Към момента д-р Уотсън не може да се защити и да отвърне по какъвто и да е начин на словесните атаки.

Последното, което той казва е миналия юни, по време на финалното от шестте интервюта с Марк Манучи, продуцент и режисьор на документалния филм.

Лентата подчертава склонността на д-р Уотсън към провокация, илюстрирана от неговите откровени мемоари от 1968 г. “Двойната спирала” за дешифрирането на структурата на ДНК.